Aktywne Wpisy
Waci +57
Biorę po 500 od każdej z drużyn i słucham państwa.
źródło: 1000036204
PobierzJełop czy normalny człowiek?
- Jełop 68.3% (1433)
- Normalny człowiek 31.7% (664)

ewataewa +13
krótka piłka dla zacnych użytników tagu #perfumy:
Jedna konkretna nuta zapachowa/składnik, która Was odrzuca/nigdy się z nią nie polubicie/na starcie wiecie, że będzie źle, to:
Jedna konkretna nuta zapachowa/składnik, która Was odrzuca/nigdy się z nią nie polubicie/na starcie wiecie, że będzie źle, to:
źródło: Zrzut ekranu 2026-08-08 185601
Pobierz

Chłop myślał że jak ma stare BMW X5 to może tirowi na czołówkę wyjeżdżać. Akcja z wczoraj z Rosji. Zginęła cała rodzina.
źródło: image
PobierzTu mogły być inne czynniki, u ruskich nie wiem jak wyglądają przeglądy techniczne( ͡º ͜ʖ͡º)
@Leniek: ja wiem, że to Ruskie i BMW itd. ale nie bądźmy jak oni, ok? Pies na ulicy sra, bo jest psem. Ty nie musisz, a wręcz nie powinieneś. Poza tym akurat Ci mogli być tymi dobrymi, legendarnymi, normalnymi.
Chociaż powiem Ci że kiedyś w KIa Ceed jadąc po pofałdowanej drodze przed
@Rodriquez: koła się blokują, lecisz przed siebie jak na sankach, samochód leci przed siebie, tracisz sterowność.
Przy większej prędkości prędzej czy później cię obróci, lub auto stanie przynajmniej bokiem, wystarczy że jedna strona będzie miała trochę więcej przyczepności. Blokują się wszystkie koła -
@Rodriquez: przy niewielkiej prędkości np. jak jedziesz 50km/h po lodzie czy śniegu (bo siła bezwładności nie jest aż taka duża) - przy dużej (a tu było grubo ponad sto) zaczyna cię obracać. Może w laboratoryjnych warunkach, na płycie lotniska, ale to i tak raczej prędzej któreś koło złapie trochę inną przyczepność.
TO X5, ono miało i ABS
Dziękuje za merytoryczne podejście do tematu.
@Marek_zloty: przecież widać że koła są zablokowane. Równo w 16 sekundzie jedzie prosto, dociska hamulec, koła się blokują, prawa strona traci przyczepność. Dopiero wtedy kontruje
Zaczął kontrować dopiero w momencie utraty przyczepności, a hamował od samego początku sceny (światła hamowania). Kontra była próbą ratowania (co przy niedziałającym ABS nie mogło się udać), a nie przyczyną poślizgu.
@Marek_zloty: Nie działają wbrew sobie, ale DSC nie działa w ogóle przy uszkodzonych czujnikach ABS (wywala tylko komunikat że jedziesz całkowicie bez trakcji).
Tu ABS nie działał wcale (koła były zblokowane). W tych generacjach koło nie może się zablokować, może lekko
przeczytałem twój kom w/w
TO X5, ono miało i ABS i TCS (kontrola trakcji) i ESP (kontrola stabilności). Ze sprawnymi systemami, wcisnąłby hamulec w opór i wrócił na swój pas
@Marek_zloty: Przecież to nie najnowsza generacja, to auto mogło mieć 13 lat.
@Marek_zloty: zdziwiłbyś się ile ludzi jeździ w Polsce z takimi rzeczami (i to w Polsce, nie Rosji ( ͡° ͜ʖ ͡°))