Wpis z mikrobloga

Miałem pierwszą w życiu stłuczkę, samochód Ford Mondeo mk4 z 2010, czyli dość leciwy, wina sprawcy w 100% Ubezpieczyciel zaproponował mi szkodę całkowitą z OC sprawcy, nieco ponad 12k. Mechanik, który mi to ogarniał mówi, że nie opłaca się tego naprawiać za tę cenę i będę musiał dopłacić xD Auto normalnie jeździ, jedyne uszkodzenie to zderzak, klapa bagażnika wgnieciona i lampa lekko pęknięta.

Najlepiej więc chyba wziąć odszkodowania, samochód i naprawić go we własnym zakresie.

Z tego co oglądałem i z tego co wysłał ubezpieczyciel w kosztorysie no to do wymiany jest zderzak tylni, klapa, lampa tylna lewa. Nie znam się dobrze na tym, ale jak na moje to dałoby się to ogarnąć dużo taniej, nie zależy mi na nowych częściach czy jakimś perfekcyjnym wyglądzie byle jeździć i żeby klapa bagażnika się otwierała.

Myślicie, że warto dzwonić po blacharzach i pytać, czy ogarną to np. za 4/5k? Części oczywiście mogą być używane z OLX, dla mnie to nie jest problem.

#motoryzacja #samochody #blacharstwo #majsterkowanie (?)
DywanTv - Miałem pierwszą w życiu stłuczkę, samochód Ford Mondeo mk4 z 2010, czyli do...

źródło: mondeo1

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Myślicie, że warto dzwonić po blacharzach i pytać, czy ogarną to np. za 4/5k?

@DywanTv: Myślę, że warto dzwonić i nawet podjechać. Tylko nie rzucaj kwotami po prostu zapytaj i zobacz ile ci powie, najlepiej w kilku miejscach.
  • Odpowiedz
  • 23
@DywanTv: tak jak napisał @Cztero0404 tyle powiedz żeby Janusz nie zwąchał że jest 12 tys na stole ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jako tako zrobi ci to ktoś od spawania plastiki, klapę od bagażnika kup nowa pewnie max 500 zł za jakaś igłę w kolorze

rmto powinno być 2000 z kupnem klapy
  • Odpowiedz
klapę od bagażnika kup nowa pewnie max 500 zł

@mkorsov: Myślę, że nawet taniej by się dało. Przecież oni często te elementy typu klapy biorą po prostu ze szrotów w Niemczech na przykład za jakieś grosze gdzie w niektórych miejscach kiedyś się nawet płaciło tam ileś euro wstępu jakby i mogłeś brać właściwie co chcesz.
  • Odpowiedz
@DywanTv, zderzak i lampę przełożysz sam, a do klapy bagażnika weź kolegę. Kup części w kolor, może trafisz idealny odcień. Jak nie, to Ci przecież nie zależy jakoś mocno. Najpewniej ślizg zderzaka też poszedł, to od razu uwzględnij.

Generalnie kosmetyka. Prosta i przyjemna robota, na której możesz wyjść bardzo na plus.
  • Odpowiedz
@DywanTv: Panie tutaj nie ma żadnej roboty dla blacharzy ani lakierników, no chyba że skrzywione zostało coś pod klapą bagażnika i się przesunął zamek.

Brać kasę, znaleźć używany zderzak i klapę w kolorze, wymienić i zapomnieć. A jakby podczas wymiany coś nie pasowało to przywalić młotkiem xD To już samochód powoli podchodzący pod gruza więc nie ma co się pieścić. Kolor wygląda na pospolity więc nie powinno być problemu z
  • Odpowiedz
@DywanTv: Dopłacać do 12k za naprawę xD Zderzak w kolorze ~400zł w stanie przyzwoitym, klapa 300-700zł w zależności od stanu, rdzy i koloru. Myślę że około tysiaka za części w stanie przyzwoitym, no niech będzie jeszcze +500zł za jakieś ślizgi i duperele. Łącznie na oko 1500zł w częściach. Zderzak pewnie dałbyś radę zmienić samemu, z kalpą gorzej ale jak byś miał kogoś do pomocy to temat do ogarnięcia w weekend.
  • Odpowiedz
@DywanTv: A widziałeś jak wygląda sytuacja pod zderzakiem? Co jest w raporcie rzeczoznawcy? Bo tu wszyscy wirtualni specjaliści krzyczą że zderzak wymienisz, klapa w kolor i fajrant xDDD a ja ci radzę znajdź sobie kanał na YT Bracia Postępcy czy jakoś tak, i tam są filmiki z wycenami i ile realnie kosztuje zrobienie fachowej naprawy do stanu sprzed wypadku.
Jak chcesz tylko przypudrować ten syf na odpierdziel i nie zależy
  • Odpowiedz
  • 0
@NocnyFuriat: Właśnie wiem, ale ubezpieczyciel nic takiego nie napisał. Elementy uszkodzone według kosztorysu to:

Klapa bagażnika (pokrywa tylna)
Tylny zderzak (kompletny)
Lewy tylny błotnik (dolna część)
Lewa tylna
  • Odpowiedz
@DywanTv: No to teraz sobie sprawdź ile bierze blacharz za wyprowadzenie tylnego pasa, do tego porządne zabezpieczenie i malowanie, lakierowanie całego tyłu, dokupienie całej galanterii jak ślizgi, spinki, lampy, lamki itd.
Na twoim miejscu to bym wziął swojego fachowca żeby to jeszcze raz przeliczył, bo jak połowa wyceny jest za klapę i spojler to chyba jednak więcej to wyjdzie, pytanie czy auto jest tyle warte. Podejrzewam że 12 tysięcy to
  • Odpowiedz