Wpis z mikrobloga

Nick White najlepszy nauczyciel leetcoda na yt (gateway do FAANGów) powiedział, że kończy z kodowaniem. Nawet on uznał, że ta kariera nie ma przyszłości i jest tylko dla najlepszych a on nigdy nie będzie najlepszym wymiataczem, dodatkowo powiedział, że w dobie kodu generowanego przez AI kodowanie już go nie bawi. On nie jest wymiataczem (a jest lepszy od 95% ludzi którzy kodują) to zobaczcie jaka konkurencja jest w tym zawodzie. Idźcie na medycynę, albo jakąś robotykę czy energetykę. Na szczęście ludzie obudzili się z tej masowej nieuzasadnionej gorączki i już nie wybierają informatyki na studiach. Nie wiem tylko czemu pchają się w cyber, jak AI robi lepsze audyty niż programuje ( ͡° ͜ʖ ͡°), ale zawsze możecie pracować w rządówce za 7000 brutto po tym ( ͡° ͜ʖ ͡°) #programowanie #programista15k #kariera #pracait #zarobki
Whiskeyjack29 - Nick White najlepszy nauczyciel leetcoda na yt (gateway do FAANGów) p...
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Whiskeyjack29: a głupki, którym nigdy nie udało się dostać do IT, ani nie napisali jednej linii kodu komercyjnie, nadal myślą, że praca developera w projekcie polega na klepaniu kodu xD

Jakbym miał oszacować to klepanie kodu na moim obecnym stanowisku to jest jakieś 20%.

Ze 4 lata już nie piszę kodu "ręcznie", tylko napierw copilot, a potem
  • Odpowiedz
Bo on jest zajebisty w leetcode, nie w kodowaniu w pracy.

@lycaon_pictus: a jak kodując w pracy mozna byc zajeb***tym? ze niby trudniejsze, fajniejsze, bardziej dajace satysfakcje "ale dzisiaj zrobilem feature dla biznesu wow powiem znajomym przy piwku"? jak daleko programowanie jest od zwyklego korpo wprowadzacza danych do excela. Te dorabianie do programowania otoczki ze to trudne w 2026 lol, tak jest mowie ci, a wszyscy co maja tego bezsensu
  • Odpowiedz
Sprytni znajomi oraz ludzie z pracy juz rok temu zaczynali odchodzic od klepaniu kodu, widzialem rozne exitplany. Sam sie do tego szykuje nim AI mnie zastapi, mam juz w------e na branze. A raczej branza ma w------e na mnie.
  • Odpowiedz
@fajna-dziolcha: Jeden poszedl na mechanika - zawsze lubil kombinowac przy aucie, wiec troche naturalnie na to przeszedl. Niektorzy zaoszczedzili w czasie eldorado i otworzyli jakies wlasne mini biznesy, nie wiem dokladnie jak teraz im to idzie. Kilku zatrudnilo sie u rodziny/znajomych w firmach budowlanych, elektryka po kursie itp. Ja sam mam calkiem niezle osczednosci na kilka lat i planuje isc na medycyne albo cos zwiazengo, to jest zawod w ktorym
  • Odpowiedz
ile szacujecie że będzie jeszcze lat robota dla programistów? Ostatnio 100% ai mi generuje kodu. Potrzebuje jeszcze do 3 lat

@darktemplar: ja mimo że niektórzy mówią że jestem "niezastąpiony" to mimo wszystko obstawiam że max rok i out
jeb%ny AI za dużo zmienia
w sumie to raczej nie muszę już pracować bo poducha spora zgromadzona, ale nie potrafiłbym się lenić więc czegoś sobie
  • Odpowiedz
@darktemplar: Wszystko zalezy gdzie robisz, jak szybko sie twoja firma i rynek rusza itd. W moim miejscu klepiemy stronki internetowe, web dev, szacuje szanse na 50% ze zostane do konca roku. I szacuje na 5% ze zostane do 2028.

5% bo nadzieja mala sie tli ze AI jednak bedzie zbyt drogie, ale to chyba nadzieja glupca
  • Odpowiedz
@fajna-dziolcha: @rozsierdzony_klepacz @Whiskeyjack29 mamy swoje produkty z których żyje firma i jest w dobrej kondycji finansowej. Rozwijamy nowe produkty dość innowacyjne więc sądzę że nie jest tak źle jak w innych miejscach. Z rozmów zarządu to myślę że rok jest w miarę pewny, jeśli produkt chwyci to pewnie dalej będzie coś do roboty bo tam pomysłów jest dużo tylko czy nawet tego nie będzie robić jeden człowiek zamiast
  • Odpowiedz
a jak kodując w pracy mozna byc zajeb***tym? ze niby trudniejsze, fajniejsze, bardziej dajace satysfakcje "ale dzisiaj zrobilem feature dla biznesu wow powiem znajomym przy piwku"? jak daleko programowanie jest od zwyklego korpo wprowadzacza danych do excela. Te dorabianie do programowania otoczki ze to trudne w 2026 lol, tak jest mowie ci, a wszyscy co maja tego bezsensu dosc to sa slabi i sie nie nadaja tak tak

@kot__morderca: Nie
  • Odpowiedz