Wpis z mikrobloga

Cześć. Chciałbym pokazać Wam dzisiaj Biecz, często nazywany "małym Krakowem", który skrywa w sobie mnóstwo fascynujących zabytków i historii. Przygotowałem dla Was zestawienie najciekawszych miejsc w tym urokliwym mieście. Biecz jest częścią mojego projektu "Miasta stojące murem", gdyż zachowało się tam około 350 metrów murów obronnych.

Zapraszam do znaleziska

Oto lista najciekawszych moim zdaniem atrakcji, które koniecznie trzeba tam zobaczyć:
-Rynek: Jest to centralny punkt miasta o wymiarach 100 na 75 metrów, otoczony przez urokliwą niską zabudowę. Wśród wiekowych kamienic znajdziecie między innymi dawną synagogę oraz gotycki Dom zbója Becza.
-Mury obronne: Dawniej miasto otaczało około 1200 metrów umocnień z kilkunastoma basztami i dwiema głównymi bramami. Do dzisiaj zachowało się około 350 metrów tych średniowiecznych obwarowań, co wspaniale wpisuje się w klimat mojego projektu.
-Ratusz: Został wzniesiony w stylu gotyckim w drugiej połowie XV wieku, a po licznych przebudowach zyskał ostatecznie formę klasycystyczną. Na jego wieży znajduje się rzadka tarcza zegarowa z podziałem 24-godzinnym, a z tarasu widokowego roztacza się piękna panorama na całą okolicę.
-Kolegiata Bożego Ciała: Ta potężna późnogotycka świątynia skrywa unikalne zabytki, takie jak renesansowy ołtarz z bezcennym szesnastowiecznym obrazem Zdjęcie z krzyża. Warto zwrócić uwagę również na stojącą tuż obok dzwonnicę, która w przeszłości pełniła funkcję miejskiej baszty.
-Dom z Basztą: W tym dawnym budynku z 1523 roku mieściła się niegdyś pierwsza apteka na terenie całego Podkarpacia. Obecnie znajduje się w nim ciekawe Muzeum Ziemi Bieckiej, które prezentuje zbiory dotyczące historii lokalnej farmacji i dawnego rzemiosła.
-Kościół w Binarowej: Ta zabytkowa drewniana świątynia znajduje się zaledwie cztery kilometry od Biecza i jest zasłużenie wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Jej niesamowite wnętrze zachwyca starymi polichromiami oraz wyjątkowo cennym wyposażeniem z okresu średniowiecza.

https://wykop.pl/link/7978561/biecz-malopolskie-projekt-miasta-stojace-murem

#antekpodrozuje #podrozujzwykopem #polska #biecz #malopolska #malopolskie #podroze #ciekawostki #turystyka #ciekawostkihistoryczne #zainteresowania

-------------------------------------------
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #antekpodrozuje
Jeśli chcesz, żebym Cię wołał w przyszłości, to zostaw plusa przy odpowiednim komentarzu poniżej 😃
antekwpodrozy - Cześć. Chciałbym pokazać Wam dzisiaj Biecz, często nazywany "małym Kr...

źródło: 000c

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@antekwpodrozy: Ja jeździłam często pod Gorlice i stąd ten Biecz. Jak już raz tam byłam, to potem chciałam wracać, naprawdę świetny klimat ma to miasto. Dawniej myślałam że zyska popularność jak Kazimierz nad Wisłą, ale to się chyba nie wydarzy.
  • Odpowiedz