Wpis z mikrobloga

Minął 39. (z 67) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.

152 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
163 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
22 osoby zmarły w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.

Czyli w trakcie wakacji w 174 wypadkach zginęło w sumie 185 osób.

W poprzednich latach statystyki po 39. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu (wakacje 2025):
1 wypadek / 1 ofiara śmiertelna w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
185 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
193 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji

2 lata temu (wakacje 2024):
3 wypadki / 5 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
229 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
245 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
298 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - w ciągu ostatniej doby, co daje
11.625 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - od początku wakacji

76 wypadków drogowych w ciągu ostatniej doby, co daje
2.688 wypadków drogowych od początku wakacji

86 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby, co daje
3.105 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
1 utonięcie w ciągu ostatniej doby
68 utonięć od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 39. (z 67) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wyp...

źródło: 1-479086-30

Pobierz
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 174
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Podkarpackie. Wypadek na DK 28 w miejscowości Leszczawa Dolna koło Birczy, w powiecie przemyskim. Tutaj link. Trzech motocyklistów jechało drogą krajową nr 28 w kierunku Kuźminy. W tym samym czasie kierujący skodą, mieszkaniec powiatu lubaczowskiego, poruszał się w stronę Birczy. Na łuku drogi w prawo, mężczyzna mógł zasnąć lub zasłabnąć za kierownicą. Samochód zjechał na przeciwległy pas ruchu i uderzył w motocyklistę jadącego suzuki. Pomimo
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Podkarpackie. Wypade...

źródło: PSP w Pabianicach 04082026

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 29
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 152 po 39. dniu wakacji

W. mazowieckie 26
W. wielkopolskie 19
  • Odpowiedz
Wszystkie wiadomości, które uzyskano na miejscu pozwoliły stwierdzić, że winnym tego wypadku był kierujący kombajnem.

@Salido: No to nieźle. Jakieś źródło mi dzisiaj mignęło, że to dzieciak władował się pod kombajn i nic o winie kombajnisty.
  • Odpowiedz
Strasznie jestem cięty na kombajnistów. 80% nie ściąga hedera. Powinny polecieć mandaty. W zeszłym roku prawie przywaliłem w taki kombajn autem. Cienka droga, zakręt, a ten jedzie cala szerokością, nawet nie miałem gdzie uciec. Na szczęście wyhamowałem
  • Odpowiedz
@matieo3454: dokładnie, pół biedy gdyby przed nim jechał jakiś "pilot" co ewentualnie by zatrzymał, dał sygnał a nie że wyjeżdżasz z zza zakrętu a tam kombajn na całej szerokości.
  • Odpowiedz
@Salido: Nic nie myślą i jeżdżą z tymi hederami. Też mi się zdarzyło uciekać samochodem w bok przed takim gdzieś w zjazd, aż strach pomyśleć gdyby wyskoczył gdzieś zza zakrętu, a nie na prostej.
Biedne dziecko :(
TheKa - @Salido: Nic nie myślą i jeżdżą z tymi hederami. Też mi się zdarzyło uciekać ...

źródło: 43

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 17
@piotr-glabik: tam na zdjeciach od razu bylo widac ze mial heder, a jak ktos jest z wioski to sie nawet nie musial zastanawiac czy mial czy nie mial bo mozna miec pewnosc ze mial zalozony.
  • Odpowiedz
@srgs: Tak myślałem na początku, ale czekałem na potwierdzenie. Stawiam, że dzieciak spanikował i wjechał w niego frontalnie. Sytuacja byłaby zupełnie inna gdyby dzieciak włączał się do ruchu/wymusił pierwszeństwo i wbił się w kombajn. Ciekawe czy policja wtedy też tak szybko stwierdziła by winę kombajnisty i od razu go zakuła.
  • Odpowiedz
Wszystkie wiadomości, które uzyskano na miejscu pozwoliły stwierdzić, że winnym tego wypadku był kierujący kombajnem. 48-letni mężczyzna został zatrzymany. Kierowca nie powinien był poruszać się tą drogą, bo była zbyt wąska i dwukierunkowa. Na dodatek miał zamontowany heder, czyli szeroką część do koszenia, a powinien on być zdjęty na czas przejazdu drogą publiczną. Chłopiec miał kask.

@Salido: Widząc z jaką prędkością poruszają się kierowcy hulajnóg po drogach/chodnikach śmiem twierdzić, że
  • Odpowiedz
@srgs: to zależy pewnie od regionu, bo ostatnie kilka lat panuje nagonka na takich kombajnistów w mediach (słuszna) i od dawna nie widziałem kombajnu z hederem założonym na drodze, zawsze na wózku. Inna kwestia, że pola co raz większe i kombajny co raz nowsze i większe więc zdjęcie i założenie hederu nie zajmuje tyle co koszenie całego pola. Prze o Wielkopolsce i kuj-pom.
  • Odpowiedz
@dobry-informatyg: A co mnie obchodzi że ciężko się ściąga? Rolnikowi zawsze ciężko. Za zimno, za gorąco, za mokro, za sucho, za tani, za drogo - zawsze źle. Ale jak mają na coś wpływ, mieć sprzęt, który da się obsługiwać bezpiecznie i zgodnie z prawem to nieee, bo to stary kombajn panie, kawałek jade, ojciec też tak jeździł.

Jak ci się nie chce to podpisz umowę w biedronce o pracę, sprzedaj
  • Odpowiedz
@SoundsGoodMan: dokładnie, a najgorzej jak jeszcze zapierdziela o zmroku i nie ma oświetlone tego więc totalnie nie wiesz jak szeroki jest dopóki sie nie zblizysz na 20 metrów. W małopolskich wiochach jest jeszcze pełno tych starych kombajnów i tak sobie chyba jeżdżą do pierwszej tragedii. Pójdzie taki do paki na 2 lata to sie dopiero reszta nauczy ale bedzie za pózno.
  • Odpowiedz