Przyszedłem się pochwalić, IKE założyłem w połowie grudnia 2025, wrzuciłem 2x dostępny limit i obecnie taki wynik (⌒(oo)⌒) Spora część(~40%) to XTB które przerzuciłem z zwykłego portfela ze względu na dywidendę, ale i tak cieszy
@cebulowy_wojownik: z IKE można wcześniej wypłacić i nadal wychodzi lepiej niż zwykłe konto maklerskie - podatek od dywidendy lub zamkniętych pozycji z zyskiem płacisz w momencie wypłaty z IKE. Na koncie maklerskim podatek od dywidendy płacisz odrazu, a od zamkniętych pozycji do kwietnia następnego roku
@MamByleJakiNick: też się tak cieszyłem i wpłacałem tylko w Anglii aż do momentu gdy państwo zaczęło grzebać przy kontach i w tym roku wprowadzili: opodatkowanie konta jak od spadków w przypadku śmierci przed wybraniem, plus przesunęli możliwość wybrania 20% konta bez podatku z 55 lat do 57 lat - i to najprawdopodobniej nie ostatni raz jak podnoszą bo już marudzili że będą robić rewizję co dwa lata czy nie ma
@JankoGolodupiec Dywidenda Plus, NASDAQ100 3xlev, mWIG40TR, sWIG80TR i coś na złoto i SP500. Nie wiem w co dalej będę szedł, ale bezpiecznie byłoby raczej inne kierunki niż Polska i USA, ale to się zobaczy po nowym roku
Spora część(~40%) to XTB które przerzuciłem z zwykłego portfela ze względu na dywidendę, ale i tak cieszy
#gielda
źródło: temp_file3619905473340323934
Pobierzna przykład nową nie zrzędzącą babę? Jak dla mnie warto oszczędzać.
Ja mam podobną historię, 3 lata pod rząd wypełniałam limit na ikze - ok 24k a mam z tego prawie 75k ᕦ(òóˇ)ᕤ
źródło: IMG_3921
Pobierz