Wpis z mikrobloga

Portfel sprzętowy Coldcard ma przypał - seed był generowany z niewystarczającą entropią (czyli za małą losowością) przez co środki mogą być zagrożone. Polecane jest, żeby przenieść środki na inny portfel z seedami generowanymi bez użycia tego portfela.

EDIT: Inny artykuł - hakerzy już zdążyli wyczyścić 594 BTC z 500 unikalnych portfeli, a to dopiero pierwszy dzień.
https://www.tradingview.com/news/newsbtc:105b214f2094b:0-coldcard-security-notice-puts-bitcoin-wallet-entropy-risk-back-in-focus/

Wołam @rysiekryszard, bo chyba używałeś Coldcard.

#kryptowaluty #bitcoin
CzulyTomasz - Portfel sprzętowy Coldcard ma przypał - seed był generowany z niewystar...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@grypa-grypowska: raczej powiedziałbym, że wystarczy Sparrow albo Electrum na laptopie offline. Nie wiem czy te co podałeś mają możliwość podpisania transakcji offline, raczej zawsze musza być online, żeby działać, więc to po prostu hot wallety.
  • Odpowiedz
@CzulyTomasz: tutaj większym problemem był mk3 a nie mk4. Mk4 generował ~70 bitów entropii, mk3 ~40 bitów, bo pominięty został TRNG w obu przypadkach.

Nigdy nie korzystałem z portfela sprzętowego i zawsze je odradzałem mimo, że jednocześnie paradoksalnie polecałem coldcarda, bo myślalem, że go przemyśleli, a okazało się fuszerką xD.
  • Odpowiedz
Trochę to daje insidejobem, no bo jak firma która zajmuje się dostarczaniem bezpiecznego miejsca do trzymania krypto wykłada się na takiej postawie jak generator seeda? I ta luka nie została wykryta wcześniej? Coś tu lekko śmierdzi
  • Odpowiedz
@CzulyTomasz: Na szczęście @rysiekryszard zaszczepił u mnie wręcz paranoiczną ostrożność jeśli chodzi o przechowywanie bitcoina dlatego już wiele lat temu jak kupiłem sobie Coldcarda to od razu pomyślałem że przecież nie mam żadnej gwarancji że seed będzie losowy i może być generowany według jakiegoś klucza w którego posiadaniu są twórcy Coldcarda. I wtedy sam sobie wygenerowałem seeda rzucając kością i spisując wylosowane cyfry tak żeby odpowiadały słowom z listy
  • Odpowiedz