Wpis z mikrobloga

Wczoraj na imprezie pochwaliłem się kuzynowi jak mi idzie na giełdzie i chłop w mgnieniu oka założył konto na xtb.
Czy możecie mi wylistować jakieś względnie bezpieczne etefy, co po prostu sobie leżą i rosną? Ewentualnie ze spółek, jakieś dywidendowe molochy w stylu pzu, żeby sobie chłopak bił inflację i był zadowolony? Z góry dzięki!
#gielda
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ww00: U mnie w pracy było to samo. W tym tygodniu pokazałem koledze, ile zysku mam na akcjach XTB i od razu założył konto demo. xD
  • Odpowiedz
względnie bezpieczne etefy, co po prostu sobie leżą i rosną

@ww00: ETFBCASH, całkiem możliwe, że nawet pani Iwuciowa, go sobie kupi na OKI ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak poważniej to wiadomo, że etf na SP500 lub inny All-World
  • Odpowiedz
@ww00: ja aktualnie long na western za około 20% portfela troszkę przegiolem ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak uda mi się zarobić to będę chyba trzymał trochę kasy i bawił się cfd a jak mnie wywiezie to lepsza dywidenda dla xtb będzie
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@ParadygmatYT: Jedyne cfd jakie ostatnio trzymam to crwv long, i jedyne w co bym wlazł w najbliższym czasie to ttwo i google jakby trochę jeszcze podupadły.
  • Odpowiedz
@ww00: to "wszystko", o czym piszesz i w co inwestuje większość wykopków na tagu, nie jest bezpieczne.

Jeżeli kuzyn nic nie wie o giełdzie, to najgorsze co możesz zrobić to powiedzieć mu, że jakiś etf na rynek akcji jest "bezpieczny".
  • Odpowiedz
@ww00: powiedz mu niech nie kupuje akcji ani cfd tylko jakiegoś all worlda, bo kupi jakieś śmieciuchy na górce i jak straci kasę, to będzie na Ciebie. I mówię to serio. Wtedy ty będziesz tym złym w jego głowie, bo mu "kazałeś".
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@throwawayaccount1: Jak napisać kilka zdań i nie powiedzieć dosłownie nic...
@Herm1t: Pierwsze co mu powiedziałem, chłop ma możliwość wrzucać co miesiąc piątaka, jak mu się spodoba to pewnie trochę więcej, dlatego imo zamiast się bawić w lokaty czy obligi, to jakiś nudny, szeroki etf z niskimi kosztami obsługi mi chodzi po głowie, żeby mu polecić. Czekam na tickery. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz