Wpis z mikrobloga

Fitatu MCP 2.0 - więcej narzędzi i bezpieczniejsze operacje

Jakiś czas temu wrzucałem pierwszą wersję mojego nieoficjalnego serwera MCP do Fitatu. Od tego czasu projekt mocno się rozrósł, więc wypuszczam wersję 2.0.

Repo: https://github.com/AndekQR/fitatu-mcp-unofficial

Najważniejsze zmiany względem pierwszej wersji:

- pełna obsługa własnych przepisów: wyszukiwanie, podgląd, tworzenie, edycja i usuwanie
- dodawanie do planu produktów, przepisów oraz jednorazowych własnych pozycji
- bezpieczniejsze edytowanie, przenoszenie i usuwanie konkretnych wpisów z jadłospisu
- potwierdzanie operacji po stronie Fitatu - serwer sprawdza, czy zmiana rzeczywiście pojawiła się na koncie, zamiast kończyć pracę zaraz po przyjęciu żądania
- dokładniejsze wyniki wyszukiwania produktów i przepisów
- czytelniejsze odpowiedzi i obsługa błędów, dzięki czemu agent lepiej wie, co się udało, a co wymaga poprawy
- sporo zmian pod maską: uporządkowana architektura, zaktualizowane zależności oraz znacznie więcej testów

Łącznie jest teraz dostępnych 13 narzędzi MCP. Agent może między innymi pobierać jadłospis i podsumowania diety, wyszukiwać produkty, dodawać lub zmieniać posiłki, przenosić pozycje między dniami i posiłkami, a także zarządzać przepisami.

Projekt nadal jest nieoficjalny, open source i przeznaczony głównie do prywatnego, samodzielnego hostowania. Dane logowania podaje się lokalnie, a instrukcja uruchomienia - również przez Dockera - znajduje się w repo.

Jeśli ktoś używa MCP i Fitatu, zapraszam do testowania. Chętnie przyjmę zgłoszenia błędów i pomysły na kolejne narzędzia.

#programowanie #typescript #opensource #mcp #ai #fitatu #dieta
AndekQR - Fitatu MCP 2.0 - więcej narzędzi i bezpieczniejsze operacje

Jakiś czas tem...

źródło: fitatu_mcp_logo

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AndekQR: nie przeglądałem kodu ale wydaje się że logowanie do fitatu jest łatwiejsze niż do myfitnesspal, podobnie zapis do fitatu. Myfitnesspal pal tak komplikuje wszystko że nawet ich aplikacja startuje jak jakaś krowa która chce się w kosmos wystrzelić;)
  • Odpowiedz