Wpis z mikrobloga

Rząd wycofał się z darmowej kranówki w restauracjach. Miało być ustawowe poł litra wody na osobę, nie będzie nic. No to zrobimy to sami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Być może część z was kojarzy Miejscownik.pl - mapę lokali doliczających opłatę serwisowa. Po poprzednim wpisie dostałem od was tyle zgłoszeń, ze mapa urosła z 285 do 442 lokali z 72 miast. Dzięki za to, nie spodziewałem się takiego odzewu.

Woda przewija się w tych zgłoszeniach od dawna. Przykłady z mapy (zatwierdzone zgłoszenia):
- Kraków: kelner proponuje wodę tak, jakby była gratis. Na rachunku 20 zł
- Warszawa: serwis doliczany już od 4 osób, a woda 15 zł za 200 ml
- Wrocław: butelka za 12 zł nalana na start, bez słowa, ze jest płatna

Są i pozytywy: w zgłoszeniu o jednej ramowni z Warszawy ktoś napisał wprost "Do każdego zamówienia darmowa kranówka."

Funkcje "gdzie woda jest za darmo" chciałem dodać już dawno, ale jak zobaczyłem projekt ustawy, uznałem, ze nie ma sensu budować czegoś, co zaraz załatwi prawo. No i nie załatwi. Dlatego właśnie wystartowała druga funkcja miejscownika czyli: PRZYJAZNE restauracje. Lokale, które dają darmowa wodę, nie doliczają nic poza karta, mają darmowe czekadełka czy po prostu jest w nich coś wyjątkowego przyjaznego klientowi co warto podkreślić.

Skoro państwo nam nie pomogło, pomóżmy sobie sami. Wytykajmy lokale gdzie klienta traktuje się jak portfel i jednocześnie doceńmy miejsca gdzie faktycznie traktuje się nas jak gościa. Znacie lokal, gdzie karafka stoi na stole bez proszenia? Zgłoście go na stronie albo wrzućcie nazwę w komentarz, przejrzę wszystko i dodam.

https://miejscownik.pl/przyjazne-restauracje

Serwis cały czas się rozwija i po wielu zgłoszeniach postanowiłem zbudować aplikację na telefon. Premiera w przyszłym tygodniu. Zainteresowani mogą sprawdzić szczegóły tutaj.
https://miejscownik.pl/aplikacja

#chwalesie #tworczoscwlasna #gastronomia #restauracje #polska #pieniadze #napiwki
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@miejscownikpl: jestem przeciwny temu żeby ustawami określać po jakich cenach knajpy mają coś sprzedawać, czy rozdawać
ważne żeby klient z góry wiedział ile zapłaci, żeby nie było tak jak piszesz niespodzianka i cyk 20zł

ale widzę też rolę państwa w tym wszystkim - dla spragnionych darmowej wody można by zobowiązać samorządy, żeby zbudowały w każdym mieście fontanny z ktorych będzie można napić się darmowej wody

podaję przykładowy wzór takiego obiektu:
heniek_8 - @miejscownikpl: jestem przeciwny temu żeby ustawami określać po jakich cen...

źródło: sikajacy-chlopiec

Pobierz
  • Odpowiedz
@heniek_8: Pewnie, ale nawet jeśli nie chcesz żeby to było narzucone to myślę, że jakbyś poszedł do knajpki i od razu dostał wodę na stół to poczułbyś się miło. I takie właśnie miejsca powinniśmy doceniać żeby wpływać na ogólny wygląd gastro w Polsce.
  • Odpowiedz
@miejscownikpl: No i po co płacić podatki jak ciągle trzeba robić coś za tych darmozjadow z rządu. Miras powinni Ci odpalić połowę tego ile kosztowały konsultacje w ramach tej niedoszłej ustawy. Robisz więcej niż ta cała banda. Czapki z głów.
  • Odpowiedz