Wpis z mikrobloga

Jak radzicie sobie z kartami nvidia? Mam laptopa z systemem optimus i wcześniej używałem "optimus managera" do zarządzania tym, ale przez brak wsparcia i zmiany nazw sterowników ta metoda już nie działa. Jak to obejść?

#linux
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@rtp_diov: Nie potrzebuję mocy, ale wydaje mi się, że domyślnie port hdmi w laptopie jest do niej podpięty i gdy nie mam jej ustawionej jako główne źródło to nie jestem w stanie przekierować outputu graficznego na monitor.
  • Odpowiedz
@korell: okej, - tak to niestety prawda w wielu laptopach tak montują HDMI. Ja w swoim akurat wyłączam nvidia całkowicie przez bbswitch (korzystam jedynie z Intela, bo wystarcza), ale z tego powodu nie mogę korzystać z portu HDMI. Odnośnie twojego pytania jak teraz najlepiej sie to robi nie wiem najlepiej byłoby pogadać z płatnym AI
  • Odpowiedz
AI mi napisało, że teraz te nowsze karty nvidia można zamkniętych sterowników używać, karta idzie spać za pomocą tzw "RTD3" do D3cold (pobiera 0W) praktycznie tak jak kiedyś np. przez bbswitch a następnie przez prime-run lub switcheroo-control jest budzona na żądanie. Podobno działa to nieźle, zero restartów sesji, nvidia pobiera 0W gdy nieużywana a po wpięciu HDMI wszystko działa od ręki. Lecz ja nie testowałem tego, bo nie mam czasu póki co
  • Odpowiedz
@korell: Zasadniczo, bez kombinowania z nowymi kernelami (>6.18) działają sterowniki z serii 580.xx, a konkretnie te dostosowane przez NVIDIA do nowych kerneli - 580.173.02. Te sterowniki to ostatnie wspierające jeszcze gtx1050. No i mając te sterowniki wydajność już powinna być sensowa, a zamiast nierozwijanego optimus managera, ludzkość używa teraz supergfxctl (+ jakieś gui lub rozszerzenia w GNOME).
  • Odpowiedz