Wpis z mikrobloga

@Rodriquez nie wiem jak w BMW i to tylko przypuszczenie, ale jak masz kontrolkę ABS to prawdopodobnie nie działa wcale i koła po wciśnięciu hamulca się blokują co powoduje brak sterowności ¯_(ツ)_/¯
Tu mogły być inne czynniki, u ruskich nie wiem jak wyglądają przeglądy techniczne( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
cóż za szczęśliwe zakończenie

@Leniek: ja wiem, że to Ruskie i BMW itd. ale nie bądźmy jak oni, ok? Pies na ulicy sra, bo jest psem. Ty nie musisz, a wręcz nie powinieneś. Poza tym akurat Ci mogli być tymi dobrymi, legendarnymi, normalnymi.
  • Odpowiedz
@jedrek_masta: miałem kilka samochodów ze sprawnym ABSem, a w pierwszym moich samochodzie golf 3 nie było i wiem że raczej hamowanie na pałę powoduje zablokowanie kół i trzymanie kierunku jazdy, tu wygląda to tak jakby któreś koło złapało wcześniej i pociągnęło samochód w bok stąd z-----y ABS (to też nie powinno tak działać powinien być całkiem wyłączony).

Chociaż powiem Ci że kiedyś w KIa Ceed jadąc po pofałdowanej drodze przed
  • Odpowiedz
Wyjaśnisz jak w takiej sytuacji działa hamowanie, tj hamulec popuszcza z jednej strony tam gdzie działają a druga strona jest blokowana permanentnie i przez to jest ten słynny obrót?

@Rodriquez: koła się blokują, lecisz przed siebie jak na sankach, samochód leci przed siebie, tracisz sterowność.

Przy większej prędkości prędzej czy później cię obróci, lub auto stanie przynajmniej bokiem, wystarczy że jedna strona będzie miała trochę więcej przyczepności. Blokują się wszystkie koła -
  • Odpowiedz
wiem że raczej hamowanie na pałę powoduje zablokowanie kół i trzymanie kierunku jazdy

@Rodriquez: przy niewielkiej prędkości np. jak jedziesz 50km/h po lodzie czy śniegu (bo siła bezwładności nie jest aż taka duża) - przy dużej (a tu było grubo ponad sto) zaczyna cię obracać. Może w laboratoryjnych warunkach, na płycie lotniska, ale to i tak raczej prędzej któreś koło złapie trochę inną przyczepność.

TO X5, ono miało i ABS
  • Odpowiedz
@Rodriquez: Jak na moje to nie kwestia niedziałającego abs'u, a tego, że hamował ze skręconymi kołami + za duża prędkość. Jakby hamował z wyprostowanymi kołami to może do odratowania. Ogólnie to wyprzedzał z aż za dużą prędkością. Ja bym próbował hamować na prostych kołach i wcisnąć się za skodę - wygląda na styk, ale ok. Też nie wiem jak w nowych bmw działa dsc, ale w starej mojej bawarce blokowało
  • Odpowiedz
nie kwestia niedziałającego abs'u

@Marek_zloty: przecież widać że koła są zablokowane. Równo w 16 sekundzie jedzie prosto, dociska hamulec, koła się blokują, prawa strona traci przyczepność. Dopiero wtedy kontruje

Zaczął kontrować dopiero w momencie utraty przyczepności, a hamował od samego początku sceny (światła hamowania). Kontra była próbą ratowania (co przy niedziałającym ABS nie mogło się udać), a nie przyczyną poślizgu.
  • Odpowiedz
Też nie wiem jak w nowych bmw działa dsc, ale w starej mojej bawarce blokowało niektóre koła, żeby wyprostować z poślizgu, więc może tutaj też abs i dsc zadziałały wbrew sobie?

@Marek_zloty: Nie działają wbrew sobie, ale DSC nie działa w ogóle przy uszkodzonych czujnikach ABS (wywala tylko komunikat że jedziesz całkowicie bez trakcji).

Tu ABS nie działał wcale (koła były zblokowane). W tych generacjach koło nie może się zablokować, może lekko
  • Odpowiedz
@Atreyu: A nie to mi chodziło, że abs na początku zadziałał, bo widać było że hamuje a koła się dopiero po chwili zblokowały. Ciężko powiedzieć, ale przy takiej prędkości i skręconych kołach to już chyba abs nie miał szans nic zrobić.

przeczytałem twój kom w/w

TO X5, ono miało i ABS i TCS (kontrola trakcji) i ESP (kontrola stabilności). Ze sprawnymi systemami, wcisnąłby hamulec w opór i wrócił na swój pas
  • Odpowiedz
Przecież to całkiem nowe X5

@Marek_zloty: Przecież to nie najnowsza generacja, to auto mogło mieć 13 lat.

chociaż z tym jeździć w takim samochodzie to się nie chce wierzyć.

@Marek_zloty: zdziwiłbyś się ile ludzi jeździ w Polsce z takimi rzeczami (i to w Polsce, nie Rosji ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz