Wpis z mikrobloga

Hej,
Co myślicie o Elegoo Centauri Carbon 2 Combo na początek przygody z drukiem 3D? Jest w ciekawej promce za 374€. Do tego znalazłem Creality Space PiX4L do suszenia filamentu za 84€. Razem wychodzi trochę taniej niż za Bambu Lab p2s, a opinie na YT i Redit są na ogól pozytywne (z wyjątkiem druku ASA i ABS przez brak aktywnego nagrzewania).
#druk3d
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@danielinho: Bambu ale nie mają ostatnio dobrej prasy (słusznie) CC2 ogólnie ma dobrą opinię. Jeśli ma to być zamknięta drukarka to cc2 to dobry wybór.
Choć jeśli masz miejsce to ja bym się zastanowił nad Bambu A2L. Co prawda drukarka otwarta ale jednak daje plus większej powierzchni.
  • Odpowiedz
@danielinho: Mam CC1, po zainstalowaniu Open Centauri Cosmos, chodzi spoko ale na oryginalnym oprogramowaniu przy niskich prędkosciach generowała mega denerwujące dzwieki.
CC2 mechanicznie jest bardzo podobna.

Nie kupiłbym już drukarki od Elegoo raczej.
  • Odpowiedz
@danielinho: Mam CC2, poza tym że trochę mi doskwiera jej głośność to drukuje całkiem spoko.

Nie kupiłbym już drukarki od Elegoo raczej.

@lubaluft: a mogę zapytać z ciekawości dlaczego? Dla mnie to był wstęp do druku 3D.
  • Odpowiedz
@khrop: Dlatego, że moja drukarka brzmiała tak: https://streamable.com/qrxlno
i według cześci community to było normale, support był też do d--y, chociaż po wielu bojach wymienili mi drukarkę.

Poza tym oryginalny soft Centauri Carbon to żart, kolejne wersje psuły jakieś ficzery, żeby np. w ogóle włączanie światła przez web interface działało, to musiałem zainstalować Open Centauri.
lubaluft - @khrop: Dlatego, że moja drukarka brzmiała tak: https://streamable.com/qrx...
  • Odpowiedz
@danielinho: mam CC2, prosto z pudełka drukuje świetnie, CANVAS przez to, że cofa filament na mniejszą odległość to szybciej wymienia filament niż P2S z AMS2 i zużywa go mniej na płukanie. Z wad to jest głośna i elegoo ma problemy ze swoją chmurą, ale można podpiąć pod octoeverywhere za darmo poprzez kompa/rpi w sieci domowej
  • Odpowiedz
  • 1
@danielinho: Danielu bierz śmiało. Tak jak piszą Bambulab nie mam ostatnio dobrej reklamy a ich ruchy w stosunku do klientów nie zachwyca.
Obecnie wiele drukarek jest prawie "identycznych"
  • Odpowiedz