Wpis z mikrobloga

Nie wiem. Kiedyś relokacja wydawała się szansą na zmiany. Ale im bliżej do przeprowadzki... to nie wiem, czy sam tego chcę. Jest duże ciśnienie ze strony rekruterki, mogę zarabiać nawet 2x więcej (ale pewnie dadzą mi koło 12-13k na rękę), ale ostatecznie wynik będzie zależał od przejścia testów i rozmów technicznych. Tylko zamknąć się znowu na wiele lat w kolejnym korpo, to zniszczę sobie życie.

Byłem w Kraku, byłem w Wawie, byłem w Kato, byłem we Wrocku, nie byłem jeszcze w Poznaniu ani w Gdańsku, ale gdybym miał wybrać miejsce do życia niezależnie od innych czynników, to Rzeszów wygrywa tym, że są możliwości, ale nie ma tłoku.

Padło stwierdzenie, że w moim wieku skręcić w inne obszary IT to niemożliwe - da się, ale na własną rękę.

Relokacja i pójście do kolejnego korpo to wielka niewiadoma, która może otworzyć nowe szanse, ale może też zamknąć cię na ścieżki rozwoju, jeśli masz większe ambicje niż klepanie CRUD, przepalanie czasu na spotkaniach, w kuchni, robota zrobiona i fajrant, itd.

Mogę jednocześnie spróbować wrócić na uczelnię, nie tylko w Rzeszowie, ale w innych miastach.

Może ktoś ma za sobą relokację? To dobra decyzja?

#pracait #pracbaza #kariera #programista15k #przegryw #rozkminy #relokacja #przeprowadzka #rzeszow
SendMeAnAngel - Nie wiem. Kiedyś relokacja wydawała się szansą na zmiany. Ale im bliż...

źródło: 20250723_212427(1)

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Rzeszów wygrywa tym, że są możliwości, ale nie ma tłoku.

@SendMeAnAngel: o k---a, na pewno może wiele dobrego o tym mieście powiedzieć ale że nie ma tłoku? to jedno z najbardziej przeludnionych, zakorkowanych i zukrainizowanych miast współczesnej Polski xD
  • Odpowiedz
@villager: To chyba nigdy nie byłes w Krakowie. Mieście gdzie norma jest czekanie w kolejce do kawiarni. Problemem z zaparkowaniem samochodu. Ba, nawet czeka się w korku na zjeździe z autostrady. W Rzeszowie właściwie nie ma tego problemu. Prawie nie ma turystów.

@SendMeAnAngel Jeżeli chodzi o relokacje to ludzie szybko się przyzwyczajają. Nie minie kilka miesięcy i już będziesz prawdopodobnie czuł się jak u siebie w domu. Jeżeli nie
  • Odpowiedz
W Rzeszowie właściwie nie ma tego problemu. Prawie nie ma turystów.

@LisekUrwisek: przez lata było tam tyle amerykańskich "turystów", że janusze w------i w kosmos ceny restauracji i hoteli xD turyści dopiero ostatnie się wynieśli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: ja byłbym bardzo ostrożny z relokacją. Mnie Kraków kusi, bo liznąłem go kiedyś i wiem, że poznawanie nowych ludzi w tym mieście jest dużo łatwiejsze niż w Rzeszowie, no i jest blisko do Rzeszowa, w rodzinne strony, ale ze względu na słabą sytuację na rynku w branży IT chyba najprędzej poszedłbym w jakąś hybrydę, może raz na 2 tygodnie przejażdżka do Krakowa, ewentualnie raz na tydzień, bo strach, że
  • Odpowiedz
ze względu na słabą sytuację na rynku w branży IT chyba najprędzej poszedłbym w jakąś hybrydę, może raz na 2 tygodnie przejażdżka do Krakowa, ewentualnie raz na tydzień, bo strach, że jak Cię wywalą, bo coś im nie podpasuje to trzeba będzie wracać jak się nowej pracy szybko nie ogarnie

@MrVercetti: Sytuacja wygląda na odwrót. W Rzeszowie mało ofert pracy i żadna firma jeszcze się nie odezwała. W Krakowie, Wrocławiu
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: Rzeszowski rynek IT przez lata ciągnęła jedna firma - G2A. to było już dobrych kilka lat temu, ale były to piękne czasy. zwinęli już praktycznie interes. bardzo niewielkie są szanse że znajdziesz pracę w jakiejś firmie mocno związanej z Rzeszowem - sam teraz mieszkam poza top5, pare razy byłem podekscytowany rekrutacją do jednej z niewielu lokalnych firm, okazywało się że jedyny ich związek z miastem to adres na wizytówce
  • Odpowiedz
Rzeszowski rynek IT przez lata ciągnęła jedna firma - G2A. to było już dobrych kilka lat temu, ale były to piękne czasy. zwinęli już praktycznie interes. bardzo niewielkie są szanse że znajdziesz pracę w jakiejś firmie mocno związanej z Rzeszowem

@villager: Było więcej firm, ale połowa się zwinęła, a reszta już nie zatrudnia albo szuka na inne stanowiska. A nie wiesz, jak ten rynek wygląda obecnie dla absolwentów? Czy byś
  • Odpowiedz