Aktywne Wpisy
Mucha_w_oku +31

Beszczebelny +39
Tego to już naprawdę odkleiło w niebezpieczną stronę. Dobrze że tysiące ludzi w komentarzach napisało mu co o tym myśli. Idol wykopków. Wstyd.
#chorobypsychiczne #konfitura #samochody #motoryzacja #patologiazewsi
#chorobypsychiczne #konfitura #samochody #motoryzacja #patologiazewsi
źródło: image_picker_31754B94-1753-412C-8BD1-B94DBC5D7E50-20968-000004C6B16C5D3C
Pobierz

Zazwyczaj większość konserwatystów z jakimi się zetknąłem to tradycjonaliści, ja kiedyś uważałem się za konserwatystę ewolucyjnego, czyli takiego, który wiedział, ze istnieją niezmienne fundamenty np. moralne ale nie mogą być one czynnikiem cementującym stagnację społeczną.
Z poglądów jestem konstruktywistą, ale takim wyważonym. Zdaje sobie sprawę, że np. esencjalizm jest logicznie kompatybilny jedynie z fauną i florą, gdzie brak rozwiniętej świadomości determinuje te gatunki. Człowiek zaś jako samoświadomy byt, niezależnie od większego lub mniejszego intelektu jest bytem autonomicznym, którego nie można kategoryzować , wręcz deterministycznie.
Tak samo jestem nominalistą. Ze względu na rożne czynniki nie można stworzyć uniwersalizmu. Ludzie tworzą swoje odrębny systemy moralne, wartości, oparte na umowie społecznej, którą też determinuje dany archetyp osobowości i doświadczeń. Uniwersalizm zawsze pachniał mi takim uświęconym kolektywizmem.
A co do kolektywizmu. Tutaj wyznaję liberalny paradygmat starej szkoły oświecenia, bez sojowego liberalizmu, że ludzka jednostka jest podmiotem autonomicznym, samo stanowiącym o sobie. Ani tradycja, ani ogół, ani nawet progresywne doktryny nie mają prawa o nim decydować.
Jeśli chodzi o postęp to jestem skrajnym postępowcem pod kątem nie obyczajowym (tu wyznaję koncepcję zdrowego rozsądku) a wyznaję akceleracjonizm, uważam postęp techniczny za słuszny, rozwój AI za fenomen, który zmieni świat na lepsze, już zmienia. A zazwyczaj konserwatyści wyznają silny obskurantyzm o prymitywizm w tym zakresie.
#4konserwy #bekazprawakow #filozofia #filozofiadlajanuszy
@ChaoticNeutralGodd: Możesz wymienić chociaż kilku takich lewaków z nazwiska czy tylko bezmyślnie powtarzasz internetowy chochoł?