Wpis z mikrobloga

#mirkomundial #mecz #mundial #pilkanozna Jeszcze jedno ogłoszenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Za radą mireczka @loginnawykoppl postanowiłem założyć buycoffe. Jeśli uważacie, że to, co robiłem (robię?) warte jest takiego wsparcia, zapraszam! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://buycoffee.to/plackojad
Niemniej jednak nie jest to obowiązkowe.

A żeby nie było, że to wpis jedynie o kasie, to podzielę się swoimi pomysłami na kolejną edycję #mirkoeuro... lub czegoś wcześniej ( ͡º ͜ʖ͡º)
1. Biforki - przed wielkimi turniejami drużyny rozgrywają mecze towarzyskie. Najciekawsze z nich są pokazywane nawet w telewizji. To dobra okazja, by "wciągnąć" do zabawy drużyny i piłkarzy, którzy w danym turnieju nie zagrają. Najlepsi typerzy biforków otrzymaliby na start właściwej zabawy dodatkowe punkty. Byłaby to też okazja do sprawdzenia "w praniu" innych pomysłów.
2. Zakłady dodatkowe o ogólnej postawie drużyn w czasie turnieju. Przed pierwszą kolejką danej grupy wrzuciłbym osobne wpisy, w których przedstawiłbym zakłady, dotyczące poszczególnych drużyn i wszystkich spotkań, jakie rozegrają w czasie całego turnieju. Biorąc pod uwagę, że EURO to dwa razy mniej spotkań niż na mundialu, to dodatkowa okazja do zgarnięcia punktów... i do kolejnych odjechanych pomysłów. ( ͡º ͜ʖ͡º)

3. Bonusy za zakłady dodatkowe. Niektóre klasyczne meczowe zakłady dodatkowe byłby objęte klauzulą, której spełnienie podwoiłoby dorobek typujących ten konkretny zakład. To dobra okazja, by do "zwykłych" zakładów dodać odrobinę szaleństwa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

4. Inne zastosowania dla JOKERów albo coś dla nich alternatywnego. Spóźniłeś się mocno z typem albo chcesz go zmienić? A może sytuacja w meczu układa się dla Ciebie idealnie, lecz nie jesteś pewien ostatecznego rezultatu? Wykorzystujesz JOKERa i cieszysz się z uratowanych punktów. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
5. Dodatkowe klasyfikacje końcowe z bonusowymi punktami. Zauważyłem, że dla niektórych z Was ważne są nieoczywiste aspekty gry - np. same "czyste" typy (ile meczów prawidłowo się wytypowało). W następnej edycji mógłbym wprowadzić dodatkowe gratyfikacje dla graczy najlepiej stosujących konkretne style gry. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
6. Szybkie zakłady dodatkowe, np. w przerwie meczu, dotyczące dalszych wydarzeń w dalszej jego części. Wymagałoby to z Waszej strony czujności i refleksu, ale stanowiłoby to dobrą formę gratyfikacji najbardziej aktywnych graczy.

7. Zmiany w typowaniu meczów fazy pucharowej - zamiast typowania równocześnie zwycięzcy i długości trwania spotkania, typowalibyście jedynie to pierwsze, z dodatkową opcją wytypowania, że dany mecz zakończyłby się po dogrywce/karnych - na zasadzie zakładu dodatkowego. Zamiast czterech opcji mielibyście jedynie trzy. Ponadto zniknęłaby możliwość, że dostajecie bonus za ryzyko za typowanie - de facto - faworytów. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Co sądzicie o tych pomysłach? A może macie jakieś własne? Zapraszam do dyskusji. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@plackojad: Podoba mi się idea takiego "Pucharu Konfederacji" przed ostateczną imprezą ( ͡° ͜ʖ ͡°) Może też na fazę pucharową europejskich by coś też można było zrobić. Co do zakładów dodatkowych, to bym je podzielił na takie typowo sportowe i jakieś właśnie fancy (jak było, że pokażą 2 razy Łysego z Orange Manem w finale) i w każdym meczu właśnie po jednym takim by było.
  • Odpowiedz
alternatywnego. Spóźniłeś się mocno z typem albo chcesz go zmienić? A może sytuacja w meczu układa się dla Ciebie idealnie, lecz nie jesteś pewien ostatecznego rezultatu? Wykorzystujesz JOKERa i cieszysz się z uratowanych punktów. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@plackojad: NAJLEPSZE
  • Odpowiedz
@plackojad:

1) Przypominam, że przed Euro są baraże, można to wykorzystać ( ͡º ͜ʖ͡º). Samo typowanie tych towarzyskich spotkań nie wiem czy ma sens, bo wiadomo jak wyglądają - często to gra bardziej pod kątem posprawdzania rezerwowych i ustawień niż walka o dobry wynik ( ͡° ͜ʖ ͡°).

2) W sumie obstawianie czegoś w tym stylu byłoby
  • Odpowiedz
  • 3
Co do zakładów dodatkowych, to bym je podzielił na takie typowo sportowe i jakieś właśnie fancy (jak było, że pokażą 2 razy Łysego z Orange Manem w finale) i w każdym meczu właśnie po jednym takim by było.

@reyley: Obawiam się, że to niewykonalne... nie każda drużyna jest tak memiczna jak tegoroczni Norwegowie! xD
  • Odpowiedz
Baraże są dobrych kilkanaście tygodni przed samymi finałami... Za długo! xD

@plackojad: w sumie racja, trochę za duża różnica czasowa by była

z drugiej strony - nie chciałbyś przed EURO znowu się założyć o to, czy Vini nie zaprotestuje przeciwko decyzji sędziów? ( ͡
  • Odpowiedz
Dałbym dodatkowe na samym starcie bez możliwości wycofania się typowanie król strzelców, najwięcej żółtych i czerwonych kartek który team na początku bez możliwości wycofania się plus dałbym rywalizację zespołów jak w F-1, zespoły maksymalnie po 4 typerów i dajmy na, ja sobie biorę kolegę @KukiScotland @Lolenson1888 i niech będzie @Zi3L0nk4 co raz mnie lubi, raz nie, oni się zgadzają, a Ty liczysz i dajmy na to na koniec ja
  • Odpowiedz