Wpis z mikrobloga

Minął 24. (z 67) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 4 wypadki śmiertelne w których zginęły 4 osoby.

100 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
107 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
11 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.

Czyli w trakcie wakacji w 111 wypadkach zginęło w sumie 118 osób.

W poprzednich latach statystyki po 24. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu (wakacje 2025):
4 wypadki / 4 ofiary śmiertelne w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
119 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
122 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji

2 lata temu (wakacje 2024):
5 wypadków / 5 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
145 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
152 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
320 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - w ciągu ostatniej doby, co daje
7.108 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - od początku wakacji

65 wypadków drogowych w ciągu ostatniej doby, co daje
1.673 wypadki drogowe od początku wakacji

85 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby, co daje
1.943 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
0 utonięć w ciągu ostatniej doby
50 utonięć od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 24. (z 67) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 4 wyp...

źródło: 1-479086-15

Pobierz
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 192
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Warmińsko-mazurskie. Wypadek na S7 koło Pasłęka. Tutaj link. Ze wstępnych ustaleń policji wynika, że 31-letni kierujący motocyklem stracił panowanie nad pojazdem i przewrócił się na łuku drogi. W wyniku wypadku śmierć na miejscu poniosła 35-letnia pasażerka motocykla. Kierujący został przetransportowany karetką do szpitala.
2. Śląskie. Wypadek na ul. Lipowskiej w Lipowej koło Żywca. Kierujący motocyklem marki Honda, 46-letni mieszkaniec powiatu żywieckiego, z nieustalonych dotychczas przyczyn, na
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Warmińsko-mazurskie....

źródło: Policja Żywiec 20072026

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 30
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 100 po 24. dniu wakacji

W. mazowieckie 20
W. wielkopolskie 13
  • Odpowiedz
@Salido: posty zniechęcające do robienia prawa jazdy na motocykl. Łódzkie zaskakująco dobrze się trzyma. W poprzednich latach utrzymywało się na podium przez większość wakacji.
  • Odpowiedz
  • 109
Zawsze jak czytam - szczególnie przy okazji wypadków z udziałem motocykli - "...z nieustalonych dotychczas przyczyn..." to na 99,99% jestem pewien, że

• Odpowiedz
@mvmxks: na polskich drogach jest niebezpiecznie między innymi dlatego, że ludzie masowo wybierają takie 3-tonowe krowy i przy zderzeniu z takim zostaje z ciebie kisiel. Jeszcze dodać do tego anetke <150cm za kółkiem, która nie widzi niczego w zasięgu 5m od samochodu, albo Mariusza z--------------o tym 180 i mamy przepis na katastrofę. Ale fakt, oni są bezpieczni...
  • Odpowiedz
@KMichauke

na polskich drogach jest niebezpiecznie między innymi dlatego, że ludzie masowo wybierają takie 3-tonowe krowy i przy zderzeniu z takim zostaje z ciebie kisiel.

Najgorsze jest to, że ludziom chyba zaczęły już się nudzić suvy i coraz częściej kupują te wielkie pick-upy RAM itp. Nie wiem jak w innych rejonach Polski, ale w okolicach Szczecina zaczyna się ich może nie zatrzęsienie jeszcze, ale wyraźnie zwiększona ilość.

I te kobyly kupują
  • Odpowiedz
@Krupier: Tak samo uważam xDD. Kupowanie takiego RAMa, f150 mieszkając k---a w bloku to już martwica mózgu jest. SUVa rozumiem nawet, jest wygodny, można wjechać na krawężnik, raz na jakiś czas przyczepkę przeciągnąć, ale te krowy?

Ani to wygodne ani... Nic?

Jak ktoś nie korzysta z paki to absolutnie nie wiem po co to kupować xD. A to widać bo nawet śladu zużycia na nich nie ma.

Ja u siebie
  • Odpowiedz