Wpis z mikrobloga

#lekarz #konowalposting #lekarz100k

Wiem, ze kazdy konowal 100k ale sprzedam wam jeszcze taka ciekawostke, ze gdy radni-lekarze zarabiaja banke to specjalisci na drugiej specjalizacji czesto zarabiaja najnizsza krajowa.
Dzieje sie tak gdy lekarz ukonczyl specjalizacje i idzie na druga w trybie pozarezydenckim - inaczej sie w Polsce nie da.
No i jak juz taki lekarz dostanie ta najnizsza krajowa na kontrakcie w wieku okolo 35-38 lat to jeszcze sa miesiace gdzie zarobi 0zl xD
Jak to sie dzieje? Ano tak, ze sa staze poza swoim szpitalem. Wtedy czesto nikt nie chce za to oczywiscie zaplacic i taki lekarz-specjalista, ktory robi druga specjalizacja zarobi - 0zl na miesiac.

Jak juz szukacie patologi, ze ktos dostal 2mln albo banke na rok to naglosnijcie tez, ze sa lekarze kolo 40, ktorzy zarabiaja najnizsza lub nic.
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@93michu93: zaraz sie dowiesz ze po pierwsze to sciema i tak nie ma a po drugie ze jak zrobi te 2 specke to bedzie mial 50 ,,mlionow plnm za minute w jednym ze 120 szpitali w ktorych dyzuruje
  • Odpowiedz
@93michu93: @lorafenus niech zrobią fundusz konowalskiego wsparcia, wystarczy że ci co zarabiają po 2-3 mln rocznie w obsranych szpitalach powiatowych przekażą na nich 1% swoich zarobków. I będzie i wilk syty, i owca cała.
  • Odpowiedz
  • 0
zaraz sie dowiesz ze po pierwsze to sciema

@lorafenus: znaczy ja wiem, ze tak jest, nie ze mysle, ze tak jest.
W Polsce robisz druga specke tylko w trybie pozarezydenckim, w ktorym nie placi ministerstwo, a szpital.

a po drugie ze jak zrobi te 2 specke to bedzie mial 50 ,,mlionow plnm za minute w jednym ze 120 szpitali w
  • Odpowiedz
@93michu93: znam realia PL, ale na oslode - na mitycznym zachodzie lepiej duzo nie jest. P--------y zawod kastowy.

W Genewei od lat przynajmniej 30 zapraszaja rezydentki do pokojow hotelowych na zasadzie - ktora z Was chce omowic kariere to jestesmy w pokoju nr...

Nic sie nie dzieje.
  • Odpowiedz
  • 1
srata tata, 40 latek i to lekarz zgodzi sie pracowac za minimalną XD

kogo ty chcesz oszukać?

@makamele: no widzisz to jest bardziej powalone niz 1.6mln dla Kacprzyka xD

Tak, lekarz specjalista bedzie robil za minimalna, a niektore miesiace za 0zl miesiecznie druga specjalizacje bo tylko da sie w systemie pozarezydenckim.
Wiesz w ogole jak mozna robic specjalizacje w Polsce? Jakie sa tryby i jak dzialaja?
  • Odpowiedz
@93michu93: musisz uzupelnmic dla kogo.
lekarski plebs bedzie robil za minimalna.
polityczni nominaci za inne pieniadze.

Ale na pocieszenie - dobre studia MBA kosztuja w CH okolo 100.000 CHF - Uniklinika w Zurychu ooplaca wszystko swoim lekarzom (tym z klucza partyjnego)
  • Odpowiedz
  • 1
wiem, ze to co opowiadaja lekarze to jedno, a to jak wyglada rzeczywistosc to drugie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@makamele: ja wiem, ty masz wiedze z wypoka i ciezko dystkutowac. Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz na moje pytanie.
TO mniej wiecej wyglada tak jak w polityce, kazdy sie udziela, a 10% ma minimalna wiedze, ktora powinna pozwolic im wejsc w ogole w dyskusje.
  • Odpowiedz
@93michu93: mam kumpli ktorzy robili na pozarezydenckich jeszcze przed covidem i zaden z nich nie byl na tyle glupi, zeby robic to charytatywnie

