Aktywne Wpisy

Woockashek +260
Mirki, co za p------a akcja z #psiarze. Będąc na spacerze z synem i psem postanowiliśmy wejść na chwilę do żabki. Zostawiłem psa (5 kg maltipoo) na zewnątrz przywiązanego do słupka, żeby po 5 minutach po niego wrócić. Minęło dosłownie 30 sekund od wejścia do sklepu i jakaś kobieta wchodzi do sklepu mówiąc mi, że mój piesek PŁACZE i przecież mógłbym z nim wejść do sklepu bo tu pozwalają. Ja

Byliście na pizza party w pizza hut kiedykolwiek?

- Ostrzał nie ustaje. W Iranie według oficjalnych informacji zginęło już przynajmniej 35 osób. W mieście Ahwaz siły amerykańskie miały ostrzelać sąsiedztwo szpitala onkologicznego Shadid Baghaei. Fala uderzeniowa lekko uszkodziła budynek, ale cały szpital musiał wstrzymać działanie i ewakuować ponad 200 pacjentów.
- W odpowiedzi Iran ostrzeliwał dziś cele w Jordanii i Kuwejcie.
- W irackim mieście Basra niezidentyfikowany dron uderzył obok tankowca, na który ładowana była ropa naftowa. Niektóre źródła mówiły najpierw o uderzeniu bezpośrednio w statek, ale irackie władze uściśliły to mówiąc, że dron uderzył obok i nie spowodował uszkodzeń. Terminal naftowy został czasowo wyłączony z użytku, ale już wznowiono jego pracę. Wczoraj w tym samym porcie dron uderzył w środek placu, na którym przechowywane są kontenery z ładunkami. Tu też obyło się bez poważniejszych zniszczeń.
- Niektóre źródła podają, że Iran zwrócił się do jemeńskich Huti o zablokowanie cieśniny Bab al-Mandab i zamknięcie Morza Czerwonego, jeżeli Stany Zjednoczone zaatakują irańską infrastrukturę energetyczną.
- Rzecznik irańskiej armii powiedział, że Iran jest w stanie kontrolować Cieśninę Ormuz z każdego miejsca na swoim terytorium, i wbrew powszechnej opinii kontrola ta nie opiera się na siłach na irańskim wybrzeżu czy wyspach w Cieśninie. Oświadczył też, że Iran zamierza walczyć tak długo, aż USA wycofają się z regionu.
---
Regularnie zbieram i przekazuję wiadomości z krajów Afryki, Bliskiego Wschodu i Azji. Jeśli interesuje Cię tag #orientalista, zapraszam również na Facebooka oraz PeakD. Możesz również wesprzeć moją pracę na Suppi.
#orientalista #wiadomosci #bliskiwschod #iran #usa #irak #jordania #kuwejt #jemen #wojna #polityka #dyplomacja #ropa