Aktywne Wpisy

PokemonowyRambo +423
Młoda się zapytała, dlaczego chmury podczas zachodu słońca są czerwone. Zrobiliśmy eksperyment.
Wziąłem słoik, nalałem wody, włączyłem latarkę i postawiłem coś białego, a następnie zacząłem kropić mlekiem i mieszając obserwowaliśmy jak zmienia się światło przechodzące na kartce postawionej za słoikiem. Faktycznie osiągnęliśmy pomarańczowe światło przechodzące.
Potem wyjaśniłem, że w powietrzu jest kurz, który zmienia światło podobnie jak mleko dolane do wody.
Jeszcze
Wziąłem słoik, nalałem wody, włączyłem latarkę i postawiłem coś białego, a następnie zacząłem kropić mlekiem i mieszając obserwowaliśmy jak zmienia się światło przechodzące na kartce postawionej za słoikiem. Faktycznie osiągnęliśmy pomarańczowe światło przechodzące.
Potem wyjaśniłem, że w powietrzu jest kurz, który zmienia światło podobnie jak mleko dolane do wody.
Jeszcze

Guminator +132
źródło: animation (29)
Pobierz

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 7 wypadków śmiertelnych w których zginęło 8 osób.
71 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
76 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
8 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.
Czyli w trakcie wakacji w 79 wypadkach zginęły w sumie 84 osoby.
W poprzednich latach statystyki po 17. dniu wakacji wyglądały następująco:
Rok temu (wakacje 2025):
5 wypadków / 5 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
78 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
80 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji
2 lata temu (wakacje 2024):
Nikt nie zginął!
0 wypadków / 0 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
106 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
112 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji
Ponadto z wczoraj:
338 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - w ciągu ostatniej doby, co daje
4.846 zatrzymanych kierujących po spożyciu alkoholu - od początku wakacji
55 wypadków drogowych w ciągu ostatniej doby, co daje
1.139 wypadków drogowych od początku wakacji
61 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby, co daje
1.320 rannych w wypadkach od początku wakacji
Utonięcia:
2 utonięcia w ciągu ostatniej doby
45 utonięć od początku wakacji
UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze
źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach
-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!
#smiertelnewypadki
źródło: 1-479086-8
Pobierz1. Kujawsko-pomorskie. Wypadek przy ulicy Poznańskiej w Toruniu. Tutaj link. Około godz. 5:30 przy ul. Poznańskiej - w okolicy przystanku autobusowego "Kręta" - 25-letni kierowca osobowego Seata z nieustalonych dotąd przyczyn zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Autem podróżowało czterech mężczyzn – wszyscy trafili do szpitala. Niestety kilka godzin po wypadku policja otrzymała informację ze szpitala o śmierci dwóch pasażerów. To mężczyźni w wieku 23
źródło: FB_IMG_1783950570483
PobierzWypadki - łącznie 71 po 17. dniu wakacji
• W. mazowieckie 17
• W. wielkopolskie 8
Co do 13 latka, noże to zabrzmi dziwnie ale jak dziecko jest drobnej budowy ciała i nie ma 150 to dalej powinno jeździć w foteliku.
@Krzysztof53647: Ale tu pasy mogły być zapięte, fotelik tez by raczej nie pomógł, zobacz zdjecia z artykułu
@xpawel115: raczej na szybko, ale bezpiecznie
@ptt_: Policja przyjęła zasadę 30 dni głównie na potrzeby statystyk. Jeśli poszkodowany umrze w ciągu 30 dni od wypadku wskutek odniesionych obrażeń, jest zaliczany do ofiar śmiertelnych wypadku. Taki międzynarodowy standard obowiązuje w wielu krajach, dzięki czemu można porównywać statystyki bezpieczeństwa ruchu drogowego.
@Bad_Sector: Tam w ogóle było uderzenie w drzewo - zobacz jak dach wgięty i drzwi. Kurtyna nie pomoże w takiej sytuacji - miazga z głowy :-/
@xpawel115: Nie wiem ile trzeba jechać, żeby drzewo dojechało prawie do foteli pasażera... Przecież tam z przodu jest silnik... przez który trzeba się przebić, mocna podłoga, etc...
@Ogau: @kwanty @xpawel115 Niestety, ale o tym wiele się nie mówi, że wiele podobnych ewidentnych wypadków z pojedynczym kierowcą to właśnie samobóje. Ludzie wpadają w długi, brak pracy, perspektyw dla rodziny i biorą wysokie ubezpieczenie na życie, a po kilku miesiącach robią spektakularny wypadek na drzewie na pełnej prędkości i bez pasów. Policja się tego domyśla, ale nie drąży zbytnio i wpisuje zbyt