Wpis z mikrobloga

Minął 40. (z 67) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 2 wypadki śmiertelne w których zginęły 2 osoby.

154 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
165 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
22 osoby zmarły w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.

Czyli w trakcie wakacji w 176 wypadkach zginęło w sumie 187 osób.

W poprzednich latach statystyki po 40. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu (wakacje 2025):
5 wypadków / 6 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
192 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
201 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

2 lata temu (wakacje 2024):
3 wypadki / 4 ofiary śmiertelne w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
233 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
250 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
356 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - w ciągu ostatniej doby, co daje
11.981 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - od początku wakacji

73 wypadki drogowe w ciągu ostatniej doby, co daje
2.761 wypadków drogowych od początku wakacji

84 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby, co daje
3.189 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
1 utonięcie w ciągu ostatniej doby
69 utonięć od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 40. (z 67) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 2 wyp...

źródło: 1-479086-31

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 152
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Mazowieckie. Wypadek w miejscowości Parzeń Janówek w powiecie płockim. Tutaj link. Ze wstępnych ustaleń policjantów wynika, że 18-letni kierujący Renaultem, podczas wyprzedzania na wzniesieniu, najprawdopodobniej stracił panowanie nad pojazdem, uderzył w jadącą z przeciwnego kierunku 76-letnią rowerzystkę, a następnie w wyprzedzany pojazd Renault, którym kierował 55-latek. Niestety, pomimo udzielonej pomocy, życia kierującej jednośladem nie udało się uratować. Kobieta zginęła na miejscu. Kierujący pojazdami nie odnieśli
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Mazowieckie. Wypadek...

źródło: KMP w Płocku 05082026

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 27
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 154 po 40. dniu wakacji

W. mazowieckie 27
W. wielkopolskie 19
  • Odpowiedz
@Salido:

Ze wstępnych ustaleń policjantów wynika, że 18-letni kierujący Renaultem, podczas wyprzedzania na wzniesieniu, najprawdopodobniej stracił panowanie nad pojazdem, uderzył w jadącą z przeciwnego kierunku 76-letnią rowerzystkę, a następnie w wyprzedzany pojazd Renault, którym kierował 55-latek. Niestety, pomimo udzielonej pomocy, życia kierującej jednośladem nie udało się uratować. Kobieta zginęła na miejscu. Kierujący pojazdami nie odnieśli poważnych obrażeń.

I wyprzedzał na ciągłej. 100 metrów dalej miał przerywaną. Gówniarz zasrany. Ciekawe, czy
  • Odpowiedz
  • 33
@Zakrentas: mam wrażenie, że coraz więcej kierowców traktuje znaki jako sugestię a nie jak coś czego trzeba przestrzegać. Jak jedziesz przepisowo to jesteś traktowany jak wróg, szczególnie jak trzymasz się ograniczenia prędkości.
  • Odpowiedz
@_mrcn_: dokładnie mam takie same przemyślenia. Od jakiegoś czasu większość czasu spędzam za granicą i po powrocie do kraju co raz częściej stresuje mnie jazda samochodem po Polsce, co wcześniej nie występowało. Region, regionowi nierówny ale bez względu na to, kierowcy jeżdżą za szybko, a na drogach jest za dużo znaków, reklam, tego typu śmieci w zasięgu wzroku. Oznakowanie często jest bezsensownie ustawione i myślę, że dlatego większość z nas
  • Odpowiedz
@_mrcn_:

mam wrażenie, że coraz więcej kierowców traktuje znaki jako sugestię a nie jak coś czego trzeba przestrzegać. Jak jedziesz przepisowo to jesteś traktowany jak wróg, szczególnie jak trzymasz się ograniczenia prędkości.

a w najlepszym wypadku masz poganiacza 2 metry za swoim tylnym zderzakiem. Wtedy zwalniam jeszcze o 10
  • Odpowiedz
  • 32
Samochód - 88

Motocykl - 39

Pieszy - 19

Rower - 15 (+2)

@Salido:
Ofiar na rowerze 6x mniej niż w samochodach, pomimo że na rowerze w przeciętny dzień jeździ z 50 razy mniej, a liczą "osobokilomenty" to z 200
  • Odpowiedz
mam wrażenie, że coraz więcej kierowców traktuje znaki jako sugestię a nie jak coś czego trzeba przestrzegać.

@_mrcn_: a po co przestrzegać, przecież nikt nie pilnuje
  • Odpowiedz
widzę to za każdym razem jak jade, nawet na pustej drodze lokalnej, ludzie specjalnie mijają mnie ok 0,3 m od łokcia mając z wolny pas obok, bo zakładam że to jakaś forma kary, że ktoś wybrał rower a nie p--o przed TV.

@text: jakiś Mirek ostatnio wysyłał, ze nagrywa i p---------a takich wyprzedzaczy i jak odpowiednio uargukentuje to policja ich każe za to
  • Odpowiedz
  • 0
@text: tak, albo wyprzedzają Cię na zakręcie na podwójnej ciągłej, na skrzyżowaniu, na przejściu dla pieszych, bo panisko nie wytrzyma jak ma jechać za Tobą 15 sekund dłużej. Dlatego wolę jechać drogą dla rowerów lub cpr o ile jest dostępny.
  • Odpowiedz