Aktywne Wpisy

Salido +255
Minął 47. (z 67) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miał miejsce 1 wypadek śmiertelny w którym zginęły 2 osoby.
184 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
196 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miał miejsce 1 wypadek śmiertelny w którym zginęły 2 osoby.
184 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
196 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: Policja.pl 12082026
Pobierz
Soothsayer +38
Dom idealny nie ist....
źródło: 1000005610
Pobierz

Tytuł:
Głos PanaAutor:
Stanisław LemGatunek:
fantasy, science fictionOcena: ★★★★★★☆☆☆☆
ISBN:
837060370XWydawnictwo:
InterartLiczba stron:
252Przeczytane: 24.07.2026
#suabeczytanie - 10
Przy wpisie o Niezwyciężonym wspomniałem, że kolejna książka Lema dała mi mokrą szmatą po twarzy. Tą książką był Głos Pana. Kilkanaście lat temu pokonał mnie Valis Dicka. Niedawno Valisa pochłonąłem. Dlatego też walczyłem dzielnie z Głosem Pana do końca i go skończyłem. Ale była to walka bezsensowna, bo głównie cierpiałem, a nie o to w tym powinno chodzić.
Opis książki brzmi bardzo zachęcająco - ludzkość odbiera sygnał z kosmosu i próbuje go rozszyfrować. Liczyłem na twarde sci-fi, coś w stylu Solaris. Jednak już pierwsze kilkanaście stron skłoniło mnie do przeczytanie kilku opinii o książce i już wiedziałem, że lekko nie będzie. Wróciłem do lektury i po kolejnych kilkunastu stronach sam Lem mi dosłownie zalecił - jak oczekuję fabuły to lepiej, żebym przestał czytać. Uparłem się jednak i przeczytałem całość.
Nie, to nie jest piękna opowieść sci-fi. I faktycznie nie ma tu fabuły. To raczej zbiór różnych przemyśleń Lema na różne tematy, a to wszystko zostało ubrane w autobiografię naukowca, który wspomina pracę przy projekcie badawczym mającym rozszyfrować sygnał z kosmosu. Akcji tu praktycznie nie ma, dialogów też bardzo mało.
Moje zainteresowanie treścią pobudzało się jedynie przy nowych hipotezach dotyczących sygnału i nielicznych postępach badawczych. Było tego jednak malutko, treść zdominowały przemyślenia Lema. Nie mam prawa mieć mu tego za złe skoro na samym początku książki uczciwie mnie ostrzegł. Ale mimo szczerych chęci nie byłem w stanie zachwycić się większością jego dygresji. Łapałem się na wyłączaniu umysłu i leniwym śledzeniu tekstu, po czym musiałem wracać do poprzednich akapitów.
Czasami lepiej porzucić książkę, mój błąd, że brnąłem do końca. Było kilka momentów, gdy się wciągnąłem, ale większość to była mordęga. Ciężko ocenić mi książkę, bo nie wiem na ile to moja wina, a na ile autora. A polecić ją mogę jedynie największym fanom Lema.
Głos Pana nie zostanie moim drugim Valisem. Do Valisa wróciłem po latach i go polubiłem. Chyba czas mi przyznać, że w starciu Lem vs Dick jako jedyną książkę wybieram Solaris, ale całościowo zdecydowanie Dicka.
Mimo to do Lema jeszcze przyjdzie mi kiedyś wrócić. Choć czuję, że Fiasko może okazać się fiaskiem to mam je na oku. Ale muszę odpocząć dłużej po Głosie Pana.
#bookmeter #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: 352x500
Pobierz@Bardzo_Suabe_Rymy: książka cię zawiodła, ledwo dobrnąłeś do końca i dajesz 6/10? Jesteś nauczycielem w podstawówce? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
każdy ma inny system oceniania, ta książka to dla mnie całościowo średniak+, ale nie w moim guście, wystarczająco dużo napisałem w opisie skąd moje odczucia
źródło: images
Pobierz