Wpis z mikrobloga

#gielda

a tera powazna kwestia.

po co wy kupujecie to g0wno wig zamiast sp500/nasdaqa? powiedzmy taki us100 to wiadomo ze bedzie roslo zawsze longrun, taki wig to chvj go jeden wie tak naprawde co mu odpi3rdoli.

tylko dywersyfikacja czy jakis background jeszcze za tym stoi? tylko mi nie mowcie o wspieraniu p0lskiej gospodarki bo wiadomo ze wszyscy maja to w d00pie i chca wspierac swoj portfel co najwyzej

wolam eksperta @PfefferWerfer
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@notYetLost: przestan sie wyglupiac. a skad wiesz czy tak bedzie za nastepne x lat. decyzje podejmujesz w momencie zakupu i nie wiesz czy wig urosnie bardziej czy nasdaq, nikt (mam nadzieje) nie patrzy na ostatni rok czy 3 i oczekuje ze juz tak bedzie zawsze
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator:
Nie odpowiedziałeś na pytania, ale OK.

Jeżeli jesteś Nostradamusem i masz inny sposób niż analiza ex post wyników indeksów oraz analiza ex ante warunków rynkowych i jakości spółek to nas oświeć.

Powiedz nam jak Ty podejmujesz decyzję w momencie zakupu.
  • Odpowiedz
@Szab: na pewno nie. szczur bedzie rosl w nastepnych latach dopoki boom hazardowy bedzie w modzie (a wszystko wskazuje na to ze bedzie) i dopoki bedzie prowadzil ekspansje miedzynarodowa. ale w koncu hazardzisci zobacza ze przepi3rdalaja kase i w mainstreamie sentyment sie zmieni ze gielda to wcale nie jest ze jestes zaorski i na zlotej mieszkasz.

to nie jest rynek na ktorym co kwartal dowozisz tylko coraz wieksze liczby i
  • Odpowiedz
@notYetLost: no to u mnie tak po pierwsze
czutka - podpowiada ze tech to jeden z niewielu sektorow ktory mozna skalowac w nieskonczonosc i longrun raczej wieksza szansa na lepsze wyniki niz banki jakies czy inne orleny
dywersyfikacja - a dlaczego akurat p0lska? a nie china np. albo niemiecki dax albo cokolwiek innego, p0lska na tle swiata to ciagle egzotyka
polityka p0lacka - druga najwieksza spolka orlen lata w zaleznosci
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator: może dlatego że Polska ma szansę wyjść z Emerging Markets, wpływ geopolityczny ruskich jest coraz mniejszy (co zawsze było problemem), jesteśmy mimo całej gównopolitycznej otoczki coraz bardziej dojrzalym gospodarczo narodem, polska giełda nadal jest tania, dużo spółek działa i rozszerza coraz mocniej działalność na skalę międzynarodową? Coś jeszcze? Chłopie ja rozumiem twoją etfową krucjatę, ale takiego wysrywu dawno nie czytałem. Przypominam że Polska jako kraj tak na dobre buduje
  • Odpowiedz
@ProfesorP1ZDAN: kolo zadna krucjata tylko powazne pytanie. zalozmy ze zapominasz na chwile ze jestes p0lackiem tylko jestes nie wiem jakims bogolem szwajcarem i chcesz sie zdywersyfikwac bo do tej pory ladowales tylko hamburgerownie.

i co? myslisz sobie a dobra oprocz hamburgerowni p0lackiego wiga sobie kupie? no krwa oczywiscie ze tak nie myslisz. dlatego chce zrozumiec co stoi za p0lskimi inwestorami ze akurat taka sciezke sobie wybrali
  • Odpowiedz
@notYetLost: nie satysfakcjonuje mnie ta odpowiedz. rownie dobrze mozesz wybrac sp500 albo jak chcesz inny rynek to niemiecki DAX i tez nie bedziesz ograniczony do jednego sektora. co przemawia zeby to byl wig akurat ktory w przeciwienstwie do powyzszych potrafil odpi3rdolic 20 letnia konsole-niespodzianke

nawet jesli rosnie troche lepiej w ostatnihc latach to jest to tylko troche, a historczynie ryzyko wieksze

a spolki z daxa czy innego zabojada tez maja
  • Odpowiedz