Wpis z mikrobloga

Poczytałem sobie listy z Brazylii 1890-1891. Listy pisane były (w większości) przez niepiśmiennych chłopów (przy pomocy pisenników), którzy postanowili emigrować do Brazylii. To lektura na tyle poruszająca, że pomyślałem sobie, żeby zrobić o niej odcinek. Przy okazji opowiadam o tym, jak Polacy emigrowali do Brazylii oraz opowiadam, skąd w ogóle mamy te listy. To niesamowita historia, która kończy się niestety (prawie w całości) na Powstaniu Warszawskim.

Zapraszam do oglądania i wykopywania materiału: CZYTAMY WSTRZĄSAJĄCE LISTY POLAKÓW Z BRAZYLII Z 1890 ROKU

#historia #podroze #podrozemateoaka #ciekawostki #podrozujzwykopem #brazylia
mateoaka - Poczytałem sobie listy z Brazylii 1890-1891. Listy pisane były (w większoś...

źródło: list br

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@mateoaka: jesteś Polakiem? Czy też wywodzisz się z polonii zagranicznej? Pytam, bo słychać że "starasz się" tak jakby mówic po Polsku. Nie mówię że źle się tego słucha, ale nie jest super przyjemnie ^^
  • Odpowiedz
@mateoaka: w gdyni jest muzeum emigracji, świetne miejsce.

Cale założenie jest takie, że opowiada historię rodziny emigrującej do Chicago. Więc czytałem sobie te plansze, czytałem o ich trudach i gdy w końcu ułożyli sobie życie na obczyźnie i tylko córeczka budziła się czasami z płaczem, bo w kraju został jej kochany piesek, to też uroniłem łezkę, jakoś mnie to dogłębnie poruszyło.

A potem przeczytalem, że to była zmyślona historia, miks
  • Odpowiedz