Wpis z mikrobloga

Stoje sobie w kolejce, a przedemną dwie Ukrainki. Mówią coś po ukraińsku (lub rosyjsku, nie umiem jeszcze ich rozróżnić). Niezbyt rozumiem o czym i staram się nie słuchać. Patrze co kupiły, a tam ziemniaki, pierś z kurczaka i pierczarki. No nic, stoję w tej kolejce, pani już je kasuje, a ja wykładam swoje towary. Przychodzi do zapłacenie, to pierwsza Ukrainka (taka koło 40, normalna kobieta, ale za to ubrana schludnie). Uśmiechnęła się tylko i zaczęła szukać coś w portfelu. Wyciągnęła kartę i pokazuje ekspedjętce. Ta się uśmiechnęła i żwawym gestem pokazała gdzie jest terminal. Ja w tym czasie zacząłem wyciągać swoje zakupy na taśmę. Ukrainki zapłaciły za towary i zaczęły pakować je do toreb. No nic, moja kolej. Jako, że u mnie tak średnio z kasą to kupiłem sobie makaron, mielone mięso i pomidory w puszcze. Przychodzi mi do płacenia, a patrze kątem oka, a te Ukrainki jeszcze nie wyszły ze sklepu, stanęły w korytarzu i coś robią. Ta Ukrainka, która płaciła schowała portfel do kieszeni, ale za to ta druga w tym czasie czekała na nią. Potem obie wyszły ze sklepu. Zapłaciłem za swoje zakupy i wyszedłem tuż za nimi. One poszły dalej prosto a ja w prawo.

#ukraina #polska
#wojna #rosja
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 7
@Hole_to_another_universe
Jeszcze gdy chodziłem do podstawówki, to był tam taki Paweł, i ja jechałem na rowerze, i go spotkałem, i potem jeszcze pojechałem do biedronki na lody, i po drodze do domu wtedy jeszcze, już do domu pojechałem
TEKST DOLNY
  • Odpowiedz
@Hole_to_another_universe: Wiem że pasta, ale dla ciekawych: ukraiński jest tak podobny do polskiego jak jakiś czeski, albo bardziej nawet. Sporo można zrozumieć przez samo podobieństwo.Rosyjskiego jak się nie zna, to nie zrozumiesz słowa nawet.
  • Odpowiedz
@Hole_to_another_universe: Byłem z Ukrainką 2 lata, rosyjskojęzyczną. Jak nie mogła mi czegoś wytłumaczyć po polsku to mówiła po ukraińsku i rozumiałem niemal wszystko. Rosyjskiego po kilku latach „nauki” w szkole nie rozumiem nic. Nie wiem czy wiesz, ale rosyjscy żołnierze zgłaszali że walczyli z Polakami na froncie, właśnie dlatego że jak słyszeli ukraiński to sami myśleli że to polski. Dla ciebie może brzmią podobnie, tak jak dla Anglika Polski i
  • Odpowiedz
@Hole_to_another_universe:

ignorancja bo dla mnie te oba języki brzmią podobnie?

No tak, bo jeśli twierdzisz że są podobne to jestem absolutnie przekonany że nie słyszałeś za bardzo prawdziwego ukraińskiego, ergo wypowiadasz się o czymś o czym g---o wiesz, co jest z definicji ignorancją. To nie ma nic wspólnego z opinią, jak ci powiem że wątróbka jest z wyglądu podobna do pomelo to jest moja opinia? Jeśli nie słyszę różnicy między
  • Odpowiedz