to jest klasyczne plakanie lekarzy o rzeczy, ktore nie wystepuja w praktyce
  • Odpowiedz
@93michu93: poza tym - w kazdej innej branzy jak sie przebranzawiasz, to musisz sie liczyc ze spadkiem zarobkow na poczatku

oczywiscie nie moze to dotyczyc lekarzy, bo to nadludzie
  • Odpowiedz
  • 0
mam kumpli ktorzy robili na pozarezydenckich jeszcze przed covidem i zaden z nich nie byl na tyle glupi, zeby robic to charytatywnie

to jest klasyczne plakanie lekarzy o rzeczy, ktore nie wystepuja w praktyce

@makamele: w jakich miastach? We Wroclawiu to jest normalna sytuacja. Jakie
  • Odpowiedz
@93michu93: Ale skoro ma już jedną specjalizację to czemu nie może pracować + robić staż? I nie wiem kogo chcesz oszukać, jest ustawa o minimalnych zarobkach w zawodach medycznych, ale te "minimalne" pensje nie są równoznaczne z minimalną krajową. W wielu zawodach jak chcesz się doszkolić, to robisz to na własny koszt i w swoim czasie wolnym, witam w prawdziwym życiu.
  • Odpowiedz
  • 0
Ale skoro ma już jedną specjalizację to czemu nie może pracować + robić staż?

@not_me: no nie wiem, moze dlatego, ze by braklo dobry albo trzebaby calkowicie zrezygnowac ze snu?
Widze, ze masz duza wiedze o medycznym swiecie, ktora zaczerpnales z wykopa ale tak w skrocie - robienie specki to taka normalna praca po 8h + 40h dyzurow w miesiacu.
Czyli jak ja pracuje etat to moja zona na rezydenturze pracuje etat +
  • Odpowiedz
Spędza się dużo czasu. Np.inżynier spawalnik, chyba 10 tygodniowych zjazdów. Jak robisz sam to kombinujesz jak możesz a i koszt niemały się robi.
  • Odpowiedz
  • 0
@has-kr: ziomek, ja sam przed era AI musialem sie doksztalcac jako programista i nigdy nie bylo to blisko 200h w miesiacu. Zawsze zdazylem na trening, na zabawe z dzieckiem, cos ogarnac.
Nie, rezydentura to nie jest samodoszkalanie, to praca kilka lat po okolo 200h w miesiacu i nie powinna byc za najnizsza albo za darmo na stazach poza miesjce robienie specki.
  • Odpowiedz
Jakoś nie wierzę w 200+160 godzin pracy. We wpisie o mowa dodatkowej specjalizacji wiec nie mieszajmy tego z pierwsza rezydentura. Nadmienie ze osoba po budownictwie majaca uprawnienia konstrukcyjno-budowlaane aby dorobić np. Instalacyjne bez ograniczeń musi uzupełnić studia, dorobić staż i zdać egzamin.
  • Odpowiedz
  • 0
@has-kr: no bo nie czytasz ze zrozumieniem - rezydentura to etat + 40h razem okolo 200h. Nie wiem skad wziales 200+160, w sensie, ze ktos ma robic specke, dyzury plus jeszcze etat? Nie wiem czy chociaz jedna osoba w Polsce by sie taka znalazla, chyba, ze wlasnie jakis Kacprzyk czy tego typu osobistosc no i ewentualnie programisci na 3 etatach :P
  • Odpowiedz
Czytam ze zrozumieniem. Przedstawiłeś to jako jakiś standard i o ile system jest tak skonstruowany ze dochodzi do takiej patologi to stwierdzenie że przez cała druga specjalizacje są takie sytacje standardem jest nadużyciem.
  • Odpowiedz