Aktywne Wpisy

Tymczas0wy +214
Bonzolog11 +42
Znam chlopa który od 1 lipca zaczął robote w czterobrygadowce na produkcji jako operator-mechanik i w ten piątek dostał wypłatę niecałe 3900 zł xD Podpisał umowę na okres próbny na 2 miesiące za najnizsza krajową na początek i myślał że z dodatkami zmianowymi, premiami itd. wyciagnie conajmniej 4500 zł na rękę xD A potem się nasluchal w robocie, że chlopy jako operatorzy po 10 latach pracy zarabiają jakieś 4300-4400 zl na rękę,

Wracam właśnie z UK do Polski, zerknęłam na ceny żeby porównać sobie jak takie codzienne wydatki się zmienią i o k---a xD Przecież w tym kraju się w ogóle nie opłaca żyć.
Dla porównania, mediana zarobków w UK 3253 GBP brutto (~16544 PLN), mediana w Polsce 7907 PLN brutto
Brałam do porównania najtańsze produkty w swojej kategorii, Tesco vs Auchan.
Masło orzechowe 350g: UK - 0.99 GBP Polska - 11,39 PLN
Tortilla 8x60g: UK - 0,99 GBP, Polska - 6,49 PLN
Brokuł sztuka UK - 0.82 GBP, Polska - 5,98 PLN
Kalafior sztuka UK - 1,19 GBP Polska - 6,29 PLN
Sos sojowy 150 ml UK - 0.55 GBP, Polska - 4,49 PLN
Pomidory w puszce 0.4 kg UK 0.43 GBP, Polska - 3,75 PLN
Makaron spaghetti 500g UK 0.28 GBP, Polska - 3,19 PLN
Tak, wiem, a w Dino w co ósmą niedzielę o pełni księżyca jest promka na pomidory i można dostać za 3 grosze, ja porównałam ceny wejścia z buta do najbliższego supermarketu ze średniej półki i złapania kilku produktów na obiad. Na pewno są produkty tańsze w Polsce i droższe w UK, natomiast dla mnie osobiście po szybkim researchu wydatki wzrosną po powrocie do kraju, gdzie pensje są dwa razy niższe i jest to imo chore.
Witamy w kondominium konowałsko-deweloperskim pod sędziowskim zarządem powierniczym.
To nie jest kraj dla biednych ludzi.
No i bez wątpienia UK jest bogatszym krajem niż PL - przecież właśnie dlatego
I nie, nie wyjechałam do UK bo jest bogatszym krajem, nie uważam też, że w Polsce jest źle, znowu sobie dopowiadasz emocjonalnie cała historyjkę, bo z powodu jakichś dziwnych
Wręcz przeciwnie, ciężko mi znaleźć lepszy kraj do życia niż Polska, a
@pianinka: oj, ja zawsze podchodzę emocjonalnie do manipulacji, zwłaszcza takich w których "udowadnia" się jaka ta Polska jest zła :-) Po prostu jestem patriotą (takim prawdziwym a nie PiSowskim) więc dbam o dobre imię swojej ojczyzny i rodaków. Widzisz coś w tym złego?
6 zł za benzynę w Polsce vs 1.5 funtów w UK (źródło) to chyba jednak w UK
To ceny komunikacji miejskiej i międzymiastowej też możesz porównać ( ͡° ͜ʖ ͡°) z naciskiem na bilety miesięczne