Wpis z mikrobloga

Po kilku dniach studiowania tajnik składania komputerów, z pomocą AI udało mi się skompletować tako oto zestaw. Kompletnie się na tym nie znam. Chce się dowiedzieć co zmienić albo jak zoptymalizować kosz złożenia tego. Potraktujcie to bardziej jak punkt zaczepny.
#pcmasterrace #skladamkomputer #pytaniedoeksperta
Fenoloftaleinowy_Chrabaszcz - Po kilku dniach studiowania tajnik składania komputerów...

źródło: image

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Grafika (stara, już lepiej 5060ti/9060xt), zasilacz (te są głośne lepiej deepcool w tej cenie) i obudowa do zmiany. Ram przepłacony. Jak chcesz to zbudujemy Ci coś u nas w dspc.pl :-)

Napisz jaki masz budżet i czy używasz go do czegoś poza grami.

AI ma często cutoff danych przed ostatnimi danymi o premierach sprzętu.
  • Odpowiedz
@Fenoloftaleinowy_Chrabaszcz:
Jak chcesz przycebulić i nie potrzebujesz wifi to możesz:
-wziąć płytę b650m-h/m.2+ - 369 pln kosztuje.
-Nie wiem co to za sklep - kiedyś jak kupowałem podobnego procka to wziąłem 7600 (nieco wydajniejszy i ma w razie czego zintegrowaną kartę jakby się zdupczyła normalna a cenowo często podobnie wychodzi).
-Zasilacz lepiej wziąć jakiś z certyfikatem 80 plus gold starczy 550w.
-Chłodzenie nie potrzebnie takie drogie wystarczy fera
  • Odpowiedz
@Fenoloftaleinowy_Chrabaszcz: wejdź sobie na purepc.pl oni tam co jakiś czas robią zestawienia komputerów w różnych cenach. Wybierasz zakres cenowy i dostajesz kompletną propozycję (jedna na AMD druga na Intelu, albo grafika NVidia/AMD).

Oni się raczej znają więc nie zestawią komponentów które mogą ze sobą kolidować albo są z bardzo różnej półki cenowej. Można się nimi jakoś zasugerować :-)
  • Odpowiedz
@senq87: full hd. No właśnie się zastanawiam, czy te 32 gb to nie jest overkill przy takim zestawie, ale wszędzie czytam, że ram to podstawa. Tak samo, zastanawiałem się nad kartą graficzną 16, ale jako, że się w ogóle nie znam to nie wiem, czy też nie będzie overkilem. Kopm w domyślę ma być do grania, ale używać go także będę do Autocada, czy Civila
  • Odpowiedz
  • 0
@Fenoloftaleinowy_Chrabaszcz: no wlasnie ten dobór elementów pięknie nam uwidacznia wady AI.

Tu mozna parę rzeczy łatwo poprawić. No i słusznie zauważyłeś, że na ramie najprościej oszczędzić, choć grafika z 16GB na pewno dużo dłużej i bardziej komfortowo posłuży.

Parę z tych elementów w najlepszych cenach dla wykopków możemy zapewnić w ramach inicjatywy #majk3lskladapcty

W ogóle to sam składasz czy zlecasz?
  • Odpowiedz