Wpis z mikrobloga

Ciekaw jestem jak to będzie ze tym Falloutem od Obsidian.

Najbardziej intryguje mnie kwestia silnika. Jeśli maja to robić na Unreal Engine 5 to zapowiada się crap jak ich ostatnie gry który powstały właśnie na tym enginie.

Już lepiej jakby Bethesda użyczyła im swojego Creation Engine który ponoć mocno zmodernizowali przy trwających pracach nad TES6. Można wiele silnikowi Bethesdy zarzucić ale jednak świetnie sprawdza się przy kreaowaniu dużych otwartych światów i jest otwarty na modowanie.

Szczerze mówiąc mogliby wykorzystać gotowe assety i mechaniki z Fallouta 4 bo ta gra się w ogóle nie zestarzała (mamy zastój technologiczny w rozwoju gier od jakichś 10 lat) co by mocno przyśpieszyło ich prace nad nową odsłoną.

Uważam że Obsidian w budowaniu czegoś od podstaw jest dużo słabszy od ludzi Todda Howarda ale mając gotowe podstawy są w stanie napisać ciekawe historie i złożyć z tego dobrę grę.
Na tym przecież polegał fenomen mitycznego New Vegasa z 2010 roku.

#fallout #gry #kiszak
Logoludy - Ciekaw jestem jak to będzie ze tym Falloutem od Obsidian.

Najbardziej in...

źródło: MV5BZGQxMDViZTYtMzQzYi00NDFjLTlmYzYtZTBhNTJjY2ExYmNiXkEyXkFqcGc@._V1_

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
@Logoludy: Moim zdaniem najlepiej byłoby, gdyby porzucili silnik Bethesdy i przeszli na coś nowocześniejszego. Ekrany ładowania przy każdym wejściu do budynku czy jaskini powinny już dawno odejść do lamusa. Świetnym dodatkiem byłoby też wprowadzenie pojazdów. Myślę, że fani czekają na to jeszcze od czasów Fallouta 2, gdzie samochód służył jedynie do szybkiej podróży po mapie. O ile dobrze pamiętam, jedyną grą z serii, która pozwalała faktycznie korzystać z pojazdów, był
  • Odpowiedz
  • 2
@sm_m: Pojazdy to zły pomysł. Zrobiłby się z tego taki Far Cry. Przemierzanie pustkowia na piechotę ma swój urok. Co silnika to tak jak mówię wolę silnik Bethesdy bo na Unreal Engine 5 wszystkie gry wyglądają tak samo i są techniczne skopane.
  • Odpowiedz
@Logoludy: Pojazdy to świetny pomysł, ale wymagają odpowiedniego zbalansowania. Powinno być ich niewiele, a ich użytkowanie musi wiązać się z realnymi kosztami. Uszkodzenia powinny być odczuwalne, ponieważ naprawy są drogie, podobnie jak paliwo. Dzięki temu gracze będą musieli dobrze przemyśleć, kiedy i dokąd opłaca się jechać samochodem, zamiast korzystać z niego przy każdej okazji.
  • Odpowiedz
Jeśli maja to robić na Unreal Engine 5 to zapowiada się crap jak ich ostatnie gry który powstały właśnie na tym enginie.

@Logoludy: Avowed po prostu ssało ogólnie, ale wyglądało i działało super.
  • Odpowiedz
@Logoludy: no ok, ale powerarmor możesz odpalić, a zwykłego sedana już nie? To się nie spina. Bardziej mi pasuje, że jesteś w stanie odpalić auto, ale bez super zbroi, bo... Zwyczajnie się nie zmieścisz.
  • Odpowiedz
@Logoludy: ja to mam takie wrażenie ze ten styl gry czyli rpgi 1 osobowe od bethesdy działaja tylko dlatego że pod spodem działa ten archaiczny silnik od nich razem z całym inwentarzem archaicznych systemów. Jak z tego zrezygnujesz to wychodzi takie outer worlds czy avowed które niby próbują ten styl emulować ale średnio im to wychodzi, postacie inaczej się ruszają, fizyka nie ta albo jej nie ma, brakuje wtedy wsparcia
  • Odpowiedz
@Logoludy:

