Wpis z mikrobloga

1189 + 1 = 1190

Tytuł: Afryka Kazika
Autor: Łukasz Wierzbicki
Gatunek: literatura dziecięca
Ocena: ★★★★★★★★
ISBN: 9788375511338
Wydawnictwo: BIS
Liczba stron: 166
Czy słyszeliście o Kazimierzu Nowaku, który prawie 100 lat temu objechał Afrykę rowerem? Ja słyszałem. To znaczy teraz już słyszałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przychodzę z książką nietypową, bo jest to książka dla dzieci, w dodatku jest to lektura szkolna. Ale to taka naprawdę warta polecenia.

Starszy syn czytał w szkole, młodszemu czytałem ja i... zostałem oczarowany. Wcześniej postać Nowaka była mi zupełnie nieznana - wydarzenia opisywane w książce miały miejsce naprawdę - opowiedziana historia jest ciekawa sama w sobie, ale tutaj dostajemy ją w formie opowieści dla dzieci i wypada to rewelacyjnie. Lekki ton, przyjemne dla oka ilustracje. Za moich czasów takich lektur w szkole nie było. Kiedyś to byli czasy? No właśnie nie byli. Fajnie więc, że takie książki trafiają do kanonu.

Polecam dzieciom i rodzicom. A Cejrowski mógłby Panu Kazimierzowi buty czyścić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #dzieci #tatacontent #afryka #podroze #literaturadzieciecabookmeter
Majku_ - 1189 + 1 = 1190

Tytuł: Afryka Kazika
Autor: Łukasz Wierzbicki
Gatunek: lite...

źródło: 352x500

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Majku_ polecam przeczytać wersję rozszerzoną, 'Rowerem i pieszo przez czarny ląd'. Wersja dziecięca ma troszkę poprzekręcane jednak wydarzenia, żeby dzieciom nie było smutno. Facet był niebywale twardy, zwycięstwo uporu nad rozumem i okolicznościami. No i pewien znak czasów, skoro typ uznał,zę świetnym pomyslem na utrzymanie żony i dzieci jest zniknąć na parę lat, by pisać relacje do gazet.
  • Odpowiedz
  • 2
'Rowerem i pieszo przez czarny ląd'

@ambasador_kwiatostanu: o, tej książki nie znałem. Dzięki za polecenie!

Historia Nowaka jest nieprawdopodobna, zwłaszcza z punktu widzenia człowieka w XXI wieku zasiadającego w wygodnym fotelu przed komputerem mającym połączenie z internetem. Pewne zmiany wprowadzono, bo to jednak historia dla dzieci, ale uważam też, że i rodzic może coś wyciągnąć dla siebie, dlatego postanowiłem dodać ten wpis, bo historię podróżnika poznałem właśnie dzięki tej książce.
  • Odpowiedz
  • 1
@adamsowaanon:

i raz jeden starszy gość rozpoznał swojego dziadka na tych zdjęciach

w sumie taka wioskowa legenda o białym człowieku znikąd na rowerze nadaje się jak mało co do przekazywania z pokolenia na pokolenie :D

Ale fajnie, jestem pod wrażeniem wyczynów Nowaka, tym bardziej, że dowiedziałem się o nich z lektury szkolnej swego dziecka.
  • Odpowiedz
@Majku_:

I dziwi mnie w zasadzie, że postać Nowaka jest tak niszowa w naszej kulturze.

Mnie też, bo to zdecydowanie postać, którą warto znać. Ale dzięki temu, że ta ksiażka jest lekturą, to sytuacja się jak najbardziej zmienia. Jak widzisz na swoim przykładzie, nie tylko młode pokolenie może dzięki temu poznać tę historię.
  • Odpowiedz
@Majku_: adamsowaanon
Bardzo ciekawa jest "książka dla doroslych". Jest chyba nawet audiobook jeśli dobrze pamiętam.

Najbardziej zapadł mi w pamięć fragment kiedy opisywał, że musiał wysyłać listy do Polski żeby Stomil wysłał mu dętki do rowera bo z biedy nie miał na czym jechać. Potem czekał aż przesyłka przyjdzie do niego na pocztę gdzieś w Afryce.
Na kilkudziesięciu stronach opisywał heroiczną walkę na wydmach, pchanie rowera na przebitych kolcami kołach,
  • Odpowiedz