Wpis z mikrobloga

Co do ASML, Chinczycy gdyby nawet dostali maszynę ASML, to nie byliby w stanie jej skopiować i skalibrować. ASML ma dostawców typu Zeiss z Niemiec i żadna inna firma na teraz nie jest w stanie dostarczyć luster do EUV o wymaganych parametrach.
Któraś firma chciała zaoszczędzić przenosząc maszynę w inne miejsce i sami chcieli to zrobić. ASML mówi spoko zróbcie sami. Złożyli wszystko tak jak było i nie działało nic, bo do kalibracji też potrzeba sprzętu, z precyzją niewyobrażalną dla zwykłego człowieka, nie ustawisz tego na oko. W ogóle bardzo polecam tą książkę. Za tydzień odbije i tyle po chińskich maszynach.
#gielda
Hfishman1 - Co do ASML, Chinczycy gdyby nawet dostali maszynę ASML, to nie byliby w s...

źródło: 3fe14eab1fb4827aaac219bb9b8b3aeb

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 78
@ethize: tylko to dalej byłby jeden z elementów układanki, gdyby któryś dostawca okazał się szpiegiem. Były historie, że Chińczyk pracował w ASML, jakaś małą cześć danych wykradl, zwolnił się i poszedł do Huaweia z tym, a Prezes tylko skomentował, że to mała cześć układanki z którą nic nie zrobi. Żaden pracownik nie jest tam w stanie całej dokumentacji zobaczyć, ma dostęp tylko do sektora w którym pracuje. Gdyby to takie
  • Odpowiedz
@Hfishman1: I to wszystko made im europe. Ogolnie zachod jest zajebisty. Jeszcze ASML może wołać dowolną cenę za swoj sprzęt a swoj najnowszy sprzedają chyba za śmieszne 500mln usd bo nie czują ze jest to warte więcej. Aura
  • Odpowiedz
  • 5
@szmichal: tsmc powiedział że za drogo kosztuje ta EUV i nie będą na razie tego kupować, kurs asml poleciał z 6% bodajże do 1100 i pamiętam było to dzień po wynikach w kwietniu na co rocznym zebraniu AGM na którym byłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Potem każdy zapomniał o tym i jazda w górę i teraz to samo będzie
  • Odpowiedz
@Hfishman1: Chińczycy już mają maszynę ASML tylko jeszcze nie potrafią jej skopiować. Ale daj im 2-3 lata i będzie taka latać 3 razy taniej.

To, że nie mają teraz takich możliwości nie znaczy, że nie będą mieć nigdy. Chiny technologicznie mają dużo większe możliwości niż walczący ze sobą zachód szukający tylko jakby wysłać całe know-how za granicę żeby było taniej.
  • Odpowiedz
@Hfishman1: nie wiem z czego się cieszysz, przez ten monopol asml i izolowanie Chin i dalekiego wschodu masz takie ceny ramu, dysków, GPU.
Wyobraź sobie, że jakby Chiny mogły kupować te maszyny to zamiast 3 fabryk na świecie możliwościami produkcji, byłoby 20.
Najlepsze z tego wszystkiego że pomimo posiadania tych maszyn w Europie nie ma ani jednego producenta procesorów dla konsumentów. Asml jest zakładnikiem Amerykanów i ich polityki, co ci
  • Odpowiedz
  • 3
@petarded: ale to jakiś starszy model, bo tej najnowszej póki co im nie sprzedadzą. To możliwe że właśnie to co i ja czytałem, że ją sami chcieli przenieść w inne miejsce i ostatecznie zapłacili dużo więcej niż jakby od razu zostawili to ASML
  • Odpowiedz
@petarded: No właśnie to napisałem. Ale to jest kwestia czasu a nie jakaś magiczna metafizyczna bariera nie do przeskoczenia. Chińczycy robią olbrzymie kroki i od czasu wojenki celnej Trumpa i blokowaniu dostępu do chipów do AI stawiają na własny przemysł.

Z jakiegoś powodu na wykopie panuje przekonanie, że Chiny to taka Afryka z błota tylko udało im się skopiować parę technologii z Zachodu i dzięki temu trochę im lepiej.

A
  • Odpowiedz