Wpis z mikrobloga

#smieci #odpady #dom #pytaniedoeksperta

W jaki sposób organizujecie wyrzucanie bioodpadów oraz zmieszanych tak, żeby nie waliło na pół działki i nie lęgły się tam muchy? Odkąd zamieszkała z nami teściowa, która je dużo mięsa po którym są resztki typu kości, kosz na zmieszane stał się siedliskiem nowej cywilizacji i wali jak nie wiem. Dziewczyna nie chce by bioodpady były zakopywane, kompostownik też odpada.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CralencSeedorf: przede wszystkim kości nie wrzuca się do bio... my osobiście wszelakie "mięsne odpady" zazwyczaj pakujemy w bio jednorazówki albo w papierowe torby, dobrze zawijamy i potem dopiero do bio, bo inaczej to faktycznie inwazja much+glizd zawsze.
  • Odpowiedz
@fizzly: Ja wiem, że mięsa do bio się nie wrzuca, dlatego napisałem o pojemniku na zmieszane.

@azurri Akurat z plastikami nie mamy problemów, bo kosz na nie jest w domu i muchy się nie dostają. Niestety z bio i zmieszanymi nie da rady bo zaczynają śmierdzieć dość szybko.
  • Odpowiedz
@CralencSeedorf: to może dziwnie zabrzmi ale podaję system, który działa. Odpadki wsadzasz do worków strunowych i potem do zamrażalnika. W dzień odbioru śmieci wyrzucasz normalnie do pojemnika. Chyba aż tak dużo tego nie produkujecie?
  • Odpowiedz
@CralencSeedorf: nie wyrzucam resztejk jedzenia do bio, szczególnie mięsa

leci wszystko do zmieszanych

a w kuble na śmieci do zmieszanych do pokrywy sobie przykleiłem na rzepie taką płytkę na owday jak jest pora wywozu śmieci to ją zdejmuję, żeby nie odjechała razem z zawartością

muchy dalej lubią latać koło śmieci ale kompletnie wyeliminowałem problem larw much, które się lęgły w odpadach
  • Odpowiedz
@CralencSeedorf: pewnie zależy od ilości nieciekawych odpadów, przy umiarkowanej wystarcza dobrze zawiązywać małe woreczki. Smród od zmieszanych czuć dopiero w upały w obrębie 1 metra od kubła.
  • Odpowiedz
No w dwa tygodnie by mi się zapchał cały zamrażalnik. Musiałbym specjalnie jakiś większy do piwnicy kupić xd

@CralencSeedorf: masz wywóz śmieci co 2 tygodnie? :> no ale tak czy tak, to rozwiązuje problem. U mnie problem jest nawet większy, bo śmietniki stoją w gorącym garażu i nie tylko muchy by przychodziły, ale też inna zwierzyna. Mrożenie zupełnie rozwiązuje problem. Wiadomo że to brzmi głupio mrozić odpadki, ale system działa
  • Odpowiedz
No w dwa tygodnie by mi się zapchał cały zamrażalnik. Musiałbym specjalnie jakiś większy do piwnicy kupić xd

@CralencSeedorf: jak masz miejsce to czemu nie? Ja bym tak zrobił żeby nie mieć much itp. Raz zrobiłem błąd i wyrzuciłem mięso do śmietnika i to była masakra jakie potwory przylatywały do smrodu. Wolę mrozić i mieć zero robali i smrodu.
  • Odpowiedz