Wpis z mikrobloga

Miałem wczoraj pierwsze podejście do RevolutX. Masakra. Przesłałem na próbę 0,002 bitcoina. Należy wskazać z jakiego portfela lub serwisu pochodzą bitcoiny. Normalnie jest do wyboru Ledger, Trezor itd. Ja pieprze jakie to ma znaczenie jakim urządzeniem podpisałem transakcję? :) No i mojego portfela Jade nie ma na liście, zresztą wielu nie ma. Mojego portfela lightning Muun też na niej nie ma. Nie ma też opcji "inne". Wysłałem z Muun, zaznaczyłem że Ledger no bo co zrobić i jak to sprawdzą? Po chwili otrzymałem info że nie mogę wpłacać z tego adresu i środki zostaną zwrócone. Czuję się jak w cyrku :)
#bitcoin #kryptowaluty #revolut #revolutx
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Creamfields: Jak próbowałem dokonać transakcji kupna, to dostałem błąd typu "Nie można dokonać transakcji", bez żadnego wytłumaczenia. Dopiero jak na support napisałem, to odpowiedzieli, że nie miałem jakiejś weryfikacji zrobionej. Zastanawiam się czy korzystać z tej spółki dalej, skoro tam takie cyrki są.
  • Odpowiedz
@Creamfields: wszędzie powyżej jakiejś kwoty musisz teraz udowadniać, że to z twojego portfela. Wybierasz portfel bo potem z jego aplikacji musisz podpisać transakcje. Powinna być jeszcze opcja przesłania małej kwoty.
  • Odpowiedz
@Creamfields: strona giełdy (przeglądarka) jakoś musi wywołać transakcje w portfelu - przez aplikacje albo plugin do przeglądarki. Przynajmniej tak to działa w innych portfelach.

Edit: teraz ogarniam że chodzi Ci pewnie o działanie na smartphonie.
  • Odpowiedz
  • 2
@emjot86: tak czy tak oni w tej transakcji nie widzą jakim portfelem podpisałem a tym bardziej nie widzą że do rozgłoszenia transakcji użyłem programu Electrum czy Nunchuk (btw tego ostatniego też nie mają na liście). Coiny pochodzą z blockchaina, człowiek ma wrażenie jak by nie było to dla nich jasne. Ja w ogóle nie trzymam seedów nawet na HW wallecie.
  • Odpowiedz
@Creamfields dziwne bo ja na revolut nawet tego śmiecia Algorand wysyłałem z Pera Wallet i wszystko poszło bez problemu, plus wysyłałem BTC z Proton Wallet którego też nie ma na liście (wtedy dodałem ręcznie po prostu nazwę portfela) i poszło gładko
  • Odpowiedz
strona giełdy (przeglądarka) jakoś musi wywołać transakcje w portfelu - przez aplikacje albo plugin do przeglądarki

@emjot86: to się nazywa WalletConnect, ale to nie działa na BTC, LTC i pochodne, dla tych test Satoshi trzeba robić powyżej 1000 EUR. ETH, SOL i inne EVMy przez WC potwierdzasz portfelem. Podziękujcie UE. Polecam zapoznać się z Travel Rule w ramach MiCA, bo możecie się mocno zdziwić jak będziecie chcieli zrobić szybko dużą
  • Odpowiedz
@NieoznaczonaReklama: a jak zrobić test Satoshi jak wypłacamy np na pusty adres na którym nie mamy środków? Z drugiej strony co jeśli dokonuję depozytu w btc i miałbym zrobić test Satoshi dla adresu z którego potrzebuję wpłacić, przecież jak zrobię transakcję jako testsatoshi to reszta moich środków pójdzie na nowy adres, który znowu będzie niezweryfikowany
  • Odpowiedz
@ricco7: a co to twórców MICA i Travel Rule obchodzi? To Twój problem. Jak wypłacasz dużo na nowy adres to najpierw wypłacasz tam 20$. Wpłacasz test satoshi i potem wypłacasz resztę. Do tego w portfelu musisz robić przelewy sam do siebie na ten adres, żeby był zgodny. Polecam, zabawa przednia, koszty na szczęście w bessie małe, ale jak będzie hossa i dym to same przelewy po kilkadziesiąt dolców od sztuki.
  • Odpowiedz
@NieoznaczonaReklama: No to wyglada ze mając już zweryfikowany adres przy każdej wpłacie trzeba by robić pay to many i w ten sposób ręcznie wymuszać żeby reszta szła na ten sam adres, bo inaczej za każdym razem wpłata będzie z nowego adresu
  • Odpowiedz
@ricco7: w Ledgerze się nie da, Tangem używa domyślnie jednego adresu, więc nie ma tego problemu. W Ledgerze pozostaje wysyłać resztę osobną transakcją na właściwy adres i dopiero na giełdę. A sam test satoshi powoduje tylko 180 dni potwierdzenia tego adresu i kolejne transakcje tego nie wydłużają.
  • Odpowiedz
@NieoznaczonaReklama: wydanie reszty na nowy adres to pewne zabezpieczenie przed algorytmami kwantowymi, więc z tego bym pochopnie nie rezygnował. Ale w sumie rozeznałem się i to nie jest aż tak duży problem, normalne giełdy jak Kraken pozwalają na weryfikację przez podpisanie wiadomości: https://support.kraken.com/articles/self-hosted-wallet-verification-digital-signature (a to jest najlepsza możliwa opcja bo nie ujawnia klucza publicznego dla wszystkich, nie wprowadza żadnych zmian na blockchainie, nie pobiera fee)
  • Odpowiedz
@ricco7: przecież pisałem o tym, ale działa tylko dla EVM.

Weryfikacja podpisu cyfrowego obecnie obsługuje portfele kompatybilne z EVM.

Portfele Bitcoin (BTC) nie są obecnie obsługiwane w naszych aplikacjach mobilnych. Jeśli używasz portfela BTC lub SOL, będziesz musiał ukończyć weryfikację za pośrednictwem aplikacji internetowej.

Tylko to tłumaczenie jest bez sensu, bo potwierdzać trzeba każdy adres (przy BTC), a nie portfel. Tylko przy EVM potwierdzasz konto i wszystkie adresy na raz.
  • Odpowiedz