Wpis z mikrobloga

#dom #budowa #budowadomu #budujzwykopem #okna #oknaidrzwi

Jest taka teoria żeby nie robić okien pcv w kolorze czarnym bo w lato mogą się odkształcić pod wpływem słońca/temperatury. Czy ktoś z was wstawiał takie okna bądź miał z tym styczność? Jak to się sprawuje i Was? Akurat największe okno (5m tarasowe, dzielone na dwa) będziemy mieli od strony południowej i trochę ten temat mnie niepokoi.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nowy_urzytkownik: to nie teoria, a fizyka :), chcesz przetestować to weź kawałek czarnego plastiku zostaw na kawałku styropianu i zobacz co będzie po kilku godzinach, jak się nie rozpuści to będzie bardziej plastyczny i duży nacisk go odkształci.
  • Odpowiedz
Mam czarne okna od południa. Duży fix ponad 3m szerokosci i obok hsa 3m i nic się nie dzieje. Jak ramy okien są porządne to nie powinno być problemów.
Jak jest bardzo ciepło to przy otwieraniu hsa czuć opór na szynach.
  • Odpowiedz
@nowy_urzytkownik: zamontowane 3 lata temu, system Salamander BluEvolution 82, fix jest cały czas w pełnym słońcu, HS jest pod zadaszeniem, ale i tak większość czasu jest na słońce narażony. Nic się nie dzieje, wydaje mi się, że montaż też ma znaczenie tzn te wszystkie kotwy dołączone przez producenta monterzy zostawili mi we wiaderku a dawali jakieś swoje dużo solidniejsze. Te ramy mają rdzeń stalowy przez to są sztywne, miałem te
  • Odpowiedz
@nowy_urzytkownik mam czarne okna w domu i od południa mam dwa okna 2.2 szerokie i slide na 3.4m (ten akurat zadaszony na tarasien ktory mam całkiem spory) nic się nie dzieje z żadnym oknem. Okna firmy rehau, montaż rok temu.
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: Miałem sąsiada co sobie zrobił czarną bramę garażową i okna. Brama się miejscami popaczyła. Ramy okien mu wytrzymały, ale to raczej zasługa profili w środku.
  • Odpowiedz