Wpis z mikrobloga

Byłem niedawno w hostelu w Chinach i ludzie zagdali czy chcę grać w madżonga. Jako że nie bardzo umiem (choć pi razy oko zasady znam) to powiedziałem że tylko sobie popatrzę. Jako że siedzieliśmy przy jakimś plastikowym stole na podwórku to myślałem, że po prostu przyniosą skądś te kostki do gry i je ręcznie potasują i ustawią. A oni ściągnęli plastikowy blat a pod spodem gotowy stół do gry. Do tego taki co sam tasuje i układa kostki. Przyznam że trochę mi gały z orbit wyszły jak to zobaczyłem.

#chiny #podrozujzwykopem #ciekawostki #grybezpradu
kotbehemoth - Byłem niedawno w hostelu w Chinach i ludzie zagdali czy chcę grać w mad...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kotbehemoth:

chodzi mi o to że się gra raczej ze znajomymi, a nie z obcymi ludźmi jak w jakimś kasynie. Przynajmniej tak mi się wydaje

Grają i jest to bardzo popularne, nawet całe ligi transmitowane są. Na pewno z Riichi Mahjonga są a tego chińskiego z trochę innymi zasadami nie miałem okazji oglądać to tu się nie wypowiem. Tylko trzeba uważać za granicą i znać tabele liczenia punktów Fu i
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: Gram, ale w odmiane Riichi Mahjong. Się wciągnąłem po tym jak musiałem grać w azjatyckie gry hazardowe takie jak Koi-Koi, Oicho-Kabu, Cee-Lo, Cho-Han, Shogi i właśnie Mahjong by robić 100% w grach z serii Yakuza xddd
Z tego co rozumiem chińska odmiana nie ma Riichi czyli deklaracji prawie gotowej ręki do wygranej, która jeśli wygrasz powiększa twoje punkty.

Nawet coś tam na tagu mahjongowym na wykopie wrzucałem, ale w
  • Odpowiedz
@JatuArmy: akurat w bańce mangozjebowej riichi mahjong jest jako tako popularny. Na większości konwentów da sie pograć + z tego co się orientuję w niektórych miastach są grupki, które grają i można do takich dołączyć. Na pewno w krakowie coś takiego działa ale w innych (pewnie głównie większych) miastach też. Co prawda dalej imo wygodniej grać online.
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: już mi się ten stół nie podoba, ściana ma tylko 17 kafli długości, brakuje 8 kwiatów do kompletu. Czasem grywamy tak, jak są gracze z Tajwanu, ale HK style z kwiatami wydaje mi się ciekawszy. Jak mi znajomi się odgrażali kupnem takiego stołu, to na wszelki wypadek zbudowałem sobie sam nakładkę na stół, tak aby każdy jeszcze miał miejsce na drinka i snacki, no i jednak ten charakterystyczny dźwięk
  • Odpowiedz