Wpis z mikrobloga

Cześć,

Ostatnio w firmie zacząłem bawić się Sketchupem i Rhino i do głowy wpadł mi pomysł zakupu drukarki 3d.

Chociażby na ten moment widzę duży potencjał w druku różnych organizerów, haczyków itp do biura, garażu, domu które aktualnie często zamawiam z temu czy robie je w 'druciarski' sposób. Do tego zwykła zabawa, rozwój, coś ciekawego dla dzieciaków.

Podpowiedzcie co można kupić jako pierwszy sprzęt co by nie przepłacić a się zaznajomić z procesem i sprawdzić czy to dla mnie?

#drukarki3d #druk3d #diy
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ATAT-2: jeżeli masz umiejętności mechatronika i chęci grzeba to jakakolwiek. Aczkolwiek będzie to ciągle pilnowanie czy dobrze drukuje, trzyma wymiar itp.
Odpowiedź niestety brzmi Bamboo, jest to inna generacja urządzenia.
I najważniejsza sprawa, suche filamenty. Od razu musisz wziąć pod uwagę jakąś suszarkę i pojemniki do przechowywania.
Latem jest zbyt wilgotno by leżały luzem w pomieszczeniu.
Szczególnie jak potrafisz modelować to wspaniała sprawa.
Suszarkę i system przechowywania: Polymaker PolyBox
  • Odpowiedz
Powietrze w Polsce latem ma około 40-50% wilgotności. Takie powietrze otacza filament kiedy nie drukujesz.
I zaczyna się wtedy narzekanie na nitkowanie.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: ja zastanawiałem się nad Bamboo Lab P2S z AMS 2 Pro, ale ostatecznie zdecydowałem się na Elegoo Centauri Carbon 2 Combo i suszarkę filamentu Creality na 4 szpile. Ostatecznie wyszło mi to jakoś około 1000 zł taniej w porównaniu do P2S. Nie mam porównania z innymi urządzeniami, bo to moja pierwsza drukarka, ale jestem zadowolony. Wydruki PLA czy PETG wychodzą bardzo dobre. Wydrukowałem już na niej około 3kg przez
  • Odpowiedz