Wpis z mikrobloga

@krzywousty80:

Ile mieszkań możnaby za to zbudować, albo ludzi wyleczyć... Zamiast tego idzie na jakiegoś Derreka Flinta urodzonego w Wałbrzychu ale piszącego z Kairu jakieś brednie.
  • Odpowiedz
@krzywousty80: Polsce oplaciloby sie wydac nie wiem z 200-500 mln rocznie na walke z dezinformacja. Np prostowanie wszelkich manipulacji na konkrtnych przykladach i wykupujac srogie reklamy aby sie to ludziom wyswietlalo
  • Odpowiedz
  • 8
@zadowyn31: rozwiązaniem nie jest wyjaśnianie każdego fejka z osobna. Przy takim zalewie dezinformacji koszty prostowania każdego kłamstwa są 100 razy większe niż ich rozsiewanie.
Tutaj trzeba edukować społeczeństwo by weryfikowało informacje.
Obecnie każdy wpis który jest kontrowersyjny daje ludziom impuls którego nie chcą wyjaśniać. Liczy sie hasło - a reszta to tylko dodatek.
Ludzie teraz więcej informacji chcą dostawać w komentarzach niż ze sprawdzonych źródeł.
Wystarczy zmyślony komentarz, kilka polubień i już leci fala
  • Odpowiedz
@krzywousty80: Jesli srednie iq spoleczenstwa jest rowne 100, oznacza to ze mniej wiecej polowa spoleczenstwa ma iq ponizej 100... Edukowanie nic nie da, bo 'chlopski rozum', proste rozwiazania i emocje zawsze wygraja nad zlozonoscia faktow. Przynajmniej u sporej czesci osob
Dla tych osob jedyna opcja jest wlasnie atak prostoty/emocji w druga strone
  • Odpowiedz
  • 6
@zadowyn31: tak tu masz rację ale śledząc fejki w internecie sam widzę że ludzie czytają fejki a wyjaśnień fejkow już nie. To trwa zbyt długo i dla niektórych jest nudne. Wiec spotykam ludzi którzy rzucają fejkami, ja wysyłam im wyjaśnienie którego nie chcą słuchać. Ludzie są leniwi i mają wyprane mózgi.
Nie jestem za ograniczeniem słowa ale widząc komentarze w internecie coraz bardziej uważam że powinno się karać za to
  • Odpowiedz
@krzywousty80: Dlatego wyjasnienie rowniez music byc podane w sposob prosty i jako ze trudniej z zasiegami to platne promocje wchodza w gre. Ale inwestycja np 200-500 mln rocznie na promowanie 'prostych' prostowan fejkow mysle ze dlugofalowo przynioslaby wiecej korzysci niz wynika to z kwoty
  • Odpowiedz
@krzywousty80: edukcja swoją drogą, ale UE powinna wreszcie wziąć się za jakieś poważne prawo do walki z ruską dezinformacja. Jakby taki wykop.pl dostał 10 koła euro kary za każdy wpis ruskiego bota to może by się ogarnęli. A tak to są emocje, są kliki, są pieniążki.
  • Odpowiedz
Polsce oplaciloby sie wydac nie wiem z 200-500 mln rocznie na walke z dezinformacja. Np prostowanie wszelkich manipulacji na konkrtnych przykladach i wykupujac srogie reklamy aby sie to ludziom wyswietlalo

@zadowyn31: Wydaje mi się, że to już za późno na takie manewry. Są już tłumy ludzi, którzy uwierzą randomowej Teresie z Ostródy niż rządowej akcji, bo przecież rząd na pewno chce ich w------ć.
  • Odpowiedz
  • 0
plus służba w armii

@dqdq1: W sensie, że wojsko nie głosuje?

Tak w II RP było. Do konstytucji kwietniowej, więc długo. Nie przeszkodziło być to Polsce pseudojuntą, więc nie upieram się przy tym, bo nie ma to większego znaczenia xd
  • Odpowiedz
@kptDoopa: nie robic tego jako oficjalne konta rzadowe. Ale wziac jakichs mini influencerow ktorzy juz teraz robia tego typu filmiki i po prostu wspolpracowac z nimi - prosic ich o tworzenie wideo i pompowac to za kase rzadu
  • Odpowiedz
Polsce oplaciloby sie wydac nie wiem z 200-500 mln rocznie na walke z dezinformacja. Np prostowanie wszelkich manipulacji na konkrtnych przykladach i wykupujac srogie reklamy aby sie to ludziom wyswietlalo

@zadowyn31: Paradoksalnie w proponowanych zakazach social media dla nastolatków głównie chodzi o to a nie ochronę nastolatków.

Po prostu wszystkie konta których nie da się powiązać z dokumentami nie będą mogły spamować dezinformacją.
Na polskim twitterze mamy 20mln kont. Nikt mi nie wmówi
  • Odpowiedz
@kptDoopa: Bo jest za późno. Oni każdej rządowe info uznają za propagandę , jak walczyć z fenomenem który nie chce cię nawet słuchać? " Wyłącz tv, włącz myślenie" nie wzięlo się z niczego. Ruska propa odkopała ich w selektywnej bance. Kazdy argument potraktują tak że jednym uchem wejdzie, drugim wyleci. Nie mam pojęcia jak to odmienić, z tym trzeba było walczyć te parę lat temu zanim się Raczysko rozprzestrzeniło a
  • Odpowiedz