Aktywne Wpisy

Rad-X +58
Ja p------ę xD
https://x.com/PKP_PLK_SA/status/2095535760376033484
#polskiedrogi #stopcham #pkp #trzecieoko
https://x.com/PKP_PLK_SA/status/2095535760376033484
#polskiedrogi #stopcham #pkp #trzecieoko

patinete +47
Jaka jest najgorsza rada od "autorytetu”, w którą uwierzyliście?
U mnie klasyk: "Idź na stabilne studia, potem znajdź bezpieczną posadę w urzędzie/korpo i przepracuj tam trzydzieści lat do emerytury”. Brzmiało rozsądnie, dopóki zderzenie z rzeczywistością nie pokazało, że "stabilność” oznaczała stagnację, minimalne podwyżki i wypalenie zawodowe już przed trzydziestką.
A jak było u Was? Jaką najgorszą radę dostaliście od kogoś, kogo uważaliście za mądrzejszego, i ile zajęło Wam zrozumienie, że to bzdura?
U mnie klasyk: "Idź na stabilne studia, potem znajdź bezpieczną posadę w urzędzie/korpo i przepracuj tam trzydzieści lat do emerytury”. Brzmiało rozsądnie, dopóki zderzenie z rzeczywistością nie pokazało, że "stabilność” oznaczała stagnację, minimalne podwyżki i wypalenie zawodowe już przed trzydziestką.
A jak było u Was? Jaką najgorszą radę dostaliście od kogoś, kogo uważaliście za mądrzejszego, i ile zajęło Wam zrozumienie, że to bzdura?
źródło: lw1
Pobierz

Kacapy wmówiliy już wam, że Rosja nie jest wrogiem i teraz zacznie się wybielanie gówna, które było za PRL.
Zaraz będzie czytać jak kapitalistyczne kiedyś Mariuszki Korwinsci będą wzywały do powrotu gospodarki centralnie planowanej.
#rosja #neuropa #bekazprawakow #bekazkonfederacji #braun #4konserwy #polityka
źródło: IMG_8893
PobierzPatrząc obiektywnie, PRL miał też w pewnych obszarach potężne sukcesy. Sanacyjna Polska przy swoim modelu rynkowym najprawdopodobniej nie byłaby w stanie osiągnąć tak spektakularnych sukcesów w redukcji analfabetyzmu (z którym II RP mocno się borykała), w budownictwie społecznym (likwidacja bezdomności dzięki masowemu planowaniu osiedli, które stoją do dziś) czy transporcie (elektryfikacja kolei, CMK). Odgórne zarządzanie państwem pozwalało na gigantyczne inwestycje strukturalne bez presji szybkiego zysku.
Komentarz usunięty przez moderatora
1975 rok: średnia pensja w Polsce to było równowartość 17$ miesięcznie
2026: średnia pensja w Polsce to równowartość 2000$ miesięcznie
No ale przynajmniej wtedy mieliśmy jakieś złomy klepanie na licencji
Chcesz mi powiedzieć, że przesiedleńcy z Kresów nagle magicznie nauczyli się czytać i pisać w pociągach podczas transportu na Ziemie Odzyskane? Zgodnie z pierwszym powojennym spisem powszechnym z 1946 roku czyli już po zabraniu nam wschodnich województw w nowych granicach Polski żyło około 3
źródło: temp_file7155280269128716325
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
@KarmelkowyZubr:
Czyli następna zaleta PRLu - wtedy ludzie się potrafili z czegoś cieszyć.
;-)
@mhmhmhmhm:
Czy te kacapy są teraz z tobą w pokoju?
Ktoś sobie robi bekę a ty to bierzesz na poważnie, p----------y jesteś czy co?
@Nusantara: ktore klepali do polowy lat 90.
@Famine: ta "darmowa edukacja" kosztowała Polskę 45 lat okupacji pod butem PRL.