Wpis z mikrobloga

Patrzcie prawaki do czego doprowadziliście swoim zamiłowaniem do Rosji.

Kacapy wmówiliy już wam, że Rosja nie jest wrogiem i teraz zacznie się wybielanie gówna, które było za PRL.

Zaraz będzie czytać jak kapitalistyczne kiedyś Mariuszki Korwinsci będą wzywały do powrotu gospodarki centralnie planowanej.

#rosja #neuropa #bekazprawakow #bekazkonfederacji #braun #4konserwy #polityka
mhmhmhmhm - Patrzcie prawaki do czego doprowadziliście swoim zamiłowaniem do Rosji. 
...

źródło: IMG_8893

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@mhmhmhmhm

Patrząc obiektywnie, PRL miał też w pewnych obszarach potężne sukcesy. Sanacyjna Polska przy swoim modelu rynkowym najprawdopodobniej nie byłaby w stanie osiągnąć tak spektakularnych sukcesów w redukcji analfabetyzmu (z którym II RP mocno się borykała), w budownictwie społecznym (likwidacja bezdomności dzięki masowemu planowaniu osiedli, które stoją do dziś) czy transporcie (elektryfikacja kolei, CMK). Odgórne zarządzanie państwem pozwalało na gigantyczne inwestycje strukturalne bez presji szybkiego zysku.
  • Odpowiedz
@mhmhmhmhm: Moi rodzice opowiadali mi jak dorwali lodówkę w PRLu, to było w zasadzie święto, a dzisiaj to jakby się jakieś ubrania kupowało. A jak tylko ta abominacja zwana PRLem upadła to różnicę dało się zauważyć już w ciągu roku na lepsze. O wszystko pytałem rodziców
  • Odpowiedz
@Famine: Największe zasługi w likwidacji analfbetyzmu w Polsce ma Stalin, bo zabrał nam wschodnie województwa typu Polesie czy Wołyńskie, gdzie było po 45% analfabetów.
  • Odpowiedz
@mhmhmhmhm:
1975 rok: średnia pensja w Polsce to było równowartość 17$ miesięcznie

2026: średnia pensja w Polsce to równowartość 2000$ miesięcznie

No ale przynajmniej wtedy mieliśmy jakieś złomy klepanie na licencji
  • Odpowiedz
  • 3
@Xizor

@Famine: Największe zasługi w likwidacji analfbetyzmu w Polsce ma Stalin, bo zabrał nam wschodnie województwa typu Polesie czy Wołyńskie, gdzie było po 45% analfabetów.

Chcesz mi powiedzieć, że przesiedleńcy z Kresów nagle magicznie nauczyli się czytać i pisać w pociągach podczas transportu na Ziemie Odzyskane? Zgodnie z pierwszym powojennym spisem powszechnym z 1946 roku czyli już po zabraniu nam wschodnich województw w nowych granicach Polski żyło około 3
Famine - @Xizor
@Famine: Największe zasługi w likwidacji analfbetyzmu w Polsce ma Sta...

źródło: temp_file7155280269128716325

Pobierz
  • Odpowiedz
@mhmhmhmhm: no i jeszcze UE zła, bo coś wymagają, to nic, że 80% ludzi dzięki UE ma w ogóle pracę, już nie mówiąc o lepszym standardzie życia itp
  • Odpowiedz
Moi rodzice opowiadali mi jak dorwali lodówkę w PRLu, to było w zasadzie święto, a dzisiaj to jakby się jakieś ubrania kupowało.

@KarmelkowyZubr:

Czyli następna zaleta PRLu - wtedy ludzie się potrafili z czegoś cieszyć.

;-)
  • Odpowiedz
Kacapy wmówiliy już wam, że Rosja nie jest wrogiem i teraz zacznie się wybielanie gówna, które było za PRL.

@mhmhmhmhm:

Czy te kacapy są teraz z tobą w pokoju?

Ktoś sobie robi bekę a ty to bierzesz na poważnie, p----------y jesteś czy co?
  • Odpowiedz