Wpis z mikrobloga

#gielda od jakiegoś czasu na Reddicie pojawiają mi się wpisy z r/inwestowanie i często mam wrażenie, że to taki nasz tag, tylko w wersji dla ułomów. Koleś pyta o to, jak skutecznie zrobć FIRE z $1M i dostaje takie porady. Zainterweniowałem, ale poszły minusy i przeciwne komentarze :D

Czy wy też uważacie, że na FIRE warto iść na etat na 25 lat, żeby płacić składki i mieć z tego potem emeryturę?
Codon - #gielda od jakiegoś czasu na Reddicie pojawiają mi się wpisy z r/inwestowanie...

źródło: Zrzut ekranu 2026-07-23 o 17.51.08

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Codon: well jak masz mieszkanie 50m2, to tylko 1100 zł czynszu, 180zł prąd, 60zł internet, 300zł leki i zostaje na zupki chińskie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja prdl nie myślałem o tym w ten sposób, 2000 zł to obecnie g---o nie emerytura :(
  • Odpowiedz
@Codon: Patrząc na to jaki jest wskaźnik dzietności i na coraz wyższe koszty utrzymania, przy założeniu, że gospodarka nie rozwija się w nieskończoność, to już lepiej te kasę odkładać w obligacje niż płacić dobrowolnie składki, no ale jak widać warto czasem poznać totalnie inny punkt widzenia, żeby stwierdzić, że z nami nie jest jeszcze tak źle :)
  • Odpowiedz
warto iść na etat na 25 lat

@Codon: zawsze warto iść, bo to dodatkowe środki i ubezpieczenie. Skąd przekonanie, że ktoś otrzyma minimalną emeryturę? Może będzie zarabiał ponad średnią krajową i emerytura pozwoli mu na godne życie?
  • Odpowiedz
@Codon: zależy ile będziesz żyć, ta emerytura jest podnoszona do minimalnej i wypłacana dożywotnio, więc gdybyś pracował w lekkiej robótce na pół etatu, bajerował grażynki, a na końcu dostał 2k emerytury i żył 100 lat to lepiej niż siedzieć na wykopie przez te lata
  • Odpowiedz
@Codon: To jest po prostu bardzo bezpieczne. Jeśli wszystko dzisiaj wrzuci na giełdę, a jutro będzie krach -30%, to nie wiadomo, co on o--------i. Taki etacik/część etatu, który opłaci ubezpieczenie/skladki zdrowotne, zagwarantuje emeryturę (do której państwo będzie mu dopłacało, jeśli to jest jakaś g---o praca, więc może wyciągnąć więcej, niż tam wrzuci; w sumie to czeka wszystkich ludzi ktorzy obecnie sa na B2B - panstwo im bedzie doplacac do minimalnej
  • Odpowiedz
@Codon: emeryturę z ZUS zawsze warto mieć, z różnych przyczyn możesz wywinąć bankruta.

@OstatniSamuraj

to już lepiej te kasę odkładać w obligacje niż płacić dobrowolnie składki

czyli nie wierzysz w wypłacalność skarbu państwa dlatego wykupisz jego obligacje, które najwyżej umorzy bo emerytury mają priorytet
  • Odpowiedz