Wpis z mikrobloga

@Pariashu: ja to różnicy nie widzę dosłownie żadnej. Nie ważne, czy biorę 5g codziennie, 15g, czy wcale.
Mimo wszystko biorę 5-10g codziennie, bo koszt tego jest praktycznie żaden, a może jednak coś daje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Pariashu: są badania, które udowadniają, ze 10 g monohydratu kreatyny może zmniejszyć negatywne skutki nieprzespanej nocy i polepszyć samopoczucie, np. skupienie. Jeśli śpisz źle lub nie dosypiasz, to efekt może być widoczny, ale to nie wyeliminuje przyczyny.
  • Odpowiedz
  • 0
@Damian_TS: śpię po 8 godzin dziennie, widziałem te badania i się zastanawiam czy to naprawdę działa. Ja miałem zero energii dzień po siadach albo martwym a teraz chce mi się ćwiczyć a intensywność treningowa taka sama
  • Odpowiedz
@Pariashu: można spać 8 godzin i się nadal kiepsko wysypiać. Jeśli Ci pasuje samopoczucie po 10 g kreatyny to spoko, nie musisz zmniejszać dawki, natomiast warto zweryfikować czy np nie zasypiasz w zaduchu, czy nie oglądasz filmów do późna, ekspozycja na niebieskie światło ekranów upośledza wysypianie się, zbyt późny trening i picie kawy lub przedtreningówek po południu również. W końcu pojawiają się też mniej typowe problemy jak niewygodny materac albo
  • Odpowiedz
@Pariashu: może faktycznie placebo, ale na nieprzespaną noc próbowałem ładować 20g monohydratu z rana i subiektywnie odczuwałem mniejszą mgłę mózgową. W podobnej sytuacji na trening za to zupełnie bez wpływu takie zabiegi.
  • Odpowiedz
@Damian_TS: pokaż te badania, bo wszystkie inne jednoznacznie wskazują że nadmiar jest metabolizowany i usuwany z organizmu. Chyba że to jakieś badania typu trust me bro to nie chce.
  • Odpowiedz
@Pariashu: miałem okres że bardzo źle jadłem ale to w k---e źle tak 500kcal dziennie srednio. Jak odpaliłem kreatynę dało mi duży boost do skupienia. W miarę jak wróciłem do normalnego odżywiania efekt znikł.
  • Odpowiedz
@Pariashu: Może bierzesz tak niefektywnie, że wchłaniasz tylko połowę i przy dawce 10g efekty masz jak przy 5g wziętych efektywnie? ( ͡ ͜ʖ ͡) Popatrz może na to:
cochese - @Pariashu: Może bierzesz tak niefektywnie, że wchłaniasz tylko połowę i prz...
  • Odpowiedz
  • 0
@cochese: nie daje rady go ogladac, kazdy jego temat jest zywcem sciagniety od Jeffa Nipparda czy innego youtubera. Zawsze wrzuca temat o ktorym ktos zrobil na zagranicznym YT tydzien wczesniej xD
  • Odpowiedz
@Pariashu: To obejrzyj sobie od zagranicznego jutubera, whatever. Albo obczaj telegraficzny skrót: nie na czczo, nawodnij się, zjedz coś, potem kreatyna, nie łącz z kofeiną.
  • Odpowiedz
  • 1
nie na czczo, nawodnij się, zjedz coś, potem kreatyna, nie łącz z kofeiną.

@cochese: dzieki za streszczenie, krete zawsze biore po treningu z białkiem
  • Odpowiedz
@Damian_TS: oczywiście że nie u każdego, ktoś kto dopiero zaczyna brać może się szybciej wysycić, później nadmiar i tak jest wydalany. Dla 99% amatorów 5g w zupełności wystarczy, ale jak wspomniałem, można i całą puszkę zezrec jak ktoś sobie wkręci że mu pomaga.
  • Odpowiedz
@picasssss1: tez byłem sceptyczny, natomiast w kontekście wsparcia funkcji kognitywnych najprawdopodobniej jest tak, że po prostu tempo transportu i przyswajalność fosfokreatyny do mózgu są bardzo ograniczone. Większe dawki to przyspieszają, ale i tak większość, tak jak piszesz, się zmarnuje. Więc może być tak, że typowy k--s będzie jadł 3-5 g kreatyny dziennie tylko dla lepszej wydolności na treningu i więcej mu nie potrzeba, ale jak będzie chciał zaliczyć sprawdzian z
  • Odpowiedz
@Pariashu: Jak masz zdrowe nerki to ładuj spokojnie 10g, to jest tanie. Pij odpowiednio więcej wody. Też mam takie wrażenie i jutubowy brosajens to wspiera
  • Odpowiedz