Wpis z mikrobloga

Mirki, szykuję się na wyjazd w okolice Zalewu Wiślanego, trasa od strony Warszawy. Ze względów logistycznych planuję kilka godzin postoju w "niedalekiej" okolicy od celu. Lecąc mapą, padło na #elblag i tu pojawia się kilka moich pytań:

1. Czy znajdę w mieście gdzieś podziemny parking? Najchętniej w okolicy jakiegoś dużego spożywczego, żeby zrobić zakupy przed dotarciem do ostatecznego celu, ale bez presji.

2. Co warto zobaczyć, gdzie pójść, żeby przeżyć około 4-5 godzin? Liczy się wszystko, od obiektów turystycznych, przez rekreacyjne, po galerie handlowe, żeby ostatecznie tam zabić czas.

3. Gdzie wybrać się na obiad? Nie liczą się fast-foody, zależy mi na miejscu z normalnym żarciem.

4. Czy w ogóle to dobry pomysł, żeby akurat w tym mieście zatrzymać się na te kilka chwil?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CommanderStrax:
1. Centrum Handlowe Ogrody, duzo parkingu podziemnego i Carrefour
2. Co prawda to od Ogrodów drugi koniec miasta ale Stare Miasto zdecydowanie. Tam muzeum, katedra, Galeria EL jesli lubisz sztukę współczesną, spacer
3. Tam tez zjesz najlepiej, stare miasto jest małe wiec latwo cos znaleźć dobrego ale dawno nie byłem i nie wiem co teraz aktualne
4. A jak dalej jedziesz jesli możesz zdradzić? Raczej trudno znaleźć inne miasto
  • Odpowiedz
@tether69: duży konkret, dziękuję

@Fevx: ta odległość od CH Ogrody do starego miasta właśnie trochę mnie martwi. Chcę wpaść i rzucić okiem na miasto, a nie zastanawiać się dodatkowo jak się dostać na jego drugą stronę. Z kolei parkingu podziemnego szukam ze względu na bagaże zapakowane w środku lata do ciemnego samochodu, który te kilka godzin musi gdzieś postać. Czy w takim razie znajdę blisko starego miasta jakieś
  • Odpowiedz
@CommanderStrax: myślę i myślę ale chyba rzeczywiście podziemnego nie ma w okolicy starego miasta... zostaje tylko CH Ogrody. Ewentualnie komunikacja miejska, spod Ogrodów masz przynajmniej 2 tramwaje a może i 4 do centrum (plus autobusy) a bilety w SkyCash na przykład. Ale to nadal trzeba trochę czasu spędzić w tramwaju mimo że nie jest daleko (z 15 minut do centrum?).
Elbląg to jednak trochę bieda :/
Ostróda i Pasłęk przed
  • Odpowiedz
jeśli zatrzymasz się w Ogrodach a nie chcesz siedzieć w galerii to spacer aleja Jana Pawła II w kierunku Modrzewiny, to strefa ekonomiczna i są hale fabryczne ale pośród łąk i to mocno na górce i jest panorama na Żuławy; albo ulica Węgrowska a potem Podgórna i masz Park Modrzewie, duży i ładny park z wybombanym placem zabaw (jeśli jedziesz z dziećmi).

@Fevx: no i to brzmi, jak plan idealny!
  • Odpowiedz
@CommanderStrax:
Podziemnego przy starym mieście nie ma, ale w sobota-niedziela nie płacisz w strefie parkowania, a miejsce znajdziesz. Poza sobotą i niedzielą możesz też zaparkować pod katedrą (chociaż raz zdarzyło mi się zobaczyć zamknięty wjazd).

Niedaleko starego miasta jest Biedronka. https://maps.app.goo.gl/MQ381NFQS5SqdS4r7

W przypadku starego miasta to tak jak kolega Fevx napisał, ja dodałbym jeszcze wejście na wieżę katedry (sprawdź sobie na stronie kiedy
  • Odpowiedz
@Thilers: jednak okazuje się, że w tym niepozornym mieście mógłbym spędzić więcej niż tylko kilka godzin. Dziękuję - za potwierdzenie, że dobry punkt na mapie wybrałem i przede wszystkim za konkretne gastro-polecajki. Wszystkiego nie zobaczę i nie spróbuję, ale przynajmniej już wiem, co tam u Was robić :)
  • Odpowiedz