W zeszłym tygodniu złożyłem 50 CV. Stan na dziś: 🔴 3 CV odrzucone 🟡 1 CV poszło dalej 🟢 11 CV trwają rozmowy
Z tych 11 firm: 📝 3 ankiety do wypełnienia z zadaniami 💻 1 odbyta rozmowa, 3 w kolejce 🚅 1 rekruterka ciągle proponuje nowe projekty, bo ledwo mnie zgłosi, to już nie ma miejsc, ale otwierają się nowe nabory
Większość firm jasno podaje, że skontaktuje się tylko z kandydatami, którzy pozytywnie przejdą CV.
Z Rzeszowa na razie brak odpowiedzi. Wszystkie firmy, co się odezwały, to praca hybrydowa i trzeba się przeprowadzić, bo większość otwarcie pisze, że dojeżdżanie nie wchodzi w grę. Podobno klienci wymagają i często pracuje się w biurze klienta.
👍 Pozytywna informacja - odzew jest i szukają ludzi. 👎 Negatywna informacja - chętnych na twoje miejsce jest tak dużo, że przyjmują pierwszych chętnych i rekrutacje są szybko zamykane, a są też takie firmy, co będą czekać miesiącami, aż trafi się kandydat, który w 99% spełnia kryteria projektu.
📡 Co chwilę pojawiają się oferty 100% zdalnie, ale szybko znikają i chętni są z całej Polski. Tu trzeba mieć naprawdę mocne portfolio.
🔬 Najbardziej chodzi o doświadczenie, a nie o kursy, czyli ile lat pracowałeś komercyjnie w danej technologii, co robiłeś, jaki był twój zakres odpowiedzialności i to jest najbardziej istotne, a dopiero potem trzepią cię z wiedzy i każą pisać kod na żywo.
Z mojej perspektywy nie wygląda to najlepiej.
🧳 Plan A - relokacja i praca w kolejnym korpo 🩺 Plan B - wrócić do planów sprzed 10 lat i iść na doktorat, ale trzeba i tak coś robić dodatkowo, bo mało płacą i nie idzie się z tego utrzymać, trzeba jeszcze przypomnieć się profesorom i znaleźć temat badawczy 💼 Plan C - własna firma i tutaj możliwości mam nieskończone, ale na początku dochodów raczej nie będzie, chyba że będę łapać zlecenia, czyli freelancing, co kiedyś było popularne jeszcze na studiach i w liceum jak ktoś chciał wtedy zarabiać 💻 Plan D - zmniejszyć koszty życia do minimum i robić, co naprawdę chcesz, co lubisz, a może to zaprowadzić do planu C
@SendMeAnAngel: nie idź w remonty mieszkań. Tak naprawdę nikt nie chce remontować mieszkania, to źli ludzie zmuszają wszystkich do remontów, a potem pretensje są do remontujących. Najlepiej rób doktorat (uwaga, nie z remontowania mieszkań, szczególnie wbrew woli właścicieli).
@Kj5s6f2dk7s54o: Nawet nie wiesz, jak silna była presja wkoło, żeby robić teraz, choć wiedziałem, że to zły pomysł i chciałem się wycofać w ostatniej chwili. Gość na początku powiedział, że na miejscu ustalimy plan, to już ich nie odwoływałem, bo jak bym wyszedł, a trzeba było ich odwołać. Remont nie był pilnie potrzebny, a łazienkę ktoś by kiedyś zrobił w tydzień.
Popieprzanie na rowerku było po to, by mieć w zimie motywację do wyjścia na rower i coś się poruszać. Przy okazji dogłębniej przyjrzałem się tej branży, pozwiedzałem bloki i mieszkania, co by bez tego nie było możliwe.
Obecnie śmigam tylko dlatego, że nie ma nic innego do roboty.
Co chwilę pojawiają się oferty 100% zdalnie, ale szybko znikają i chętni są z całej Polski. Tu trzeba mieć naprawdę mocne portfolio.
@SendMeAnAngel: Jakie niby portfolio? Nikt o to nie dba, nawet na stanowiska juniorskie. Przechodzisz rozmowę, to cię biorą i tyle. Jak jesteś z-----y lub nie spodobasz się HM, to nawet pomimo umiejętności technicznych, leci reject - to jest nowość, zjebów czasem przepuszczali, ale teraz behawioralne to już nie
- w zależności od liczby, jaką otrzymamy na wejściu, trzeba dodać element do tablicy lub usunąć element na N-tej pozycji
@SendMeAnAngel: a nie do listy skoro na wyjściu ma być lista? Jaka musi być liczba żeby ją dodać, a jaka żeby usunąć element na n-tej pozycji? Napisz coś więcej o tym zadaniu to może sobie porozkminiam w weekend.
