Wpis z mikrobloga

Czy claude code można bezpiecznie zainstalować na kompie? Bo gdzieś widziałam krótki filmik na insta albo youtube, że niebezpiecznie jest instalować bo może dużo szkód narobić, ale nie pamiętam o którym to narzędziu była mowa. Jakiś osobisty agent. Ktoś kojarzy?
Dopiero zaczynam przygodę z claudem, więc nie bijcie za głupie pytania ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#claude #ai #programista15k
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@donalejd: każdy któremu dasz uprawnienia może narobić szkód. Tam ustawiasz mu uprawnienia i on działa zwykle na jednym katalogu na kompie. Ja tak mam.

Najbezpieczniej oczywiście zrobić sobie wirtualkę i się z nią łączyć zdalnie do takich prac. Ale to zawsze podwójna konfiguracja.
  • Odpowiedz
@donalejd: Na początku w Claude Code czy Cowork wskazujesz przestrzeń (folder) na której pracuje i potem przy pierwszych modyfikacjach pyta o pozwolenie wykonania danej czynności - możesz dać jednorazowe lub permanentne. Mi do tej pory nabroił tylko raz - dwukrotnie usunął mi jeden podfolder, bo myślał, że był to projekty tymczasowe, które sam wcześniej stworzył, co nie było prawdą.

Ogólnie dobrze jest tworzyć regularnie backupy w innym miejscu, gdzie żadne
  • Odpowiedz