Wpis z mikrobloga

Kiedyś już tutaj pytałem, czy znacie aplikację, która przypominałaby mi o różnych rzeczach w oparciu nie o czas, tylko o lokalizację. Nic takiego nie znalazłem, więc stwierdziłem, że sam sobie taką zrobię. Oczywiście z pomocą AI.
Niczego nie oczekuję, po prostu chcę się dzielić postępami, a może kogoś to zainteresuje, więc zakładam tag #nearnoti (bo taką nazwę póki co wybrałem).

Co apka będzie robić?
Będzie wyświetlać powiadomienie push, a dalej informację przypominającą, lub listę, np. zakupów - w zależności od mojego wyboru, kiedy wejdę, lub kiedy wyjdę z promienia wybranej lokalizacji.
Funkcji będzie oczywiście znacznie więcej, ale nie chcę was zanudzać w pierwszym wpisie. Za to chętnie poczytam sugestie, albo odpowiem na pytania.

#programowanie #aplikacjemobilne #aplikacje #android
Altar - Kiedyś już tutaj pytałem, czy znacie aplikację, która przypominałaby mi o róż...

źródło: localization-icon-13

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: Myślałem o tym i chcę to rozwiązać w ten sposób, że API będzie sprawdzać lokalizację najpierw na podstawie danych z BTS. Kiedy wykryje, że jesteśmy w zadanym promieniu, obudzi apkę i zacznie używać GPS. Ten pierwszy poziom powinien być do zdefiniowania w granicach 1 km - 200 m. To w większości wypadków wystarczy, ale będę mógł ustawić większą dokładność, tak do 20 m, bo poniżej to nie ma sensu.
  • Odpowiedz
  • 0
@szefczyk: Nigdy nie miałem iPhone, więc nie wiedziałem. A jakie jeszcze tam są funkcje? Bo w sumie pomyślałem, że jeśli kogoś to w ogóle zainteresuje, to kupię jakiegoś starego iP do testów i przepiszę ją na iOS.
A jeśli w ogóle #nikogo to nawet na Google Play jej nie opublikuję, tylko będę miał APK dla siebie.
  • Odpowiedz
@Altar: a sprawdzałeś czy API systemu nie ma wybudzania po lokalizacji? Może ma. Apple reminders mają taką funkcję, tylko nie wiem czy nie używają ukrytych funkcji systemu.
Notabene aplikacja Home Assistant co 15 minut zbiera lokalicację, więc teoretycznie da się, pytanie tylko jaki to ma wpływ na baterię.
Co do BTS to zdziwiłbym się żebyś miał do tego dostęp. Użyłbym zwykłego api systemowego do lokalizacji, nawet przybliżonej. Telefon ciągle jest
  • Odpowiedz
  • 0
@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: Ma, ma. To będzie właśnie pierwsza warstwa. Mówiąc BTS, właśnie miałem na myśli, że telefon w każdej chwili jest geolokalizowany po masztach, właśnie o przybliżoną lokalizację mi chodziło. Już na tym etapie mnie zlokalizowało w promieniu 200 m i wybudziło apkę. Tylko, żeby sprawdzić więcej, musiałbym ruszyć tyłek z domu, a mi się nie chce, więc zrobię teraz jakieś dalsze kroki, a test wyjścia będzie jutro. Akurat muszę jechać
  • Odpowiedz