Wpis z mikrobloga

Właśnie do mnie dotarło, jak genialnie zostaliśmy zrobieni w balona przez wspaniały "system kaucyjny".

Kupuję napój. W jego cenę zawsze wliczony był i jest koszt opakowania – puszka czy butelka staje się moją własnością. Co więcej, ceny produktów podlegających pod system w momencie jego wprowadzenia wcale nie zostały obniżone o te 50 gr! Skoro to moja własność, to mogę ją wyrzucić, oddać na złom albo pociąć na filament do drukarki 3D. Moja sprawa.

Ale nie. Teraz państwo każe mi płacić dodatkową kaucję za moje własne opakowanie. A potem robią wielką łaskę, że oddadzą mi moje własne pieniądze, pod warunkiem, że oddam im butelkę, za którą przecież też wcześniej zapłaciłem w cenie produktu.

Przy zwrocie w automacie powinniśmy dostawać kaucję + zwrot kosztów samego opakowania. Inaczej to zwykła kradzież ( ͠° °)

#zalesie #gospodarka #ekonomia #systemkaucyjny #polska #oszukujo #przemyslenia #druk3d
whenever-whatever-wherever - Właśnie do mnie dotarło, jak genialnie zostaliśmy zrobie...

źródło: image

Pobierz
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@whenever-whatever-wherever: przecież jeszcze przed postawieniem pierwszego automatu było wiadomo, że to wał i im właśnie chodzi o to, żeby tych butelek nie oddawać. Oczywiście P0laki z przyjemnością zamienili się w kloszardów i stoją pół godziny w kolejce żeby odzyskać SWOJE WŁASNE pieniądze, oczywiście tylko w formie bonu.
  • Odpowiedz
@whenever-whatever-wherever: a ja będę bronił tego systemu. Butelka plastikowa po wykorzystaniu to nic innego jak odpad, coś jak bateria lub niewykorzystane leki. Baterie i leki masz w obowiązku wyrzucać do specjalnych pojemników w sklepie i aptece. Butelka też powinna trafić do specjalnego pojemnika. Ale w porównaniu do leków i baterii, dostajesz dodatkowo zwrot. Butelka po napoju to nie jest towar. To jest ODPAD
  • Odpowiedz
Baterie i leki masz w obowiązku wyrzucać do specjalnych pojemników w sklepie i aptece

@Maly_Jasio: a obsrane i dziurawe gacie mam zawieźć na PSZOK, ja tam w--------m wszystko do zmieszanych i fajrant.
  • Odpowiedz
@isoverr: będąc szczerym nigdy nie stałem w kolejce dłużej niż za 2 osobami ¯\(ツ)/¯ wiec jakieś 2-3min. Ale też przyznaję, że niektóre butelkomaty są powolne - np. w Ikea jest kiepski a w lidlu szybki
  • Odpowiedz
a obsrane i dziurawe gacie mam zawieźć na PSZOK, ja tam w--------m wszystko do zmieszanych i fajrant.

@WolnyBLN: W Gliwicach są fioletowe kontenery pod wiatami na osiedlach, a w zabudowach jedno i wielorodzinnych są fioletowe worki. Tak to powinno funkcjonować w całej Polsce, a dopiero teraz przeczytałem, że to nie jest powszechne rozwiązanie XD
  • Odpowiedz
@whenever-whatever-wherever: Całym ten system jest poprostu uwłaczający godności i podejrzewam, że o to w nim chodziło. Jest to nic innego jak poprostu hodowanie posłusznego obywatela. Masz się słuchać i nie zadawać pytań i jak widać na bardzo dużą część społeczeństwa to działa. Nawet na tym portalu jest wielu którzy chwalą ten system. Oprócz tego, że jest o to poprostu jawny skok na naszą kasę to nie otrzymujemy za to kompletnie
  • Odpowiedz
Gdybyśmy tylko wcześniej mieli jakieś takie specjalne pojemniki na takie odpady. :/

@Krupier: Gdybysmy tylko byli w stanie zmusić ludzi wrzucania ich tam zamiast wywalać do zmieszanych albo w krzaki ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Dlatego na spacerze i na każdym kroku zbiera się butelki. Odbierasz sobie tym stratę opakowania, magazynowanie, czynność oddawania. Ja robiłem godzinne wypady rowerem po 20-50 zł. A jeszcze chcę sprawdzić, ile się uda zrobić w cały dzień :P
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer

Gdybysmy tylko byli w stanie zmusić ludzi wrzucania ich tam zamiast wywalać do zmieszanych albo w krzaki ¯\(ツ)/¯

W krzaki wyrzucanie to był promil, a wrzucanie do zmieszanych rozumiem - ludzie dostają ciągle podwyżki pomimo zabawy w segregację więc w pewnym momencie mają dość odwalania za kogoś jego roboty.
  • Odpowiedz
@Sylwiusz_89: mnie to rozpierdziela, że wywóz selektywny odpadów działał u mnie legancko i się wystawiało butelki w określone dni i był porządek. A teraz nie dość, że opłaty za wywóz wzrosły to i za butelki podniesły...
  • Odpowiedz