Wpis z mikrobloga

Kompletnie nie rozumiem tej całej niechęci do Niemców o którą opiera całą swoją politykę PiS. Rozumiem kontekst historyczny, ale jakie ma on przełożenie na dzień dzisiejszy gdy jesteśmy w unii europejskiej z Niemcami, jesteśmy z nimi w NATO, a 80% towarów jakie sprzedajemy za granicę ląduje właśnie tam. Ja szczerze nawet podziwiam Niemców, że jeszcze nie postawili nam płotu przy granicy i nie wywalili nas z UE. Przecież tego PiSowskiego jazgotu nie da się słuchać.

#polityka #niemcy #polska #bekazpisu
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Polnischefuhrer:
Ja już czuję się stary, ale dla ludzi w moim wieku niechęć do Niemców jest czymś naturalnym. W sumie to moje DNA. Niestety. Ciągle ich podejrzewam o najgorsze. Ale ich postępowanie i wieczne knucie z ruskimi tylko mnie w tym utrwala. Nawet już odchodząc od kontekstu historycznego. Dla mnie są takim samym wrogiem jak rusfy. Tylko oni robią to w białych rękawiczkach, często właśnie proxy UE. Jesteśmy w uni
  • Odpowiedz
  • 24
@Polnischefuhrer: szukanie wroga zewnetrzengo, którego nie da się pokonać

Coś jak w 1984 Orwella, można oskarżać go o wszystkie niepowodzenia ale nie trzeba podejmować faktycznych działan jak w przypadku własnej administracji, albo przestępczości którą obywatele mają na codzień, takich Niemców widzą tylko w tv więc mają tylko obraz wykreowany przez władze,
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: Mało inteligentnym ludziom łatwo wmówić to, że za ich niepowodzeniem stoi ktoś inny a nie oni sami, przez co nie muszą się zmieniać jeśli chcą poprawić swój byt. Dodatkowo jest prościej jeśli wskaże się kogoś, komu się powodzi, a kto w Europie jest w czołówce, jeśli chodzi o bogactwo? Właśnie Niemcy. :)
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: z pewnego punktu widzenia to nie ma sensu a z propagandowego bardziej chodzi o wzmacnianie kompleksów niższości, zawiści i szukanie wroga. Bo taki wyborca czuje się gorszy od niemca i zachodu (oczywiście przykładów realnej równość czy wyższości nad niemcami nie pokazujemy. Ezoteryk powiedziałby że mają się karmić złą energią
Prosty wróg i proste skojarzenia Niemcy=Tfusk=zło Usrael=dobro PIS=daje kasę PO=zabiera kasę
Jak człowiek czuje się gorzej od innych to wtedy
  • Odpowiedz
Ja szczerze nawet podziwiam Niemców, że jeszcze nie postawili nam płotu przy granicy i nie wywalili nas z UE. Przecież tego PiSowskiego jazgotu nie da się słuchać.

@Polnischefuhrer: @NarodowyTroglodyta @Lipathor a gdzie by znaleźli takich meksykańców Europy i rynek zbytu? Poczytajcie, ile centów z każdego euro które dostajemy z UE wraca do Niemiec. Akurat Niemcy mają najmnioejszy interes żeby się nas pozbyć z UE.
  • Odpowiedz
@BenAli: embarga... ETS to takie embargo, kaganiec żeby się ne rozwijać. NS1 i NS2, to czym było?
Ile osób zabili? Od wybuchów chyba żadnego, ale ile osób zginęło w kolejkach do lekarzy, gównianych pracach, no ja często postrzegam ich działania jako tlamszenie naszej gospodarki. Skutki tego to bardziej schorowani,.których ma być stać na zupkę, ale bez drugiego dania.
No tak to jakoś postrzegam, może zbyt szeroko.
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: Wiadomo, że to szopka polityczna ale Niemcy sami się do tego dokładają wywyższając się nad polakami. Sam nordstrem pokazał, że kosztem sąsiada najważniejszych jest interes wewnętrzny
  • Odpowiedz
  • 4
Ile osób zabili? Od wybuchów chyba żadnego, ale ile osób zginęło w kolejkach do lekarzy, gównianych pracach, no ja często postrzegam ich działania jako tlamszenie naszej gospodarki. Skutki tego to bardziej schorowani,.których ma być stać na zupkę, ale bez drugiego dania.

No tak to jakoś postrzegam, może zbyt szeroko.

@krzysztof-temporary: Przecież nikt nie kazał Polakom pracować w Niemczech. Mogli w Rosji. Ale jakoś nie wybierali jej.

Co do
  • Odpowiedz
  • 10
@Polnischefuhrer: Komuna budowała strach przed Niemcami aby przytulać sie do rosji ktora miała nam niby pomóc. A ze większość spoleczenstwa urodziła sie w komunie to i tak została ukształtowana. Pis opiera sie na starszym elektoracie więc...
  • Odpowiedz