Wpis z mikrobloga

Zauważam u siebie coraz rzadsze włosy, szczególnie niepokoi mnie czubek głowy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Zakoli mam praktycznie zero, co cieszy mnie niezmiernie, lecz ta dziwna spiralka robi się coraz większa.
Macie jakieś sposoby na wzmocnienie i gęstsze włosy? Co poradzić na zauważalny ubytek?
Na wzmocnienie włosów zwykle ścinałem je do zera, ale później wstydzę się wychodzić z domu... a muszę polować na jakieś gąski przecież.

Używał ktoś Loxon MAX na łysienie? Podobno skuteczny ( ͡ ͜ʖ ͡) prowadzi ktoś taką kurację?

#przegryw #lysienie #przegrywpo30tce
Schweinefleischsuppe - Zauważam u siebie coraz rzadsze włosy, szczególnie niepokoi mn...

źródło: obraz

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Schweinefleischsuppe: Na włosy to masz jedynie minoxidil + microneedles ewentualnie finasteryd jak chcesz całkiem zablokować wypadanie z tym że ma efekty uboczne (No i wtedy też bierzesz mino + igły) a tak to tylko przeszczep po którym i tak musisz stosować wszystkie wymienione rzeczy żeby efekty się trzymały oczywiście zakładając że w ogóle przeszczep się przyjmie
  • Odpowiedz
Jednak na finasteryd bym uważał, bo zmniejsza poziom testosteronu - wyczytane przed chwilą w internecie

@Schweinefleischsuppe: xD Źródło: wiedza z d--y albo AI?

Finasteryd nie zmniejsza poziomu testosteronu, a przewrotnie nawet go u niektórych zwiększa. Według badań jest to około 10-15% stanu bazowego.
  • Odpowiedz
@Schweinefleischsuppe: NO tak ale Testosteron to nie DHT! To inny hormon :).

Ty nie obniżasz finasterydem tego pozytywnego testosteronu, a hormon androgenowy odpowiadajacy za łysienie (ale nie tylko) czyli DHT.

Skutki uboczne występują u około 2% osób. Natomiast dotyczy to WSZYSTKICH skutków ubocznych czyli np. mniej tłustej cery.
PS: było jedno fajne badanie, gdzie grupa placebo zgłaszała więcej skutków ubocznych niż grupa której podano finasteryd. A to tylko pokazuje jak
  • Odpowiedz
@Schweinefleischsuppe:

Jednak na finasteryd bym uważał, bo zmniejsza poziom testosteronu - wyczytane przed chwilą w internecie

Finasteryd nie zmniejsza poziomu testosteronu. Paradoksalnie on potrafi go zwiększyć - organizm produkuje „nadmiarowy” testosteron, który powinien ulec przemianie na dihydrotestosteron (DHT, czyli to, co niszczy cebulki włosowe) za pośrednictwem enzymu 5-alfa-reduktazy. Ale ze względu na działanie finasterydu, który jest inhibitorem tejże, ten nadmiarowy testosteron nie ulega przemianie, więc jego poziom rośnie. Po pewnym
  • Odpowiedz
@Schweinefleischsuppe: Loxonem i innymi specyfikami z minoxidilem nie wyleczysz łysienia, ale tymczasowo je zamaskujesz.

Jedyną skuteczną metodą jest blokada DHT odpowiadającego za miniaturyzację - w tym celu stosuje się finasteryd (ok. 70% redukcji) lub w razie nieskuteczności tego pierwszego dutasteryd (blisko 100% redukcji).

Co do
  • Odpowiedz
@Schweinefleischsuppe: Well miałem turbo problem z wypadaniem włosów, pierwsze leciały mi już w wieku 16 lat, od 18 byłem już na loxonie wlosy dalej wypadały ale tempo było dużo wolniejsze. Zakola jednak caly czas się powiększały i gdy na gnieździe pojawily się prześwty zgoliłem się na lyso. Po roku łysy na czubku glwowy byłem naturalnie. Podsumowując loxon jest spoko co najwyżej do spowolnienia, trzeba zacząć jak najszybciej i nie odwróci
  • Odpowiedz