ale jednak świetnie sprawdza się przy kreaowaniu dużych otwartych światów

Nie wiem co jest swietnegow tym ze kazda mala lokacja w falloucie czy skyrimie byla odcięta za ekranem ladowania. Z tego co pamietam nie byly to najszybsze loadingi. W szczegolnosci utknal mi w pamieci dom w skyrimie ktory mozna bylo budowac. Wchodzisz do domu pojawia sie loading potem chcesz wejsc do piwnicy w tym domu? Kolejny loading
  • Odpowiedz
  • 3
@Dajzel: No ale jak nie wchodziłeś do budynków czy jaskiń to mogłeś godzinami przemierzać otwartą gigantyczną mapę bez loadingów. Tej silnik nie jest taki zły. Grając w takiego Fallout 3 na nowoczesnym PC loadingi trwają dosłownie sekundę.
  • Odpowiedz
  • 1
@jakub-dolega: To ich dziedzictwo. Wybrali ten silnik (Gamebryo) przy produkcji Morrowinda a potem przerobili go do swoich potrzeb. Ten silnik jest cechą charakterystyczną ich gier. Gdyby go porzucili ich gry już nie byłyby takie same.
  • Odpowiedz
Ciekaw jestem jak to będzie ze tym Falloutem od Obsidian.

@Logoludy: osobiście niestety nie liczę na nic specjalnego. Masa ludzi z czasów NV już w Obsidianie nie ma, a wypuszczenie przez nich tak potężnego gniota jak Avowed i średniaków w postaci obydwu Outer Worlds'ów skutecznie mnie wyleczyły z jakichkolwiek nadziei na New Vegas 2 (czy tam inną część) na poziomie pierwszego NV.
  • Odpowiedz
@Logoludy: Trochę patowa sytuacja, dlatego ja się za bardzo nie napalam na ten projekt. Silnik Bethesdy to sama Bethesda ledwo ogarnia, a co dopiero przycięty Obsidian. Jak już zrobili parę gierek na Unrealu to sensowniej byłoby zrobić nowego Fallouta właśnie na nim, skoro jako tako znają już narzędzie. Tylko on się średnio nadaje do otwartych światów, pewnie wszystko będzie posegmentowane.
  • Odpowiedz
@1957_apofis_pl: A ja wole nie miec loadingu i stabilne 60fps, nie obchodzi mnie czy dlss jest. Chociaz mowienie ze to od czasu do czasu do grube nadużycie. Wchodzisz do Goodneighbor w fallout 4 za pomoca loadingu, po chwili wchodzisz do malego budynku w Goodneighbor za pomoca loadingu zeby zabic kilku gosci, wychodzisz za pomoca loadingu, a potem wchodzisz do baru za pomoca loadingu. To samo zreszta bylow skyrim i tak
  • Odpowiedz
Już lepiej jakby Bethesda użyczyła im swojego Creation Engine

@Logoludy: To g---o? Chłopie, już to UE5 jest o niebo lepsze od tego silnika. Ten silnik Bethesdy to się nadaje jedynie do zaorania.
  • Odpowiedz
@Logoludy: to prawda, byłyby lepsze. Ten silnik to jest paszkwil cerowany od 30lat. Niby w starfieldzie była jakaś ulepszona wersja, ale jakby zamienić tekstury i modele postaci na te ze skyrima, fallouta etc. to nie byłoby różnicy w feelingu. W starfieldzie w obrębie jednego budynku potrafi być kilka ekranów ładowania. Nie takich ukrytych za animacją otwieranych drzwi. Ekranów ładowania. I to nie żadne dziedzictwo tylko lenistwo i skąpstwo howarda.
  • Odpowiedz