Wpis z mikrobloga

Może zginęło kilkanaście tysięcy wojskowych, 200 tysięcy cywilów, może straciliśmy kwiat narodu, a stolica została zamieniona w kupę gruzów, ale przynajmniej zwyciężyliśmy. A nie, czekaj...
Serio, są granice, za którymi pamięć o przeszłości zamienia się zwykłe kłamstwo, a polityka historyczna w propagandę.
#polska #powstaniewarszawskie #historia #bekazprawakow
JPRW - Może zginęło kilkanaście tysięcy wojskowych, 200 tysięcy cywilów, może stracil...

źródło: image

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JPRW: szkoda, że nikt tak bardzo nie pamięta o skandalicznych stenogramach z Rumunii. Świętowanie powstania to trochę jak świętowanie smoleńska: jedno i drugie to katastrofalny wynik buty, arogancji i głupoty, kosztem wielu żyć.
Plusik za wpis z RiGCzem
  • Odpowiedz
@JPRW:
Te oszołomy dziś podjęliby taką samą decyzję, nie miejcie co do tego wątpliwości.
Taki Bąkiewicz będzie Wam wydawał rozkazy w razie czego
  • Odpowiedz
@JPRW: Warto doceniać fakt że obywatele chcieli oddawać życie i walczyć w powstaniach jednocześnie powinno się zmienić narrację bo Państwo to ludzie oni są najważniejsi i w żadnym wypadku nie można marnować takiego zasobu potencjału.

Życie i praca nawet pod okupacją kultywując tradycję i budując siłę przynosi więcej dobrego niż branie udział w powstaniach które nie miały szansy powodzenia.
Powinno się ludziom to uświadamiać i rozpocząć dyskusję jak rozpoznać takie
  • Odpowiedz
Życie i praca nawet pod okupacją kultywując tradycję i budując siłę przynosi więcej dobrego niż branie udział w powstaniach które nie miały szansy powodzenia.

@Mister: Każdy głupi potrafi poświęcić życie za to, w co wierzy. Niewielu na to, w co wierzy.
  • Odpowiedz
szkoda, że nikt tak bardzo nie pamięta o skandalicznych stenogramach z Rumunii. Świętowanie powstania to trochę jak świętowanie smoleńska: jedno i drugie to katastrofalny wynik buty, arogancji i głupoty, kosztem wielu żyć. Plusik za wpis z RiGCzem

@Basiura89: coś więcej?
  • Odpowiedz
@krzysiek-wr: dowódcy przebywający w Rumunii byli przeciwni powstaniu i pisali w tej sprawie listy do dowódców w Londynie. Londyn był za, więc całkowicie odciął Rumunię od decyzji związanych z powstaniem. Następnie podsycał nastroje propowstańcze tłumacząc, że ucieczka do Rumunii była hańbą i trzeba ją zmyć powstaniem.
  • Odpowiedz
@JPRW: W tym samym czasie przeprowadzono powstanie w Paryżu, Amerykanie pomogli, Niemców pogoniono. Znaleźliśmy się po prostu po złej stronie historii i po złej stronie ‚sojuszników’. Czy trzeba bylo wymagać znajomości tej geopolityki i czy o tym wiedzieli dowódcy ówcześni w Londynie? No pewnie tak ale nikt nie zaprzestanie świętowania walki z okupantem tylko dlatego że libkowi z wykopu się to nie podoba. Poza tym były lata że pewnie dałoby
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 11
No pewnie tak ale nikt nie zaprzestanie świętowania walki z okupantem tylko dlatego że libkowi z wykopu się to nie podoba

@Szalom: Dropnęła nowa definicja: libkiem jesteś wtedy, kiedy uważasz, że hekatomby ludności cywilnej, całkowitej klęski militarnej i zagłady miasta raczej nie powinno się nazwać zwycięstwem XD
Dawno pustego łba tak spranego propagandą nie widziałem.
  • Odpowiedz
Może zginęło kilkanaście tysięcy wojskowych, 200 tysięcy cywilów, może straciliśmy kwiat narodu, a stolica została zamieniona w kupę gruzów, ale przynajmniej zwyciężyliśmy. A nie, czekaj...

Serio, są granice, za którymi pamięć o przeszłości zamienia się zwykłe kłamstwo, a polityka historyczna w propagandę.

#polska #powstaniewarszawskie #historia #bekazprawakow

@JPRW: tzn. aby nie zostać pojechan od "anty patrioty" ja lubię podawać przykład czehców - olewanie
  • Odpowiedz
@JPRW: Nie, libkiem jesteś za całokształt i twoje podejście do historii

Jaka propaganda jestem sprany, wyjaśnisz mi? Czy po prostu nowa definicja dropnęła: jak masz inne zdanie niż OP to jesteś sprany propaganda?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 7
@Szalom: Cały ten wątek jest o tym, że moim zdaniem Powstania Warszawskiego nie można, jak to robi IPN, nazywać zwycięstwem, bo było całkowitą klęską. Skoro ty się ze mną nie zgadzasz, to nie uznajesz śmierci tysięcy powstańców, masakry ludności cywilnej i destrukcji stolicy kraju za klęskę. Masz oczywiście do tego prawo, natomiast ja mam prawo takie rozumowanie uważać za kwintesencją sprawnego łba.
  • Odpowiedz
@JPRW: Tylko ty nawet nie znasz mojego zdania na ten temat xd

I tak powstanie warszawskie nie było zwycięstwem no bo było porażka militarna. Ja ci tylko pokazuje skąd się to wzięło i twoje podwójne standardy kontrastujące z twoimi postami o historii Ukrainy chociażby.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 5
@Szalom: Ty dziś za długo dziś na słonku siedziałeś czy po prostu ułomny intelektualnie jesteś? Napisałem we wpisie wyraźnie o co mi chodzi, najgłupszy Mariusz z Brighton by zrozumiał. Po czym przychodził ty, produkujesz jakiś swój bełkotliwy wysryw, próbujesz postawić kretyńskiego chochoła, potem stwierdzasz, że po prostu masz inne zdanie niż ja, żeby ostatecznie stwierdzić, że w sumie to nie powiedziałeś jakie masz zdanie XD
Warto dla urojonych bojów z
  • Odpowiedz
@JPRW: No i kto tu stworzył urojenia? Xd

Typowy libek będzie pluł wokół obrażał innych uważał się za intelektualnie wyższych ale nie definicja libka jest zła!!!

Idź tam dalej fantazjuj że nie ma co walczyć chociażby o ofiary ludobójstwa Wołyńskiego. Ale wiadomo mówię że jesteś libkiem z innych powodów na pewno!
  • Odpowiedz