Wpis z mikrobloga

Mirabelka @DieJoana dostała rok bana, gdyż dodała znalezisko po znalezieniu w necie czegoś, co uznała za warte nagłośnienia. To mogło być albo faktycznym sugerowaniem przez Ukraińca, że Polacy potrzebują Wołynia 2.0, albo spreparowaną treścią celowo pozostawioną przez rosyjskie trolle, by ktoś w Polsce to zauważył w internecie. Raczej się już nie dowiemy.
Oczywiście pewna grupa na wykopie nie widzi możliwości innej niż mirabelka jako rosyjski troll. Informację serwisu x, że jej konto mogło być założone przez VPN, rozumieją, że na bank konto zostało założone przez VPN spoza kraju. To przecież niemożliwe, żeby ktoś miał konto na x tylko do przeglądania i użył go dopiero zdaje się w dniu z newsem o 26k/h u lekarzy.
Boty mogą wykopywać wg tematu, niezależnie od tego, kim jest jakiś użytkownik wykopu, więc ich pojawienie się nie byłoby żadnym dowodem przeciw mirabelce.
Mirabelka była za walką z rosyjską dezinformacją.
Czy każda osoba nagłaśniająca złe zachowania Ukraińców w internecie będzie z automatu uznawana za szerzącą nienawiść i ma się obawiać bana na rok? Przecież temu nie da się zrobić nagrania jak zdarzeniu w realu, a post może zostać usunięty. Czy złe treści w necie mamy tolerować, bo coś wyglądającego na ukraińską nienawiść do Polski może czasem być tylko rosyjskim podszywaniem się?
Trudne się trafiło. #moderacjacontent #cenzura #ukraina #4konserwy
embrion - Mirabelka @DieJoana dostała rok bana, gdyż dodała znalezisko po znalezieniu...

źródło: 80908f203e5e764eaf8e6d179d9a5dfcacf39c890ee7dbfa79b4b68aede3595f

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 14
zy złe treści w necie mamy tolerować, bo Ukraińska nienawiść do Polski może okazać się tylko rosyjskim podszywaniem się?

@embrion: Zdrowy rozsądek podpowiada, by to ignorować. Bo wykopywanie na główną jakiegoś komentarza jakiegoś losowego typa jest zupełnie bezsensowne. Przecież na tym tagu znajdziemy ludzi o wszystkich możliwych poglądach i co to znaczy? Że wszyscy czy większość Polaków tak myśli? Nie, to znaczy, że jakiś random coś napisał i tyle. Pojedynczy
  • Odpowiedz
  • 0
@BenAli: Możliwe rozwiązanie: zgłaszać gdzie trzeba, ale nie publikować o tym nic. Tylko brak samo-ostrzegania też mógłby być niebezpieczny dla społeczeństwa.
  • Odpowiedz
  • 5
zgłaszać gdzie trzeba, ale nie publikować o tym nic.

@embrion: no można, ale tak zupełnie szczerze, to mi byłoby szkoda czasu na ten ściek. Przecież takie komenatrze o każdej nacji można zobaczyć wszędzie w social mediach. I co? Będziemy zalewali policję każdym jednym gównokomentarzem? A później płakali, że nie mają czasu na nic innego?

Mam wrażenie, że w świętym oburzeniu zamierzacie walczyć z czymś, co nie wymaga większej walki, póki
  • Odpowiedz
  • 1
@BenAli: Co jeżeli jakiegoś problemu się nie doszacuje, a później natrafi się na nawyk ignorowania tematu mieszany z "co? pierwsze słyszę"/"jeszcze nie jest problemem" oraz strachem przed nagłaśnianiem i zgłaszaniem? Pamiętasz jak długo negowano tutaj i w mediach istnienie stref no-go w Europie? Gdyby się okazało, że za tekstem stał faktycznie ktoś w tym kraju, to powinien ponieść konsekwencje, to jest grubsze niż wyzwiska.
@krzywy_kanister: a ktoś tu
  • Odpowiedz
  • 0
Gdyby się okazało, że za tekstem stał faktycznie ktoś w tym kraju, to powinien ponieść konsekwencje, to jest grubsze niż wyzwiska.

@embrion:
Ogólnie uważam, że to jest karygodne i powinien ponieść konsekwencje, ale nie jest to warte większej uwagi. I mam wątpliwość, czy warte to jest ścigania. Bo na pewno nie jest warte rozgłosu, co pisałem wyżej.

Takich komenatrzy odnośnie Ukrainców, Polaków, Żydów, katolików, PO-wców, PIS-owców, policjantów i wszystkich innych są produkowane tysiące
  • Odpowiedz
  • 1
Czy tak samo podchodzisz do niedawnej sytuacji w autobusie?

@embrion: Nie, gdyż napaść w swiecie prawdziwym niesie za sobą większą wagę niż głupie komenatrze w internecie.

Natomiast tak samo podchodzę do komentarzy antyukrainskich, w których Polacy życzą im śmierci. Nigdzie ich nie zgłaszam na policję, więc nie wytkniesz mi tu hipokryzji.

Choć z ręką na sercu przyznam, że bardziej mnie denerwują, bo jest ich kilkaset razy więcej. Ale moje odczucia
  • Odpowiedz
@BenAli:
No tak, odnoszenie się do wymordowania 100 000 ludzi i nawoływanie do powtórzenia zbrodni to nic.

Pomińmy to milczeniem, co innego jak ktoś nakrzyczy na ukrainca, że się źle zachowuje. Wtedy wykop, media społecznościowe, radio i tv powinny płonąć z oburzenia.

Weź ty już nic lepiej nie pisz co powinniśmy w Polsce robić, kijowiaku.
  • Odpowiedz
@embrion:
Wpis, pod którym jest przypisywana rzekoma "kacapskosc" wspomnianej użytkowniczki ma +250 plusów.

Z czym ty chcesz walczyć jak tu - na wykopie, operacja informacyjna ukraińskich służb przeciwko Polsce jest prowadzona przez kilkaset botów?
  • Odpowiedz
@embrion: Ja to bym chciał żeby ktoś się zajął ukraińską kampanią dezinformacyjną. Ta ruska jest oczywista że aż oczy bolą, SBU tymczasem wyczynia dowolne fikołki w polskim internecie i są jeszcze głąby które klaszczą na to uszami. Mam wrażenie że tu (na wykopie) się toczy jakaś walka o tytuł "Jagodowego Pielmienia" roku.
  • Odpowiedz
@embrion: jest jeszcze bardzo proste rozwiązanie: jak wrzucasz obrazek lub informacje nieswojego autorstwa to zawsze z linkiem do źródła. Jak źródło może zniknąć, to używasz archive.is. Oczywiście eliminuje to pewnie 90% politycznego gunwa na wykopie, którego źródło to jakiś komentarz tereski z pcimia na facebooku. Niedorzeczne jest, że inny użytkownik musi sam się doszukiwać skąd to w ogóle jest. Dobrze że zostało wywalone.

Do tego @DieJoana dodała w tym
  • Odpowiedz
@embrion: Ja tam dodałem ostatnio orkę Załeńskiego przez OSW z tytułem "Czemu Zełeński zachowuje się jak opłacany ruski troll", dostało się na główną i nie dostałem bana. Wiesz dlaczego czy będziesz udawał durnia i robił go i ze mnie? xd
  • Odpowiedz