Aktywne Wpisy

wfyokyga +4
Jak se śpisz
źródło: temp_file1126068148005350411
Pobierzw czym śpisz
- 1 9.8% (12)
- 2 30.9% (38)
- 3 37.4% (46)
- 4 3.3% (4)
- 5 2.4% (3)
- 6 16.3% (20)

umorusany_w_kale +54
źródło: IMG-20260812-WA0040
Pobierz

#jezykiobce #naukajezykow #pytanie
@marek-uram: ciekawe gdzie xd
Znam rosyjski na poziomie near native. Nigdy nie pracowałem z językiem, bo roboty prawie zero, a hajs średni. Po 2022 to już w ogóle dno dna. A jak jest ciekawa oferta, to migranci z Białorusi czy Ukrainy wystawiają je sami dla siebie, bo oni są bardzo lojalni. Jakiś czas temu wysłałem cv na ofertę, do ktorej mój profil był idealnie
Hiszpańskiego. Jest prosty, podobny leksykalnie (a nawet gramatycznie) do angielskiego. Możesz wprowadzać kolumbijskich i peruwiańskich desperatów we wspaniały świat polskiego Archipelagu Kołchoz.
Czeskiego - i zostać przewodnikiem turystycznym albo rezydentem w jakimś nadmorskim hotelu.
Gruzińskiego - trudniejszy, egzotyczny. I praca w policji w rozpracowywaniu gruzińskich gangów.
Ukraiński? Raczej nie. Bardzo łatwy, ale Ukraińcy i tak rozmawiają po rosyjsku.
Chiński? Nie wiem. Biznesmeni i tak uczą się angielskiego, ale turystów z ChRL w Polsce prawie
Jak nasi wspaniali politycy uwalili montownie Chińską na etapie planowania no to jak ma być praca w języku chińskim.
Angielski - absolutna podstawa i bez C1 ciężko cokolwiek osiągnąć, bo trzeba umieć kręcić, bajerować i lawirować, a do tego jest potrzebna swoboda języka. Gdzie nie pojedziesz w Europie i na świecie, najczęściej będziesz potrzebować samego angielskiego.
Niemiecki - często wymagany w korpo na
1. Angielski do poziomu C1 (ale takiego prawdziwego C1 potwierdzonego certyfikatem a nie, jak wszechstronne Mariusze, które piszą, że "szybko się uczą" i że angielski mają na B2)
Dlaczego? - Jakąkolwiek późniejszą wiedzę z jakiejkolwiek dziedziny, którą będziesz czerpał będzie na pewno po części po angielsku, a jeśli w innych językach, to na angielski będzie ją łatwiej przetłumaczyć (dostępność jakościowych automatyzacji tłumaczeń)
2. C
Dlaczego? - Jak chcesz być w miarę