Wpis z mikrobloga

@kutang__pan: dlaczego nikt jej nie zapyta od razu, czyli ona sama sprząta pierze i gotuje swojemu partnerowi? Jeżeli nie to nie zasługuje na wcześniejszą emeryturę, a jeżeli tak to niby taka progresywna, a jednak w domu co innego... Może by się nauczyła, żeby nie używać argumentów z d--y
  • Odpowiedz
@odrzutowakuchenka: kiedy ona sama mówi że żyje w związku partnerskim, więc bez względu na wiek, emeryturę będzie miała tylko ze swoich składek. A jak masz męża i owdowiekesz to dostaniesz świadczenie uwzględniające składki męża. czyli jednoosobowe gospodarstwa domowe będą pracować tak czy siak, a ci co ich to najmniej aktualnie dotyczy będą, się wypowiadać bo ktos im nie do końca prawdziwe informacje sprzedawał
  • Odpowiedz
@WrzeCiOna: "Ty o niebie, a ja o chlebie", ja tutaj piszę o polityku, który używa głupich argumentów tak by tylko nie powiedzieć "nie będzie równego wieku emerytalnego, bo nasi wyborcy to kobiety i chcemy by dalej na nas głosowały", a Ty o rencie wdowiej. Zwykłe zakłamanie i hipokryzja, po co tyle mówienia o równości skoro ewidentnie nie jest i nie będzie "równo". Może tylko dlatego, że to przeciąganie liny i
  • Odpowiedz
@odrzutowakuchenka: równo nie znaczy 1:1, bo można to doprowadzić do absurdu. To co jest, to jest to zmodyfikowane to co było, i niewiem czy chcesz wprowadzać reformy na zasadzie powolny h zmian czy deformy jak ostatnio w edukacji. zmiany emerytalne u ludzi którzy zostali wyrzuceni w 2 filar polegały na podniesieniu wieku emerytalnego, fakt stopniowo, wg wieku, i na rzucenia ode które przejadło spory % twoich składek. i tu było
  • Odpowiedz
@WrzeCiOna: przecież równo to właśnie 1:1 xD, mylisz równo ze sprawiedliwie.

Już abstrahując od tego czy podwyższenie wieku emerytalnego kobiet byłoby całościowo korzystne dla naszego społeczeństwa czy nie. Jeszcze raz zaznaczę, pisałem i piszę o hiporyzji i zakłamaniu polityka i czepiam i będę czepiał się każdego kto gada głupoty, a Ty piszesz nie wiem właściwie co, ale generalnie ciężko się rozczytać o co właściwie chodzi, poza tym że podwyższenie wieku
  • Odpowiedz
@odrzutowakuchenka: gdzie tak napisałam, uważam że, i tak będzie podwyższony i osoby o najniższych dochodach nie będą, mialy wyboru, będą, musiały dorabiać. A to nie jest ocena. 1:1 czy proporcjonalnie to jest różnica
  • Odpowiedz