// Owadzi tak zbiorczy do obserwacji: #larwatorium Zapraszam na na drobny update pędraków z Mystery Boxa, które dotarły do mnie od Mirabelki @Limonene. ( ͡°͜ʖ͡° )つ──☆*:・゚
Zgodnie z przewidywaniami pędraki odnalezione w kompoście okazały się larwami Kruszczycy złotawki (Cetonia aurata). Na ten moment z kokolitów wypełzło 5 sztuk, na 2 jeszcze czekam. Bardzo lubią jeżyny i czereśnie, sprawnie też zakopują się pod ziemią nawet w formie imago. (。◕‿‿◕。)
@wybryk_natury: ma się dobrze, nadal ma aktywny gen wędrowca, czasem wypełza spod ziemi, żeby skubnąć liście i próchno na powierzchni. (。◕‿‿◕。) Postaram się o jakiś większy update całej pędraczej ferajny w weekend!
@wysuszony_szkielet_kostny_czlowieka: nie wiem czy to konkretnie ten gatunek, ale widziałem u siebie takiego chrząszcza, był bardzo duży, jak moneta 1zł, a przepięknego zielono-metalicznego koloru widzianego na żywo nie odda żadne zdjęcie, cudownie wyglądają (。◕‿‿◕。)
Zapraszam na na drobny update pędraków z Mystery Boxa, które dotarły do mnie od Mirabelki @Limonene. ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
Zgodnie z przewidywaniami pędraki odnalezione w kompoście okazały się larwami Kruszczycy złotawki (Cetonia aurata). Na ten moment z kokolitów wypełzło 5 sztuk, na 2 jeszcze czekam. Bardzo lubią jeżyny i czereśnie, sprawnie też zakopują się pod ziemią nawet w formie imago. (。◕‿‿◕。)
źródło: IMG_20260721_120021697_HDR
Pobierz@Sinti, @Drwal_Wojciech, @Harold, @Kontado, @gorzka, @sokytsinolop
źródło: IMG_20260720_223312057_HDR
Pobierzźródło: IMG_20260721_120053147_HDR
Pobierz@general_row_grotecki: już parę tygodni temu znalazlam mnóstwo tych żuczków wokół kompostu, przepiękne są ʕ•ᴥ•ʔ
A tak apropo zbierasz jeszcze gniazda os?
źródło: 1000006855
PobierzPS. Super tag
źródło: 1000023988
Pobierz