🔴 3 CV odrzucone
🟡 1 CV poszło dalej
🟢 11 CV trwają rozmowy
Z tych 11 firm:
📝 3 ankiety do wypełnienia z zadaniami
💻 1 odbyta rozmowa, 3 w kolejce
🚅 1 rekruterka ciągle proponuje nowe projekty, bo ledwo mnie zgłosi, to już nie ma miejsc, ale otwierają się nowe nabory
Większość firm jasno podaje, że skontaktuje się tylko z kandydatami, którzy pozytywnie przejdą CV.
Z Rzeszowa na razie brak odpowiedzi. Wszystkie firmy, co się odezwały, to praca hybrydowa i trzeba się przeprowadzić, bo większość otwarcie pisze, że dojeżdżanie nie wchodzi w grę. Podobno klienci wymagają i często pracuje się w biurze klienta.
👍 Pozytywna informacja - odzew jest i szukają ludzi.
👎 Negatywna informacja - chętnych na twoje miejsce jest tak dużo, że przyjmują pierwszych chętnych i rekrutacje są szybko zamykane, a są też takie firmy, co będą czekać miesiącami, aż trafi się kandydat, który w 99% spełnia kryteria projektu.
📡 Co chwilę pojawiają się oferty 100% zdalnie, ale szybko znikają i chętni są z całej Polski. Tu trzeba mieć naprawdę mocne portfolio.
🔬 Najbardziej chodzi o doświadczenie, a nie o kursy, czyli ile lat pracowałeś komercyjnie w danej technologii, co robiłeś, jaki był twój zakres odpowiedzialności i to jest najbardziej istotne, a dopiero potem trzepią cię z wiedzy i każą pisać kod na żywo.
Z mojej perspektywy nie wygląda to najlepiej.
🧳 Plan A - relokacja i praca w kolejnym korpo
🩺 Plan B - wrócić do planów sprzed 10 lat i iść na doktorat, ale trzeba i tak coś robić dodatkowo, bo mało płacą i nie idzie się z tego utrzymać, trzeba jeszcze przypomnieć się profesorom i znaleźć temat badawczy
💼 Plan C - własna firma i tutaj możliwości mam nieskończone, ale na początku dochodów raczej nie będzie, chyba że będę łapać zlecenia, czyli freelancing, co kiedyś było popularne jeszcze na studiach i w liceum jak ktoś chciał wtedy zarabiać
💻 Plan D - zmniejszyć koszty życia do minimum i robić, co naprawdę chcesz, co lubisz, a może to zaprowadzić do planu C
Jaką strategię przyjąć?
#praca #pracbaza #pracait #korposwiat #rekrutacja #cv #kariera #karierait #programista15k
@SendMeAnAngel: nie idź w remonty mieszkań. Tak naprawdę nikt nie chce remontować mieszkania, to źli ludzie zmuszają wszystkich do remontów, a potem pretensje są do remontujących. Najlepiej rób doktorat (uwaga, nie z remontowania mieszkań, szczególnie wbrew woli właścicieli).
Mi to na uj było potrzebne. Docelowo pod wynajem.
Obecnie śmigam tylko dlatego, że nie ma nic innego do roboty.
@SendMeAnAngel: nadal rozmawiamy o strategiach przy szukaniu pracy w IT albo studiach doktoranckich?
@SendMeAnAngel: Jakie niby portfolio? Nikt o to nie dba, nawet na stanowiska juniorskie. Przechodzisz rozmowę, to cię biorą i tyle. Jak jesteś z-----y lub nie spodobasz się HM, to nawet pomimo umiejętności technicznych, leci reject - to jest nowość, zjebów czasem przepuszczali, ale teraz behawioralne to już nie
@MrVercetti: Jeszcze nie. Na razie mam do wypełnienia ankietę, a w niej zadanie:
- na wejściu jest duża tablica int[]
- należy
@SendMeAnAngel: a nie do listy skoro na wyjściu ma być lista? Jaka musi być liczba żeby ją dodać, a jaka żeby usunąć element na n-tej pozycji? Napisz coś więcej o tym zadaniu to może sobie porozkminiam w weekend.
Mi śmierdzi Rzeszów i "klienci". Jakie tam są w ogóle firmy? Zbrojeniówka jakaś?